9 entry daha
  • sadece calisan anne-babaya yonelik degil, anne-baba olan her kisinin yada cocugun bakimindan sorumlu olan her kisinin (bakici, abla, anneanne, ogretmen gibi) yapabilmesi beklenen surec. anne babanin, cocuguyla mumkun oldugunca iletisim halinde olmasi, cocugunun verdigi ipuclarini okuyabilmesi (karni aciktiginda aglamasi, altinin degistirilmesi gerektiginde aglamasi gibi), kendi soylediklerini de cocugunun duydugundan ve algiladigindan emin olmasini saglamak amacli gecirilen beraber suredir. ornegin anne bilgisayar basinda e-maillerini kontrol ederken, cocugu da ayni odada oyun oynuyorsa bu kaliteli zaman gecirmek demek degildir. bu ayni mekani ayni anda paylasmaktir. kaliteli zaman gecirmek icin anneden beklenen, gecirdigi zaman icinde sadece cocuguyla ilgilenmesi, ister oyun oynamasi, ister kucagina alip onu oksamasi opmesi, isterse de cocuguna bir kitap okumasidir. diger bir degisle cocuguyla beraber ortak bir isi, tum ilgisini cocuguna vererek yapmasidir.

    ilerleyen yillarda anne-cocuk arasinda kurulan bu bag, belki aileye yol su elektrik olarak donmeyecektir. ama bu cocuklarimiz dusunceli, duyarli, karsisindaki ile iyi iletisim kurabilen bireyler olacaktir. bence kaliteli zaman gecirmek, cocuga yapilan en iyi yatirimlardan biridir.

    bu konu guzel bir de arastirma konusu olmustur, (bkz: eric). yapilan arastirmalara gore ev hanimi olan annelerin daha az kaliteli zaman gecirdikleri saptanmistir. cunku ev hanimi anneler butun gunu cocuklariyla gecirdikleri icin onlarla ilgilendiklerine inanmis, ve cocuklariyla yeteri kadar iletisimde bulunmamis. calisan anneler ise, evde olmadiklari saatlerin baskisi sayesinde eve geldiklerinde cocuklariyla cok daha iyi iletisim kurmus ve daha etkili olmuslardir. ayrica sadece bir arastirma sonuclarina bagli kalmamak, konu hakkinda elden geldigince aktif olmak gerektigini belirtemek mesleki yeminime bagliligimdan gelmektedir.
23 entry daha
hesabın var mı? giriş yap