29 entry daha
  • indra sinha'nın yazdığı hayvan'ın insancıkları kitabı sayesinde dünya tarihinin en büyük endüstriyel kazalarından biri kabul edilen 'bhopal felaketi'ni öğrendim.
    fikir vermesi adına kısaca bahsetmek istiyorum: 3 aralık 1984'te abd kökenli union cavide firmasının hindistan bhopal'de kurduğu böcek ilacı üreten fabrikadan ölümcül bir yanlışlıkla 40 ton metil isosiyonat gazı salınıyor. bunun sonucunda 180.000 kişi ölüyor, 550.000'den fazla insan zehirleniyor. on binlerce insan geçici engelli, binlerce insan ise ciddi ve sürekli engelli kalıyor. o gaza maruz kalan insanlar onlarca yıl sonrasında bile zihinsel ve bedensel engelli çocuklar doğuruyor. greenpeace 2004 yılında yaptığı ölçümde toprakta normalin 6 milyon katı toksit madde tespit edilmiş.
    kaza ve sonrası süreci, firmanın tutumu, insanların maruz kaldığı haksızlıklar ve yaşanan felaketin boyutu aklın ve ruhun kaldıramayacağı boyutlarda...
    bhopal felaketi adında filmini de izleyin, çok etkileyici...
    hayvan'ın ınsancıkları kitabında bu kazanın sonrasında fakir halkın adalet arayışını, sağlık sorunlarını, hindistan hükümetinin ve firmanın tutumlarını okuyoruz. gerçeklerin acı yüzü çok hüzün verici ve acıtıcı ??
    kitap ölmeden önce okumanız gereken 1001 kitap listesinden.
10 entry daha
hesabın var mı? giriş yap