• şu an ottawa üniversitesi'nde professörlük yapan kürt bilim insanı

    ebrahim karimi kimdir?

    ebrahim karimi 1997 yılında eghbal lahori'den (saghez) matematik ve fizik diplomasını aldı. birkaç ulusal fizik konferansına katılırken lise öğrencisi olarak fizik ve matematikle aşık oldu. b.s. 2001 yılında kerman üniversitesi'nden matematiğe önem veren fizik bölümünde lisansüstü çalışma için ıasbs'deki matematiksel fizik grubuna katıldı ve gelen tüm öğrenciler arasında 18. sırada yer aldı. daha sonra araştırma odağını değiştirdi ve 2002'de prof. arashmid nahal'ın “lazerle soğutma ve doğal atomların tuzaklanması” nezaretinde mezun oldu. prof. dr. yusuf soboutı yüksek lisans danışmanıydı. bu süre zarfında ayrıca prof. mohammad taghi tavassoli ve prof. hm khalesifard ile singular optics üzerinde çalıştı. 2009 yılında doktora derecesini aldı. napoli üniversitesi'nden “federico ıı” mezunuyum. lorenzo marrucci ve prof. enrico santamato gözetiminde. en iyi doktora derecesini aldı. “ışık yörüngesel açısal momentum ve klasik ve kuantum bilgisi üzerine uygulaması” adlı tezi için tez ödülü. doktorasından sonra phorbitech fet projesi (prof. lorenzo marrucci tarafından yönetilen) ve prof. robert boyd'un quantum optics grubunda doktora sonrası araştırmacı olarak çalıştı. ebrahim karimi şu anda kanada araştırma başkanlığını yapısal ışık alanında sürdürmekte ve ottawa üniversitesi'nde yapısal kuantum optiği (sqo) grup lideridir. ayrıca erlangen-almanya'da max planck ışık bilimleri enstitüsü'nde misafir profesör olan ıasbs-ıran'da yardımcı profesör olarak çalışmakta ve optik express (optik topluluğu-osa) ve yeni fizik dergisi (ıopscience dergisi) 'nin yardımcı editörlüğünü yapmaktadır. ).

    yapısal fotonlarla kuantum şifreleme:
    kuantum bilgisayarların ortaya çıkışıyla birlikte, günümüzün rsa güvenliği altındaki bilgilerin şifresi çözülme riski yüksek. kuantum mekaniğinin yasaları tarafından koşulsuz olarak güvence altına alınan kuantum şifreleme protokolleri, öngörülebilir gelecek için bilgi güvenliğini sağlamak için umut verici bir yöntem sunar. bu cephede, ticari olarak temin edilebilen elyaf bazlı sistemlerden uydudan toprağa kuantum bağlantılarına kadar, gerçek dünya koşullarında kuantum anahtar dağılımının gerçekleştirilmesi için küresel çabalar sarf edilmiştir. araştırma ekibimiz, yapılandırılmış fotonlar kullanarak taşıyıcı başına birçok bit ileten yeni protokoller oluşturmak ve bunları ottawa şehri üzerindeki boş alan bağlantılarımızla test etmek için çalışıyor. daha önce ottawa üniversitesi kampüsündeki iki bina arasındaki 300m'lik küçük bir test bağlantısında kuantum şifreleme için yapısal fotonların kullanılmasının mümkün olduğunu daha önce göstermiştik. şu anda ottawa üniversitesi ile kanada ulusal araştırma konseyi arasında 5.4km bir bağlantı kuruyoruz.

    keyfi dalga şekillendirme üretmek için yeni sıvı kristal cihazlar:
    kiriş şekillendirme son on yılda, homojen olmayan ve anizotropik bir nematik sıvı kristal tabakası kullanılarak fotonikten yörüngeye bağlanma bağlantısının, kirişin fazı ve polarizasyonu üzerindeki eşzamanlı etkisinden dolayı kiriş şekillendirmede kompakt ve etkili bir yöntem olduğu gösterilmiştir. profilleri. gelişmiş performansları nedeniyle, q-plate gibi optik pin-orbit kuplajına dayanan cihazlar, kuantum bilgisi ve mikroskopi gibi alanlarda kapsamlı uygulamalar bulmuşlardır. araştırma ekibimiz, çeşitli optik kirişler üretme, özel tekil optik yapılar oluşturma ve yoğunluk maskesi görevi yapma yeteneğine sahip yeni sıvı kristal tabanlı cihazlar tasarlamak için bu tekniğin tüm avantajlarından yararlanmayı amaçlamaktadır. vorteks, yüksek oam gibi çok çeşitli kirişler oluşturarak optik dalga cephesini keyfi olarak değiştirme yeteneğimizi gösterdik,

    optik orbital açısal momentum üretimi için yeni cihazlar:
    örnekler helisel faz cephesine sahip ışık huzmeleri ile ilişkili olan optik orbital açısal momentum (oam), görüntüleme sistemleri, optik cımbız, kuantum bilgisi ve kuantum iletişimi gibi çok sayıda araştırma alanında çeşitli uygulamalar bulur. araştırma ekibimiz, optik oam'ın klasik ve kuantum rejiminde manipülasyonuna uygun yeni optik cihazların tasarımı ve üretimi ile ilgilenmektedir. görüntüleme tekniklerinde mikro - astronomik sistemlerden uygulamalar bulabilen, akromatik bir orbital açısal momentum üreteci icat ettik, tasarladık ve karakterize ettik. ayrıca kuantum iletişim, kuantum hesaplamaları ve nano ölçekli algılamadaki uygulamalar için uygun olan plazmonik rezonanslar prensibi altında çalışan en ultra-ince-yörüngeye dönme açısal momentum dönüştürücülerinden birini icat ettik.

    yapısal madde dalgaları:
    sarmal dalga-parçacık dualitesinin kuantum mekaniksel prensibi ışık ve kurucu fotonları ile sınırlı değildir. gerçekten de, difraktif elektron optiğinde yapılan çok sayıda deneyle çarpıcı biçimde gösterildiği gibi, dalga benzeri davranış sergilemek için de yapılabilir. dikkat çekici bir şekilde, maddenin dalga özellikleri, ışık huzmelerini yapılandırmak için kullanılan tekniklerin, madde dalgalarının şekillendirilmesinde uygulanabileceğini göstermektedir. sqo grubu özellikle yapılandırılmış elektron dalgalarının benzersiz özelliklerini araştırmakla ilgilenmektedir. elektron mikroskobu ve nano-imalatta bir çok uygulama için muazzam potansiyel göstermenin yanı sıra, yapılandırılmış elektron dalgaları, daha önce hiç olmadığı gibi çalışılması için erişilemeyen bir dizi heyecan verici ve temel olguyu ortaya koyarak, erişilemez fiziksel etkileri gözlemlememize izin verebilir.

    bazı araştırma bölgeleri:
    h larocque, ı kaminer, v grillo, rw boyd ve e karimi, bükümlü nötronlar iç yapılarını ortaya çıkarabilirler, nature physics 14, 1-2 (2018).

    v grillo, tr harvey, f venturi, js pierce, r balboni, f bouchard, gc gazzadi, s frabboni, ah tavabi, za li, re dunin-borkowski, rw boyd, bj mcmorran ve e karimi, nano ölçekli manyetik alanların gözlenmesi bükülmüş elektron demetleri kullanarak, nature communications 8, 689 (2017).

    a. sit, f. bouchard, r. fickler, j. gagnon-bischoff, h. larocque, k. heshami, d. elser, c. peuntinger, k. gunthner, b. heim, c. marquardt, g. leuchs, rw boyd ve e. karimi, yapısal fotonlarla birlikte yüksek boyutlu şehir içi kuantum şifreleme, optica 4, 1006 (2017).

    f bouchard, r fickler, rw boyd ve e karimi, yüksek boyutlu kuantum klonlama ve kuantum hack uygulamaları, science advances 3, e1601915 (2017).

    e. karimi ve rw boyd, klasik dolaşma ?, science 350, 1172 (2015).

    t. bauer, p. banzer, e. karimi, s. orlov, a. rubano, l. marrucci, e. santamato, rw boyd ve g leuchs, optik polarizasyonun gözlemlenmesi möbius şeritleri, science 347, 964 (2015).

    (yayınların tam listesi için sqo group web sitesine bakabilirsiniz.)

    kaynak
hesabın var mı? giriş yap