• ing. special purpose vehicle

    genelde leveraged buyout işlemlerinde hedef şirketi almak için kurulan yeni şirket.

    bu şirketlerin lüksemburg ve hollanda gibi iştirak hisseleri için vergi avantajı olan ülkelerde kurulması tercih edilmektedir.

    genel uygulamada spv'nin amacı, finansörlerden temin ettiği borç ile hedef şirketin hisselerine sahip olmaktan ibarettir. bu yapının amacı, borcun hedef şirketten elde edilecek temettü geliri ile teminatlandırılmasıdır. bu şekilde sponsor firmalar spv'ye koydukları sermaye kadar risk almakta, hedef şirketin krediyi ödeyebilecek kadar iyi sonuç alamaması halinde sponsorlar sermayelerini kaybetmekte, finansörler ise hedef şirket hisseleriyle başbaşa kalmaktadır.

    spv'ler yalnızca hedef şirketten aldıkları temettü gelirine sahiptir ve borç servisini bu temettü ile yaparlar. bu yüzden sürekli bir nakit akışları olmamaktadır. ayrıca azami temettü miktarının, hedef şirket dağıtılabilir kârının %90,9'uyla sınırlı olması ve spv'nin finansman giderinin hedef şirkette vergi matrahından düşülememesi nedeniyle satınalımın tamamlanmasından kısa bir süre içinde iki şirketin birleştirilmesi* yoluna gidilmektedir. bu şekilde spv'deki borç, hedef şirket üzerine taşınmakta, hem borç temettü yerine hedef şirketin nakit akışı ile ödenmekte hem de finansman gideri nedeniyle vergi kalkanından faydalanılmaktadır.

    halka açık şirketlerin satınalımında bu birleşmeye spk'nın izin verip vermeyeceği veya azınlık hak sahiplerine ödenecek bedelin hangi yöntemle tespit edileceği konuları muğlaktır zira mis gibi bir şirket bir bir anda kendi hisselerinin alımını finanse etmek için muazzam seviyede borçlu bir şirket haline dönüşmektedir.
9 entry daha
hesabın var mı? giriş yap