3 entry daha
  • frenleme yapilan yuzeyi; duz, capraz delikli (cross drilled) veya verev girintisi (slotted) olanlar seklinde uc cesittir.

    diskin uzerine yapilan korozyon onleyici kaplamalar fiyati %20-%30 oraninda degistirse de acik cantli tekerlerin icinden gozuken paslanmis disk goruntusunu onlediklerinden verilen paraya deger.

    performansi arttirmak icin yapildigi soylenen capraz delikli ve slotted disklerin omurleri ve dayanimlari tartisilan ama cozum bulunamamis bir sorundur.

    duz bir yuzeyde yaratilan delikler havalanmayi sagladigindan daha az isinan fren sistemi ve bunun sonucunda daha dusuk mesafede frenlemeye olanak saglar.
    fakat, duz yuzeyde olusan yarik ve delikler notch olarak da adlandirilabilen kenarlama etkisini arttiracagindan mekanik surerliligi (reliability) suphelidir.
    yuksek sicaklik ve asiri basinc altinda her an parcalanip dagilacakmis havasi yaratir.

    one ve arkaya takilanlarin caplari her arabada farklilik gosterir ki bu tam bir bas agrisidir. fren diskinizi degistirirken, oncekinden farkli capta bir diskin, eski saglam fren pedlerine uymadigini anladiginizda haydeeee denilir.

    disk caplarindan emin olunmadigi durumlarda, diskinizi degistirmeden once tekerlerin cikartilip rotorun olculmesi tavsiye edilir.

    rotor boyutlari ve one-arkaya takilacak rotorlarin tip farkliliklari frenleme etkisine dogrudan etki eder.
    daha buyuk rotorlarla daha iyi fren kuvveti elde edilebilirken, farkli markalarin rotorlarini one-arkaya takmak aracin fren dengesini buyuk oranda degistirir.
    aracin fren hidrolik sistem oncellemeleri (bkz: bias) tasarlanmis fren yuk dagilimina gore fabrikada ayarlandigindan rotor boyutlarinda eskiye bagli kalinmasi frenleme performansinda olasi bir dengesizligi engeller.

    rotorlarin caplarindan ve yuzey sekillerinden baska, kontrol (bkz: inspection) acisindan rotorun aktif kalinligi, rotorun en onemli parametresidir. *
11 entry daha
hesabın var mı? giriş yap