68 entry daha
  • apandis denilen organ, çiğ et ve ağaç yaprağı yiyen atalarımızdan mirastır. beslenme biçimimiz değiştikçe körelip işe yaramaz hale gelmiş. homo sapiens atalarımız söylendiği gibi muhtemelen çiğ çiğ bizon bile kemirmişlerdir. insan dediğin zaten yamyamlık yapabilen bir şey yani. kendinizi ponçik sanmayın. çok sevdiğiniz doğaya bıraksak 3 hafta yalnız başınıza, açlıktan kendi bacağınızı koparıp yersiniz .

    harari'den okuduğumdan beri veganlığın felsefesini mantıklı buluyorum (önüme bi buçuk iskender getirdikleri zaman onu daha mantıklı buluyorum o başka). yaşam hakkımızı hayvanlardan üstün görmüyorsak onları yiyecek olarak kullanmamalıyız, üstelik endüstriyel hayvancılık büyük bir zulüm ama et yeme meselesini böyle gerçek dışı şeylerle zorlamanın da anlamı yok.

    zaten sentetik et yaygınlaşmadan insanların et yemekten vazgeçmesini beklemek sanayi devrimi öncesinde köleliğe karşı olmaya benziyor. fikir hoş ama pratiği imkansız. bir de "insan doğası" tırrekliğiyle pazarlanmaya çalışılınca dikenlerim tüy tüy oluyor. modern insanın doğayla bi bağı kalmış da sanki millet doğaya uygun yaşamalı stoacı ahlak satıyor. metro da insan doğasına uygun değil ama evinize yakın bir metro hattı olsa bayılırsınız. doğanıza aykırı gelip yerin metrelerce altından kilometrelerce yolu 20 dakikada gidersiniz. insan, doğasını aştığı için bugünlere gelebildi zaten. beğenmediğiniz şeyleri "doğamızda bu yok" diye ötelerken iyi düşünün. insan doğası muhabbeti bilimsel soslu bir muhafazakarlıktan başka bir şey olmuyor çoğu zaman.
986 entry daha
hesabın var mı? giriş yap