7 entry daha
  • şimdi, bloomberg'in birkaç gün önceki haberinde bu abi şunu demiş: “ı never knew for sure, but ı think it was about my market-making role in the bond market.” bakın burası çok önemli. 'bond' kelimesine dikkat.

    kendisi akbank'ta gmy iken, yabancı para olsun, tl olsun, bono trade eden çalışanların hiçbiri şu an orada çalışmıyor. desk head'ler ve hazine müdürü'nden en junior'ına. bankacılığı bırakıp kitap işine giren var, bambaşka bir sektörde hazinecilik yapan var, yurt dışına broker olarak giden var, iki tane büyük bankaya transfer edilenler var. çoğu köşeyi döndü bu arada. peki işin sırrı neydi ve bu 55 yaşındaki 'neyse ki ben çocuklarımı büyüttüm ve para benim için mesele değil.' diyen abi neden atanamadı?

    bddk'nin yayınladığı, hatta hande ataizi'nin ex'i benjamin harvey'in bloomberg'te türkiye hakkında yanıltıcı ve kötü niyetli! haberler yaptığı için işten çıkarılması gerektiğini söylemek kadar ileri giden rapordan alıntılar yaparak sizi yönlendireyim. ben soruya cevap vermiyorum, kişisel yorumum da yok. sadece yorum yapma hususunda size yön gösteriyorum:

    raporun 'bankalar yoluyla faiz piyasalarında yapay fiyat oluşumu' bölümünde örnek vaka olarak akbank işleniyor. 'tahvil-bono piyasasında gerçekleşen işlem hacminin büyük kısmı akbank’a aittir.' denirken, bankanın yabancı yatırımcılara en fazla likidite sağlayan kurum olduğu belirtiliyor.

    sonrasındaki şu cümleler olayı özetlemiş: 'hazine birimindeki üst düzeyde yetkili kişiler işlem yapılacak olan aracı kurum ve brokerları belirleyip, istedikleri kurumlara ayrıcalıklı fiyatlardan işlem yapmaktadırlar. bu sebeple, kurum ve daha önemlisi pay sahiplerinin hakları adil olmayan biçimde aracı kuruluşlara aktarılmaktadır. durumun en vahim kısmı ise akbank hazine biriminde çalışan kişilerin bazılarının yurtdışındaki bu kurumlara transfer edilerek bu çirkin ilişkilerin sorunsuz bir şekilde devamının sağlanmasıdır.'

    burada londra'daki biri büyük, biri orta ölçekli iki bankaya peşkeş çekilen iki trader'a dokundurma yapılıyor. akbank ile flow köprüsü oluşturmak adına yapılan iki transfer. 'broker belirleme' dediği de, yine bu bankadan ayrılıp broker olarak iki farklı ülkede, iki farklı house'a giden, biri yaşlı biri genç iki broker'a yapılan 'güzelleme'lere değiniliyor.

    broker'ı, bildiğin alıcı ile satıcıyı bir araya getiren emlakçı olarak düşünebilirsiniz. eskiden akbank çalışanı olan broker'ın, alıcı olan şimdiki akbank trader'i ile, satıcı olan yine eski akbank çalışanı londra bankalı trader'i piyasa dışı fiyatlarla bir araya getirdiği bir cennet düşünün. bu şekilde hem diğer broker'ları oyun dışı bırakırsınız, hem zaten likidite sorunu yaşayan piyasada yapay fiyatlar oluşturursunuz, hem de piyasayı istediğiniz yönde, alım ya da satım yaparak yönlendirir paraya da para yerine, mahmut falan demeye başlarsınız.

    gelelim raporun yapılabilecekler kısmına: 'londra’daki bu tarz alım-satım işlemlerinde tespit edilen usulsüzlüklerde kurumlara ciddi yaptırımlar yapılırken bu işlemleri gerçekleştirenlerin bankacılık lisansları ellerinden alınmaktadır.'

    sonuç olarak bu abi ceo olacağım diye istifa edip bilmeden oyun dışında kalmış, altındaki tüm bonocular da, desk head'ler ve hazine müdürü dahil, çil yavrusu gibi sağa sola başka banka, ülke ve sektörlere dağılmışlardır. bir iki tanesi hariç hepsinin hali vakti, egosu, eti budu yerindedir.

    direkt not: benjamin harvey'i merak edenler için, o bölümün yapılacaklar kısmındaki cümle: 'ayrıca benjamin harvey’in en kısa zamanda objektif bir editöryel tutum sergileyen yeni bir baş editörle değiştirilmesi istenmelidir.'
28 entry daha
hesabın var mı? giriş yap