8 entry daha
  • beden dilini etkili kullanmayı öğrenmediğiniz sürece yüzlerce kitap okuyup onlarca kursa katılsanız da hatrı sayılır gelişme sağlayamayacağınız becerilerdir. ben yaptım, oradan biliyorum.

    bir süredir araştırıyorum bu konuyla alakalı, iletişimde ne derece etkili olduğuna dair çeşitli kaynaklar farklı yüzdeler veriyor. kimi diyor yüzde 83, kimi diyor yüzde 55. ama hepsi sözel iletişime göre çok daha etkili olduğu konusunda hemfikir.
    ben hep şöyle düşünürdüm, önemli olan dili nasıl kullandığın, sözcük seçimin, anlatmak istediğin konudaki bilgi birikimin vesaire. beden dili deyince aklıma hep şu "entel" insan kaynakları yöneticileri gelirdi, çok ciddiye almazdım. yani sanki "dondurmanın üstüne sos da ister misiniz?" gibi bir ekstra olduğuna inanırdım. olsa güzel olur ama olmasa da olur gibi.

    işin aslı hiç de öyle olmadığı gibi, iletişimin kilit noktası beden diliymiş. yani aslında hâlâ hayvanlarla çok benzer bir şekilde iletişim kuruyoruz, beden dili, sözlü iletişime bir ek değil, sözlü iletişim, beden dilinin yetmediği noktaları telafi etmek için geliştirilmiş bir eklenti. insan evrimleştikçe, daha da önemlisi, alet kullanmaya ve ürün geliştirmeye başladıkça, beden dili konuyu anlatmaya yeterli gelmemeye başladığı noktada dil gelişmiş işte.

    ama sosyal ilişkilerde, hatta iş hayatının da çok önemli bir kısmında, hâlâ ne söylediğiniz değil, nasıl bir ses tonuyla, nasıl bir yüz ifadesiyle söylediğiniz önemli. yani yok "sen dili değil ben dili kullan", "ne demek istediğini anlıyorum" "şöyle düşünmekte haklısın ama..." gibi cümle seçimlerinin esasen pek önemi yok. bir bakış iki el hareketiyle karşıdaki bunu zaten sen söylemesen de anlıyor. eğer o bakışı, o duruşu, o ses tonunu veremiyorsan zaten ne söylesen, hangi cümleyi kullansan da ikna olmuyor.
    ben bu konuda tam anlamıyla faciayım, başkalarının ifadelerini çok net anlayamadığım gibi kendim de uygun beden dili kullanamıyorum. şimdi bir süredir dikkat ede ede biraz ilerleme kaydediyorum. ama çocukluğumdan beri "insanları ikna etmenin 10 yolu" gibi onlarca kişisel gelişim kitabı okudum. neredeyse hiç faydası olmadı diyebilirim.

    işin ilginci çok sosyal, çevresinde çok sözü geçen kişileri de çok inceledim ve dikkatimi çeken bir nokta, çoğunun sözcük seçimleri çok yanlış olduğu gibi, mesajları, mailleri neredeyse okunmuyor. o derece bozuk bir anlatım var, yazım kurallarına neredeyse hiç uymuyorlar. buna rağmen etkili iletişim kuruyorlar. yüzyüze konuşurken, özellikle grup içerisinde, ben daha çok sözcüklere ve içeriğe önem verdiğimden, bazen içimden diyorum ki "ya bu kadın/adam ne saçmalıyor?" çünkü resmen yarım saat konuşuyor ama aslında anlatmak istediği şey iki cümle, çevirip çevirip aynı şeyi söylüyor, üç dakika önce söylediği şeyle çelişiyor. ama buna rağmen herkesin pür dikkat dinlediğini görebiliyorsunuz, ve o an bir şekilde sesi kapatsak, sanki aşırı önemli şeyler anlatıyor gibi görünüyor.

    hatta ben bazen bunu siyasetçilere uyguluyorum, televizyonun sesini kapatırsanız sayın reisimiz sanki inanılmaz önemli noktalara parmak basıyormuş, çok güzel şeylerden bahsediyormuş gibi görünüyor mesela. samimi söylüyorum, hiç tanımasam, türkçe bilmesem, çok güven verici bir insan derim. bu anlamda çok başarılı, hatta popülaritesini de büyük oranda buna borçlu olduğunu düşünüyorum. öte yandan deha diyebileceğimiz çeşitli bilim insanlarının sesini kapatınca, kim olduğunu bilmesek öyle işte orda abuk sabuk bişeyler geveleyen biri gibi bir izlenim var. adam çığır açacak buluşunu falan anlatıyor aslında.

    dolayısıyla iletişim becerilerini geliştirmek isteyen insana tavsiyem öncelikle profesyonel bir beden dili kursu alması olur. online kurslar da var, ama bence yüzyüze daha etkili olacaktır, zira sizin nasıl kullandığınızı gözlemleyip üzerine eleştirilerde bulunup düzeltme yapabilir eğitmeniniz.
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap