8 entry daha
  • doğrusunun kötü para iyi parayı kovar mı yoksa iyi para kötü parayı kovar mı olduğu konusunda bir birlik sağlanamasa da teoride değeri düşük olan paranın değeri yüksek olan para karşısındaki aczini ifade eden kavramdır.
    ingiliz kraliçesi 1. elizabeth'in mali danışmanlığını yapan sir thomas gresham (1519-1579) tarafından literatüre katıldığı için gresham yasası adıyla da anılan kavram ilk ortaya çıktığında kağıt paralar olmadığı için olay külçe yani madeni para üzerinde dönmektedir. değişim değerleri aynı fakat külçe değerleri farklı iki paradan yüksek olan madeni para (iyi para) dolaşımdan çekilerek, öncelik düşük olana (kötü para) verilir. böylece dolaşıma kötü para hakim olurken, iyi para saklanır, tasarruf edilir. gresham'ın buna örneğiyse altın paralar yerine gümüş paraların kullanımının yaygınlaşmış olmasıdır.
    modern ekonomilerdeyse kağıt paranın uluslararası değişim değeri esas alınarak aynı süreç işlemektedir. değişim değeri düşük olan para ya daha değerlisine dönüştürülerek ya da harcanarak elden çıkarılma eğilimine maruz kalır. özellikle enflasyonist ekonomilerde bu o kadar yaygındır ki, insanlar çok küçük miktarları bile değerlisiyle değiştirerek saklama eğilimi gösterdikleri için piyasa yerel para bolluğuyla karşılaşır ve enflasyonist baskı içinden çıkılmaz bir hal alır. teoriye çok denk gelmese de kötü paranın iyi parayı kovmasına ilişkin daha başka bir örnek de, aynı değerde iki paradan yıpranmış olanın elden çıkarılıp, yenisinin saklanması olarak gösterilebilir.
10 entry daha
hesabın var mı? giriş yap