12 entry daha
  • önce bir hatırlatma:

    (bkz: #74522314)

    sayın muazzez ilmiye çığ hanımefendi'nin malûm iddiası geçen hafta tekrar gündeme gelmişti:

    yılbaşının kökeni nardugan bayramı

    haberde zübeyir batur'un ülgen için "melek" tanımlaması şaşırtıcıydı. çünkü birçok kaynakta ülgen, melek değil "tanrı" kavramını karşılamaktadır.

    bugün prof. dr. ahmet taşağıl (ve doç. dr. mustafa aksoy) karşı tezi kamuoyuna sundu:

    nardugan safsatadır

    prof. taşağıl: "muazzez hanım, türklerde çam ağacının kutsal olduğunu söyleyip, bu tezi ortaya attı. kadim türklerde kayın ağacı kutsal kabul edilirdi. ağaç süsleme friglerden batı’ya geçti. türklerin tarihinde ayaz ata diye bir şahsiyet yok. ülgen ise altay türklerinde ‘tanrı’ olarak kabul ediliyor.

    23 yıldır çin, moğol, rus ve türk cumhuriyetleri’ndeki arşivleri birinci kaynaktan inceliyorum. nardugan veya nardoğan diye bir kelime metinlerde geçmiyor. moğollar şubatın 21’inde büyük beyaz bayram adını verdikleri, mevsim dönüşümünü kutluyorlar. bu kutlamalar ise çin’de budist geleneği olan guonien bayramı’ndan alıntı. türkler, konar göçer bir millet. asya bozkırlarında hava eksi 30 derece. hava kapalı, yaşam şartları ağır. en kısa gün, en uzun gece gibi bir hesaplama modelleri yok.

    ortaya atılan görüşler, her şeyi türklüğe bağlamayı marifet sananların safsatalarından başka bir şey değil. türklüğü yüceltmek için her şeyi türklüğe bağlamaya gerek yok. türkler zaten tarih sahnesinde her zaman etkin bir millet."
154 entry daha
hesabın var mı? giriş yap