• tam adı endotrakeal entübasyon olan hayat kurtarıcı tıbbi girişim. bilinci açık hastaya uygulanmaz. bilinci açık hastaya uygulamak gerekirse hasta dormicum benzeri ilaçla uyutulur. entübe edilen hasta mekanik ventilatöre bağlanır. mekanik ventilatör yoksa hasta ambulanır.
  • akciğerlere oksijenin mekanik ventilasyonla verilmesi gerekti­ği anlarda uygulanan, yapması çok da ustalık gerektirmeyen tıbbi müdahaledir.
    bleyd ve handle kısımlarından oluşan ucunda ışık kaynağı bulunan larengeskop denen bir alet,entübasyon tüpü,larengeal maske ve ambu kullanılarak yapılır.
  • entubasyon, hastanın solunum mekanizmasınin devreden çıktığı durumlarda (ör: bilinç kaybı) hastaya dışarıdan mekanik olarak solunum desteği sağlamak amacıyla soluk borusundan akciğerlere bir tüp yerleştirilmesi işlemidir. hayat kurtarıcı bu işlem göründüğü kadar kolay olmamakla birlikte, entubasyonun zorluğu yüzünden (bu genellikle hastaya bağlı faktörleri içerir) hastayı kaybetmekle de sonuçlanabilir.

    yeni guideline der ki "eğer entube edemiyorsan önce dur ve düşün. hastayi ambu ile havalandirabiliyorsan korkma." cok dogrudur. onemli olan hastaya hava desteği sağlamaktır ve bu ambu ile yapilabiliyorsa gerekirse saatlerce hasta ambulanmalidir. ambu ise hastaya maske ile manuel olarak hava destegi saglamak demektir. bir eldeki ici hava dolu balon ile hastaya solunum destegi saglamaktir.

    edit: ekleme
  • halk arasında entübe etmek olarakta kullanılmaktadır. entübe sırasında dilde şişkinlik olabilir, bu şişkinliğin maksimum 1 haftada geçmesi ön görülür. entübe kaynaklı dilinizde böyle bir sıkıntı olursa, hekiminize danışarak gargara isteyebilirsiniz.
  • uygulaması ustalık gerektirmez fakat çok kolay bir işlem de degildir. düzgün bir şekilde yaptığınızda kendinizi epey mutlu hissedersiniz. solunumu durmuş birini yaptığınız müdahaleyle tekrar akciğerlerin havalanmasını sağlamak gerçekten çok güzel bir duygu. ayrıca mezun olduğunda bir ilçe devlet hastanesi aciline atanıp arrest gelse nasıl entube edicem dememek için fakültedeyken postmortem deneyip öğrenmek lazım.
  • zorlu entübasyonlara karşı ilk başta mallampati olup olmadığını değerlendirmenin gerek olduğu hede
  • hemşire hanımlarla birlikte cümbür cemaat girilebilen bir şey değildir. entübasyona giriyoruz hazırlanın da ne demek? hayırdır havuza mı giriyorsunuz?
  • millet canının derdinde bu neyin peşinde acaba.
    6 gün önce satürasyonu düsünce acil yogun bakıma alınan babama yapılan akciğerlere tüp salma işlemidir. sonrasında kalbi durdu canım babamın. kaybettik
  • ameliyathane koşullarında,genel anestezi almış her hastaya uygulanan(kısa vakalarda lma-maske),hava yolu güvenliğini sağlayan tıbbi bir işlemdir.genel anestezi için kullanılan; bilinç kaybı oluşturan iv anestezikler,narkotik ağrı kesiciler ve uzun ya da kısa etkili kas gevşeticiler yapıldıktan sonra,3 dk boyunca maskeyle oksijen desteği(preoksijenasyon)sağlanarak entübasyon işlemine geçilir.baş hafif ekstansiyona alınır,laringoskopla dil sola doğru toplanırken epiglotun köküne basılarak,soluk borusunun başlangıcı olan ses telleri görülür ve entübasyon tüpü buradan geçirilir.sabitlemeden önce mutlaka iki akciğerinde eşit havalandığından emin olunur.hasta mekanik ventilasyona bağlanır ve gaz haldeki anesteziklerde bu tüp aracılığıyla anestezinin sürdürülmesine katkı sağlar.
  • 5 mg dormicum 50 mg curanı puşele - genellikle-, ambu ile manuel hava ver, laringoskop ile ağız içine gir doğru yolu bul, tüpü tak ve ventilatöre bağla.
    varsa sekresyon aspire et.

    genellikle böyle gelişen bi olay
hesabın var mı? giriş yap