• halk arasinda sara da denir. ayriyeten (bkz: sara krizi tiyatrosu)
  • beynin bir noktasının gerekli elektiriği alamaması.bayanlarda görüldüğünde hamile kalma söz konusu bile olamaz.kendini fazla yorma,aşırı stres kriz nöbetlerinin başlamasına yol açar.hastalığı hafif geçirenlerde ilaç tedavisi uygulanabiliyor ve epilepsi hastası ilaca olumlu yanıt veriyorsa hastalığın geçme ihtimalide olabiliyor.
  • (bkz: epileptik) (bkz: sara)
  • beyin nöronal hücrelerinin eşzamanlı, uygunsuz deşarj nöbetine tutulmasıdır. bir tür beyin dalgalarinin kısa devre yapması hali de denebilir. pek çok tipi vardır. doğum sırasında oluşan dolaşım- solunum bozuklukları, bebeklikte febril konvulsiyon (ateşli nöbet geçirme), ensefalit, kafa travmaları, beyin tümörleri, menenjit, beyin damarsal anomalileri risk faktörleri arasında sayılabilir. kalıtsal olduğuna dair istatiksel bir bilgi yoktur.

    kullanılan antiepileptik ilaçlar teratojenik (hamile iken çocukta hastalık yapabilir) olduğu söylenir.
  • socrates ve dickens gibilerin hastalığı, yaratıcılık yüklediği söylentisi var. (bkz: titrek).
  • epilepsi hastası olan dostoyevski'nin en yaratıcı metinlerini krizlerden hemen sonra yazdığı söylenir ve bu bağlamda epilepsi ile yaratıcılık ilişkisine dikkat çekilir kimi ruhani çevrelerce.
  • b6 vitamini eksikliğinde ve tiroid bezi rahatsızlıklarında da ortaya çıkar. bölgesel ve genel olarak iki ana türü vardır. bölgesel olanı beynin belirli bir veya birkaç bölgesinde oluşur. genel olan ise beynin büyük kısmını etkiler.

    bölgesel epilepsi de kendi içinde ikiye ayrılır. basit bölgesel epilepside hastanın bilinci çoğunlukla yerindedir. gösterdiği fiziksel tepkiler, beynin etkilendiği bölgeye bağlıdır.

    karmaşık bölgesel epilepside ise hasta kasılmalar, sarsılmalar, vücutta morarmalar ve bilinç kaybı gösterir. şok sonunda kişi şaşkındır ve uyku hali görülür.

    beyindeki elektriksel yayılma yavaşsa kişi krizin geldiğini anlayabilir. aksi durumlarda şok ani ve hızlı gelişir, çok etkili ve sarsıcıdır, günde birkaç kere tekrarlanabilir.

    yapılan istatistiklere göre herhangi bir insanın hayatının herhangi bir döneminde epilepsiye yakalanma riski üçte bir gibi ciddi bir rakama işaret etmektedir.
  • oldukca fazla cesidi olan norolojik bir hastalik. basit ve tedavi edilebilir turlerinin yaninda tedavisi mumkun olmayan turleri de mevcuttur. bazi turleri degisen surelerde tegretol gibi karbamazepin bazli ilaclarla tedavi edilebiliyor, bazi turleri cerrahi operasyon ile tedavi edilebiliyorken bazi turlerinin gunumuzde hala tedavisi mumkun olamayabilmektedir. cok cesitli kriz belirtileri mevcuttur; uzun sureli goz dalmalari, kotu kokular algilama, siddetli bas agrilari, degisik rahatsiz edici durumlar (mide bulantisi, mide kasilmasi, bas donmesi, ani beyin soklari v.s.) esliginde kisa sureli bayginliklar veya bayilma ile beraber vucutta istem disi ve siddetli kasilmalar, soklar gibi ki bu tur ust seviye epilepsi turune halk arasinda sara adi verilmektedir.
  • aynı zamanda köpeklerde de görülebilen ciddi bir hastalık.
  • ayrica nedense sogana duyarlidir bu hastaliga yakalanlar.millet bayilinca hemen sogan getirin diye bagirir,sogani koklatinca ayilir derler.pek mantikli gelmiyo bana ama boyle koylerde.
hesabın var mı? giriş yap