• erasmus öğrenci değişim programından faydalanmış kişilerin, bu programdan faydalanacak kişilere bulunabileceği tavsiyelerdir. malum, eylül ayı geliyor.

    benim bulunabileceğim tavsiyeler aşağıdaki gibi;

    - yapı kredi bankasından döviz ve türk lirası hesabı açtırın ve atm kartı edinin.
    reklam yapmak gibi olmasın ama, yapı ve kredi bankası'nın unicredit ile bir anlaşması bulunuyor. bu yüzden, herhangi bir komisyon ödemeden, unicredit atm'lerinden para çekebilirsiniz. garanti bankası ve vakıfbank atm kartları ile çekilen miktarın %10u yabancı banka tarafından komisyon olarak çekiliyordu. ziraat bankası için %2 kesiliyor diye duydum, ancak yabancı banka da komisyon alıyor olabilir. o yüzden en iyi yol -bana göre- yapı kredi bankasından hesap açtırmak.

    edit: unicredit'in hangi ülkelerde olduğuna göz atın tabii."unicredito'nun almanya ile alakası yok örneğin, iş bankası hesaplarını kullanmaları çok daha rahat olur." şeklinde bir mesaj geldi. unicredit web sayfasından, hangi ülkelerde atm'sinin olduğuna göz atabilirsiniz. buna ek olarak almanya, hollanda, avusturya gibi türkler'in oldukça yoğun olduğu ülkelerin bazı şehirlerinde, denizbank, ziraat bankası, yapıkredi bankası gibi bankaların şubeleri bulunuyor.

    diğer edit: ziraat bankası kartıyla yapılan nakit çekimi de kimi ülkelerde oldukça düşük bir komisyon ile gerçekleştiriliyormuş. gitmeden önce, paranızı atm makinalarından nasıl çekebileceğiniz konusunda, daha önce o ülkeye gitmiş birisinden fikir alın. öyle birini bulamazsanız üniversitenizin uluslararası ilişkiler koordinatörlüğü'nde geçmiş dönemde gidenlerin bilgileri vardır, o şekilde isteyebilirsiniz. veya internette herhangi bir forumdan da fikir sahibi olabilirsiniz. gideceğiniz ülkede hsbc, ingbank gibi uluslararası bankalardan biri varsa, bu bankalardan türkiye'de tl hesap açtırıp, hibenizin yattığı hesaptan bu hesaba eft yaparak ilgili bankanın yurtdışındaki bir atm'sinden muhtemelen çok cuzi bir komisyon ödeyerek para çekebilirsiniz. yapı kredi kartıyla unicredit atm'lerinden komisyonsuz para çekiliyor. sanırım ing bank için de aynı durum söz konusu. hsbc'den emin değilim ama muhtemelen orada da komisyon yoktur veya çok cuzi bir seviyededir.

    - telefon hattınızı uluslararası dolaşıma açtırın.
    internet bankacılığından faydalanmak için telefona şifre geliyor, bu yüzden telefon hattınızın uluslararası dolaşıma açılmasında fayda var. gelen mesajlardan ücret alınmıyor. gelen arama için dakika başına ortalama 2 tl, arama yapınca ise dakika başına ortalama 5-6 tl gibi bir ücreti var. zaten gideceğiniz ülkede bir hat edinirsiniz. ancak internet bankacılığını kullanma açısından önemli. bu konuda küçük bir not, avea kullanan bir arkadaşım ve ben aradan 5-6 hafta geçince hatlarımızı kullanamazken, turkcell kullanan arkadaşım herhangi bir problem yaşamadı. vodefone için fikrim yok.

    edit: "vodafone çalışıyordu. ama fazla para yedi. danimarka'da aldığım lebara hattıyla türkiyeyi çok ucuza arıyordum. danimarka içi de baya ucuz. çoğu avrupa ülkesinde de var. ekleyebilirsin=)" şeklinde mesaj geldi. bu arada türkiye'yi aramak için skype da kullanabilirsiniz.

    - türkiye'de piyasaların kapalı olduğu saatlerde döviz alıp satmayın
    resmi tatillerde veya hafta sonlarında döviz alıp satarsanız %10 kadar kur kaybınız olabilir. hafta içi kur kaybı ortalama %1, %2 kadar.

    - seyahat sağlık sigortanızı, 3 aylık değil 6 aylık veya 1 yıllık yaptırın.
    3 aylık seyahat sigortası yaptırmış kişilere, yabancı polis ofisinden mektup geliyor. "sağlık sigortanızın süresi doluyor, kalacağınız dönemi kapsayan sağlık sigortası gerekiyor." şeklinde. o yüzden, gideceğiniz ülkede kalacağınız dönemi kapsayan seyahat sağlık sigortası yaptırın ve içersinde türkçe'ye ek olarak ingilizce metnin bulunmasına dikkat edip, bu belgeyi yanınızda götürün.

    - oturma iznine türkiye'de başvurun (daha doğrusu, oturma izni için gerekli belgeleri türkiye'de teslim edin)
    oturma izni için gerekli belgeleri türkiye'de teslim etmeniz sizin açınızdan faydalı olur. sadece vize için başvurup, oturma izni için gidilen ülkede başvurmak çok sıkıntılı. tercüman bulunacak, belgeler bir dilden diğerine çevrilecek vesaire. üstelik halledemezseniz, erasmus öğrencisi falan demez, sınır dışı edebilirler. ki bir arkadaşımız sınır dışı edilmişti. oysa, türkiye'de vizeyi alırken oturma izni için gerekli belgeleri teslim edenler orada direkt yabancı polisi gibi bir yere gitti ve basit bir başvuru işlemi oldu. gerekli belgeler zaten türkiye'deki konsolosluk tarafından yabancı polisine gönderilmişti.

    - bir yakınınıza vekalet verin.
    bankada sizin adınıza işlem yapma gibi işlemler için bir yakınınıza vekalet verin. bir köşede bulunsun.

    - ryanair'den bilet alırsanız çıktısını mutlaka alın.
    ryanair'i bilmeyen yok. benim de 4 euroya, 10 euroya bilet almışlığım var. ancak şurası önemli, bilet aldığınızda göreceğiniz barkodun mutlaka çıktısını alın. ayrıca bilet alırken zaten görürsünüz ama küçük ve önemli bir not: avantajlı fiyatlar genelde sadece el bagajı olduğunda geçerli oluyor. eğer check-in sırasında bagaj verecek olursanız epey fiyat farkı oluyor.

    - bir gezi için yola çıkmadan önce, hostelworld.com gibi sitelerden rezervasyon yaptırmak faydalı olabilir.
    gidilecek farklı bir ülkede hostel/otel bulmak için hostelworld.com gibi siteler oldukça kullanışlı. sadece rezervasyon yaptırmak değil, hostellerin adreslerini almak için bile faydalı olabilir. aynı zamanda couchsurfing bildiğiniz gibi kalacak yer bulmak için oldukça elverişli bir web sitesi.

    - ilk hafta, birçok derse girin.
    öğretim üyelerinin erasmus öğrencilerine bakış açısı farklı olabiliyor. kimi "bunlar erasmus." diyerek sınavlarda hiç zorlamazken, kimi sınıfın %40'ını dersten bırakabiliyor. ilk hafta, öğretim üyeleri sınavlara dair açıklama yapıyorlar. aynı zamanda mizaçları ile, sınavlar hakkında ipuçları verebiliyorlar. bu yüzden, ilk hafta, sadece alınmış derslere değil aynı zamanda alınmamış derslere girmek ve gözlemlemek faydalı olabilir. belki ders değişikliği yapmaya karar verebilirsiniz. örneğin ben ilk derste "yok, bu derste sınıf çok zorlanır" diyerek bir dersi bırakıp başka bir dersi almıştım. gerçekten de o derste hoca erasmus falan dinlemeyerek sınıfın %40'ını bıraktı.

    - sınavlarda tolerans genelde yüksek.
    üniversiteden üniversiteye göre mutlaka değişecektir ama erasmus öğrencilerine sınavlarda toleransın yüksek olduğunu belirtmeme gerek yok sanırım. ( tekrar yazayım, üniversiteden üniversiteye göre mutlaka değişecektir. "burası turismus değil erasmus" diyen hocaların ağırlıkta bulunduğu bir üniversiteye de düşmeniz olası. ) ancak şöyle bir ayrıntı var: eğer gittiğiniz ülkede, o dersi ingilizce dilinde alan öğrenciler ile aynı dersi alırsanız, sınavda tolerans görmeme ihtimaliniz yüksek. bunun haricinde genellikle sınav esnasında akıllı telefonlardan, sözlüklerin arasında sıkıştırılmış notlardan faydalanmayan hiç yoktu, bu sırada öğretim görevlileri tebessüm ediyor veya kitap okuyordu.

    - sizin için iğrenç olabilir.
    bu biraz kişisel olacak ama, sizin için iğrenç olan bir hayvanın eti, başkaları için lezzetli olabilir. başkalarının yediğini sevmediğinizi belirtmeniz normal ama bir insanın yediği yemeğe "yaa onu nasıl yiyosun yaa! o hayvan çok iğrenç, kendi pisliğini yiyor, nasıl yiyorsun onu yaaa? çok iğrenç" şeklinde davranışların oldukça itici olduğunu belirtmeme gerek yok. olur da böyle bir şey söylerseniz, "yeaa bu fransızlar falan çok ırkçı yeaaa türkler'e karşı" diye ortalıkta gezinmeniz anlamsız olacaktır.

    edit : akıllara sık gelen soru, hibelerin ne zaman yattığı.
    bu üniversiteden üniversiteye göre değişiyor. (eğer sizinle yeteri kadar ilgileniyorlarsa, "sözleşme yapıdlı, hibeleriniz yarın bize aktarılacak ve en geç 2 gün içinde hesaplarınıza yatmış olacak." şeklinde mail geliyor ve uluslararası ilişkiler koordinatörlüğü'ne mail ile sorduğunuz sorular zaten cevaplanıyor. ) bizim gittiğimiz üniversite için, güz dönemi başlangıç tarihihinden ortalama 12-13 gün sonra hibeler hesaplarımıza yatmıştı. ancak bazı üniversiteden gelen kişilerin hibeleri 25-30 gün sonra banka hesaplarına ulaştı.

    edit : "bir de sosyal hayat hakkında bilgi olsaydı.yani her erasmus öğrencisi ipini koparmış gibi götü başı dağıtır mı falan? :)" şeklinde soru geldi. sosyal hayat, kişiden kişiye değişecektir muhakkak. kimi dışarı çıkmayı tercih etmeyebilir. ama uyum sorunu yaşayacağınızı sakın düşünmeyin. biz daha valizlerimizi çıkartmadan, yatak için örtü almadan bizim odaya girdiğimizi gören biri "akşam 8de mutfakta tanışma partisi var. oradan gece dışarı çıkacağız." demişti. buna ek olarak, eğlence hayatları -genellikle- gayet güzel.

    başka bir edit: erasmus gibi bir imkandan faydalanıp "off burada taharet musluğu yok, ne pis insanlar ya. off" şeklinde sıkıntılara girmenin mânası -bana göre- yok, ufak tefek sorunlar bunlar, değil mi? ha bir de eğer iyi bir içici değilseniz "aaaağbi şimdi bir rakı olacaktı varya, offf yanına meze, ne içerdik yaaa!", "baba efes olacaktı şimdi efes tombul, buz gibi böyle, içecektik tak tak tak" şeklinde yorumlar yapmayın. sağda solda bir türk marketi çıkar, bundan haberiniz olur, sonra 5 ay boyunca tek bir rakı almazsanız hakkınızda hoş bir izlenim olmaz.
  • sevgilinizle birlikte erasmusa gitmiyorsanız gitmeden hemen önce o sevgiliden ayrılın. illa orada yeni bir sevgili bulmanız gerektiğinden değil tabii ama güzel bir hayat sizi bekliyor olacak. sevgiliniz varken de erasmusa gidiyorsanız bir bildiğiniz vardır herhalde.
  • skimdirikten ülkelere gitmeyin. sadece büyük şehir ve iyi üniversitelere gidin. biliyorum şu anda kıçınızla dinliyorsunuz ama gittiğiniz yerden bu entry i okursanız hak vereceksiniz.

    bu lafım da türk kızlarına. rahat olun biraz yau, kasmayın o kadar *.
  • burada ülke adı verilmeden yazılmış önerilerin hiç birini göz önüne almamalarını eski bir erasmus öğrencisi olarak şiddetle tavsiye edebilirim. en basitinden, sikindirik bir doğu bloku ülkesinde "oturma izni de almayıver" önerisi "belki" çalışabilir, aynısını almanya'da yaparsanız vizenizin bittiğinin ertesi günü evden aldırır, paketler, ülkenize geri gönderirler. kol gibi ceza öder, 5 yıl boyunca bir daha schengen bölgesine giremezsiniz. hayatınız boyunca da bu durum vize başvurularında takip eder sizi.
  • piç gibi, ibne gibi her içtiğiniz içkiden, her gittiğiniz partiden, her çaktığınız karıdan, her girdiğiniz gruptan fotoğraf paylaşmayın.
  • sakın ha grup seks teklifini reddetmeyin.

    (bkz: meredith kercher)
  • 1- efendim öncelikle gezmenin, eğlenmenin, içmenin, sevişmenin dışında bu değişim programının bir takım sıkıntıları da olduğu gerçeğini unutmayın...

    2- her şey kapağı yurt dışındaki okula atmakla bitmiyor maalesef...bir gideyim de dersler umurumda olmaz ben gezmeme, eğlenmeme bakarım diye bir durum söz konusu bile değil...avrupa'nın çeşitli ülkelerinden gelen kardeşlerimiz akıcı ingilizceleri ile ( ispanyollar ve fransızları tenzih ederim ) özgün sunumlar hazırlarken, sınavlardan yüksek puanlar alırken sizin vasat kalmanız canınızı sıkacaktır...o yüzden dersleri geçmenin gayet de önemli olduğunu, ekstradan bol ödevli ve sunumlu günlerin sizi beklediğini bilin...

    3- ne olursa olsun learning agreemant denen baş belası belgeyi değiştirme fikrini aklınıza bile getirmeyin...gitmeden hangi
    dersleri seçtiyseniz paşa paşa o dersleri alın, geçmeye çalışın... sonrasında yok uygun ders bulmaktı, yok belge düzenlemekti, o belgeleri her iki kuruma da imzalatmaya çalışmaktı gibi bir dünya formaliteyle uğraşmayın...en sonunda benim orjinal learning agreement'ım hangisiydi lan diye ortada kalır, kalan % 20 lik hibenizi alamayabilirsiniz bile....

    4- türkiye'nin gelişmişliği veya müslümanlık gibi konularda gereksiz savunmalara girmeyin...içki içtiğinize şaşıranlar olacaktır sallamayın...

    5- alışveriş yaparken türk lirası ile euro kıyaslaması yapmayın, saçma oluyor...

    6- ben türkler ile takılmam diye atıp tutmayın, hiç mi hiç gerek yok...bir kaç ay sonra ingilizce konuşmaktan gına geliyor ve anadilde anlaşabiliyor olmanın önemini anlıyorsunuz...

    7- mümkünse kuzey avrupa ülkelerini tercih edin, ancak o zaman gerçekten avrupa'yı ve avrupa eğitim sistemini görmüş oluyorsunuz...

    son olarak da;

    8- daha önce gidenlerin dediklerini yapın ama yaptıklarını yapmayın...

    saygılar...
  • sezonluk gidecekseniz bahar dönemini seçin ki bol bol gezin. karda kışta gitmeyin tatili rezil etmeyin *, evet yalnış duymadınız erasmus koca bir tatildir *.
hesabın var mı? giriş yap