• tokatlılar tarafından pek sevilmeyen ama en güzel tokat kebabının yapıldığı ilçe...
  • ilk kelkit çayının kenarında kurulmuş olan depremle birlikte yukarıya yerleşilmiş tokat merkezden sonra en gelişmiş ilçe ve asla yaşanılmaması gereken bir yer.. (bkz: niksar)
  • (bkz: erek)
  • yaşadığım şehir... insanların bir türlü kafaya yönelmedikleri, fiskoslar yapıp ev günleriyle uğraştıkları, eki kulaç büyüklüğünde olmsaına karşın bağlı olduğu tokattan daha güzel, fiyatların düşük olduğu, yeni oluşmuş, yerleşim planı ile bir istisna yaratmış, dört köşeye kültür evleri kurup bas bas alaturka dinletmiş lanet olsaı bir ilçe...
  • annemle babamin, buraya tayinlerinin çıkmasıyla tanışma vesilesi olan ilçe.
    canim izmirli annem, 1971'de tokat çarsisinda hiper mini etekleri ve apartman topuklarıyla gezmeye kalkınca, rivayet odur ki esnaf "neeeolüyooo" diyerek dışarı fırlamış ve annem erbaa'da yaşadığı geri kallan yıllarında ispanyol paça pantolanlarla gezinmek durumunda kalmıştır.
    ayrıca izmir'de yaşayan erbaa'lılar 15 günde bir "erbaalılar günü" yaparlar, annem de fahri erbaalı olarak bu günlere katılır.
  • askerlik yapmaya gidenler için cennet sayılan mekan.sessiz,temel ihtiyaçların karşılanabileceği,çarşı izninde dünyadaki en küçük sinemaya gidilebileceği,yazların biraz sıcak,kışların ılık geçtiği(zira acemiliği sivas'ta yapıp sora buraya geldiyseniz yemede yanında yat),terör olaylarından uzak,1 günde heryerini ezberliyebileceğiniz,askerden(özellikle jandarma,çünkü askerlik şubesinde genelde 5-6 asker oldugu için) başka pek insana rastlanmayan,gayet düzenli ama büyük şehirden gelenlerin sanırım yaşamak için tahammül edemeyeceği,sadece vatani görev için tahammül edilen doğal park.
  • neden erba ya da erbağa değil de erbaa adının verildiğini merak ettiğim ilçe, gerçi diğerlerini verselerdi onu da merak ederdim ya neyse.
  • 1941 yılında erek ve çevresindeki üç nahiyenin depremde yaşanılamaz hale gelen yerleşim yerlerini bırakıp daha güneyde bir yere toplu halde göç edip yerleşmesiyle oluşmuş , tokat'ın ilçesidir erbaa. ismi arapça da dört anlamına gelir bunun nedeni de az önce söylediğim dört yerleşim yerinin birleşmesidir. memleketimdir. 'neden burayı seviyoruz ? başka şansımız yokta ondan' (bkz: vizontele) sözünü doğrular. büyük şehirlerde okumaya ve yaşamaya alışmış insanlar için tatillerde bile burda bulunmak zor olsa da , bu erbaa'nın gelişmemişliğiyle ilgili bir durum değil, tamamen dışarıdan gelen insanın bakış açısıyla ilgilidir. güzeldir ama yinede, yaşanmışlıklarla birlikte düşünüldüğünde..
  • rivayet odur ki, erbaa kaymakamı, eski meşhur dönen tahterevallinin bulunduğu parkta bir arkadaşıyla otururken, bir deli yanına gelir ve sorar:

    deli: 5 kere 5?
    kaymakam: 25
    deli: (kaymakamın kel kafasına vurarak) aferin bizim keleeeeş

    efsaneye göre işbu deli, vaktiyle üniversitede matematik okumuş, bu yüzden tırlatmıştır.
  • hakimiyet i milliye ve mareşal fevzi çakmak ilkokullarının bulunduğu kaza. an itibariyle ilköğretime dönüşmüş olmalılar.
hesabın var mı? giriş yap