• odtü iktisat bölümünde ekonometri dersini veren sürekli gülümseyen yüzü ve anlaşılması güc sınav sorularıyla bilinen inanılmaz sirin ve insancıl bir hocadır. türkiyenin tüm finansal yapısı hakkında bilgi sahibi olduğuna eminim. ayrıca derslere en az 15 dakika geç gelir ve öğrencinin artık anlamadığını farkettiği anda dersi keser.
  • harika ders anlatır. dersi geçme ihtimalinizin düşük olduğunu bilseniz bile sizde derse gitme isteği uyandırır. derse geç gelir, genelde blok ders yapar. ama eğer ara vericekse bu aranın uzunlugu yarım saate bile yaklaşabilir.

    siz derste dersi anladım dersiniz. ancak söle bir nokta vardır ki genelde derste hep teorik olarak anlatmakta ve pek (nerdeyse hiç) soru çözmemektedir. sınava eğer sadece recitation saatlerinde dağıtılan sorulara çalışarak girerseniz, temel şeylerin size yeteceğini sanıp tek düze bir mantık içindeydiniz, sınavınız büyük ihtimalle kötü geçecektir.

    genelde soracağı şeyi pek anlatmamayı seçer, istenen sizin onu sınavda saptamanızdır. bu yüzden sınava çalışırken her türlü ihtimali düşünmeli ve verilenlerle yetinmemelisiniz.
    sınavda yapılacak en iyi şey, soruları öncelikle iyice anlamaktır. genelde kompleks çözümler yerine, sadece görebilirseniz yapabileceğiniz çözümler sizin soruyu yapabilmenizi sağlayacaktır.
    sınava çalışırken ağır ıspatlama yollarına girmeyin. pratik olmaya çalışın. modellerle ilgili takıntısı olduğunu düşünüyorum ki sınav bazen sadece modelleri kıyaslamaya dayalı iki soruya dayanabiliyor.
  • bu okula geldim geleli gördüğüm en mükemmel ders anlatan hocadır kendisi- "harika" anlattığını söylemek az bile kalır.. her şeyin mantığını öğretir, öyle ki derslerine normal bir öğrenci ve insanoğlu olarak ön-hazırlık yapmadan gitseniz bile anlattığı her noktayı eksiksiz şekilde anlamanız kaçınılmazdır. son derece rahat, komik, zeki ve meraklı bir insandır ayrıca erdal hoca, öyle ki derslerinde öğrencilerin kendi aralarında konuşmalarını istemez çünkü fılfır fıldır gözlerinden de anlaşılabileceği gibi konuşulan şeyi öylesine merak eder ki dikkati dağılır! ekonometriye ek olarak econ 442 kodlu" topics in monetary macroeconomics" dersini verir. odtü'de ortalama sayılabilecek bir öğrenci olarak hiçbir hocadan bu kadar çok şey öğrenmedim ve hiçbir hocanın dersini böylesi zevkle dinlemedim.. şuan tek derdim başbelam olan ekonometriyi de erdal hoca'dan dinleyebilmek; belki de (yüksek ortalamalar ve ilginç sorular nedeniyle) daha çok belamı bulabilecek olsam da; bir yerlerde iyi dilekler kabul oluyorsa nolur tanrım nooolur, izin ver erdal özmen'in açtığı tüm dersleri alayım.. bölümdeki tüm hocalar birer erdal özmen klonu olsaydi eminim odtü iktisat bambaşka olurdu.. ne bileyim; "nirvanik iktisat"?!!..
  • fatih özatay ile birlikte verdiği topics in monetary macroeconomics dersinin sınavında merkez bankası para politikası kurulunun henüz açıklanmamış raporununun sonuç kısmını keserek "bu durumda ne yapardınız çocuklar?" şeklinde soru soran bir efsanedir kendileri. sorunun cevabını ise iki gün sonra gazetlerden, merkez bankası faizlerde bir değişiklik yapmadı şeklinde yapılan açıklamadan alabilirsiniz. http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/13235641.asp
    böyle kazık sorular sormasının yanında lokum gibi hocadır. dersleri süper geçer. sizden ezber yapmanızı değil, mantık yürütmenizi ister. bu mantığın nasıl işleyeceğini de size öğretmeye çalışır. bu açıdan birçok hocadan farklıdır.

    edit:imla
  • odtü iktisatın tartışılmaz en orjinal hocasıdır.

    ders anlatırken fantastik bir soru sorup "ne olur çocuklar?" der. öğrenci "ne olur?" deyince "valla ben de bilmiyorum" diye bir cevap gelir. tabi arkasından bilmemenin olabilecek sadece 5'ten fazla olasılığı bilmediği anlamına geldiğini anlarsınız.

    dersinde yaptırdığı sunumlar sıkıcılaşınca, not alıyormuş gibi yaparak sunum yapanın oldukça başarılı bir karakalem boy resmini çizdiğine şahsen tanık olmuşluğumuz vardır.

    ortaklaşa ders verdiği fatih özatayın derslerinde öğrencilerin arasına oturup, hocayı sıkıştırır. "hocam, ben şurayı anlamadım" gibi çıkışlar yapar.

    ilk dersinde istediğinden fazla öğrenci geldiğini görünce "5 midterm, 3 final, 8 sunum" ile tehdit eder. önceki sene dersinden kimseyi geçirmediğini, zaten bu dersten kendisinin de hiç anlamadığını, öğrencinin hiç bir şey öğrenemeyeceğini iddia eder.

    "bir gün masada fatih, ben, mishkin, blanchard, calvo oturuyoruz" gibi anılar anlatır. her anısı fıkra tadındadır.

    düşüncelerinin hızına yetişebilirseniz, odtü iktisat bölümünde size en çok şey verecek hocadır. dersi ders anlatır gibi anlatmaz. tartışır, görüş sorar, cevabı belli olmayan sorular, gelecekle ilgili olasılıklar sorar, spekülasyon yapar.

    sınavından 15 dakika önce ne çıkacağıyla ilgili hiç bir fikriniz olmaz. muhtemelen sınavdan 15 dakika önce sorular da hazır değildir. ama her soru orjinalliğiyle erdal hocanın elinden çıkmış olduğunu belli eder.

    dünya kupası maçı için sınav erteler. sonra ertelediği günü unutup zorunlu bir daha erteler. birileri o güne laf eder yine erteler. sonuçta dönemin son haftası sınav olunur, iki gün sonra sunum, ondan üç gün sonra final gelir.

    dersi uzun süreceği zaman tüm sınıfa çay ısmarlar. sonra sıkılıp, dersini erken bitirir.

    odtü iktisata gelip erdal hocadan ders almamak çok büyük bir kayıptır. verecekleri bir yana, sadece bu kadar orjinal bir insanı tanımak ve bir dersin ne kadar eğlenceli geçebileceğini görmek için bile dersi alınır.
  • erdal ozmen icin cok iyi seyler soylenmis ancak bu guzel yorumlari yapanlar tahminimce okulu zor bela bitirmeye calisan , bir an once defolup gitmek isteyen iktisat ogrencilerinden olusuyor.
    zira erdal ozmen ders anlatmaz. dedikodu yapar. gevezelik dinlemek isterseniz dersine girebilirsiniz.
    2 saatlik dersin yarim saatini gec gelerek yer. kalan 1.5 saatin de 1 saatinde dedikodu yapar. yarim saat ders islerse o gun sanslisinizdir.
    yanlis anlamayin ders anlatmaz dediysem, konu basliklarini soylemez demedim.

    dersin konu basliklarini vermeyi ders anlatmak sanan bu hoca (hoca demeye bin sahit ister!) heteroscedasticity , autocorrelation , stationarity-unit root , error correction models , vector autoregression models, granger causality tests, simultaneous equations konularinin her birine yarim saatten fazla ayirmaz, ayiramaz. yani sizin anlayacagnz eger butun konulari bi gunde vermek isterse , 7 konu var 3,5 saatte anlatir butun ekonometriyi. zira 14 haftalik bir semestr in en az 6 haftalik dersini iptal eder ,kendisi tembel ogrenci dostudur.

    tahtaya matematiksel modelleri sanki ilkokul cocuklarina anlatiyor gibi yazar. rigorousness adina hic bir sey vermeyen erdal ozmen akademide devam etmek isteyen ogrenci dusmanidir.

    gelelim sinavlarina. sinavlarinin sorularini lse hocasi dougherty den aldigini itiraf etmistir. orjinal sorusu yoktur. orjinal soru bulabilmesi icin oturup kafa yormasi, zaman ayirmasi gerekir. ancak dersi anlatmaya bile zaman ayiramayan bu sahsin orjinal soru hazirlamaya zaman ayirmasini beklemek anlamsiz olur. sorulari dougherty dan geldigi icin zordur. sadece derste anlattiklarindan calisirsaniz , sifira sifir elde var sifir olacaginizdan sinavda vay halinize.
    yani erdal ozmen'den ekonometri aliyorsaniz , oncelikle section degistirmeye , bin kat daha iyi hoca olan dilem yildirim'a gecmeye calisin. degistiremediyseniz derse gtmeye vakit kaybetmeyin. oturun lse ekonometri kitaplarina calisin. aksi halde ekonometriden bise ogrenemeden odtu iktisattan mezun olmus sayilirsiniz.
  • odtü iktisatın seviyesini yükselten, en değerli hocalarımızdandır. bu sene sağlık sorunlarından dolayı derslerine ara vermek zorunda kalmıştır. umarım en kısa sürede bu durumu atlatıp kaldığı yerden ufkumuzu artırmaya devam edecektir.
  • okulda olup kriz ile ilgili yorum ve öngörülerini dinlemek istediğim, bölümün özlediğim hocalarından. muhtemelen başta ne bileyim ben diye cevaplar, sonra bütün korkuların gerçekleşebileceği durum ile en olumlu tablonun yanında şöyle olursa böyle diye alternatifleriyle birlikte anlatır, bilmiyorum göreceğiz diye bitirirdi.

    dersi öyle basite indirerek anlatır ki çok iyi anladım artık bu iş bende diye düşünür sınavda yapamazsınız. soruları orjinal, dersi tcmb, banka, bakanlıkların mülakatlarına hazırlanmak için birebirdir.
hesabın var mı? giriş yap