• türkiye’de doğmuş ve büyümüş olmaktan, türkiye kimliğine sahip olmaktan dolayı her geçen gün yeni bir utanç duyuyorum sayın seyirciler. başkalarının yerine utanmaktan yoruldum. pes ettim.

    “korumaların kavgaya karışması” diye bir şey yok. korumaların, şiddet ve zorbalık yoluyla, ifade özgürlüğünü barışçıl bir şekilde kullanan protestocuları döve döve susturmaya çalışması var.

    bilmeyenler için, abd’de “free speech zone” (ifade özgürlüğü bölgesi) diye bir kavram vardır. motomot çeviri yaparsak “konuşma özgürlüğü bölgesi” anlamına gelir. abd yönetimi, bölgenin sınırlarını, yerini, etrafının çitle veya tel örgüyle çevrilip çevrilmeyeceğini belirleyebilir; ama ifade özgürlüğü veya konuşma özgürlüğü bölgesinde yapılan konuşmaların içeriğini belirleyemez. abd yönetimi, konuşma özgürlüğünü barışçıl şekilde kullanan şiddetsiz protestoculara “anayasa gereği” (first amendment) saldıramaz.

    abd sınırları içinde abd bayrağı yakılabilir. buna da ifade özgürlüğü denir. sadece ifade özgürlüğü değil, basın özgürlüğü de geniş olarak tanımlanır. basına sansür uygulanamaz. gazete kapatma ya da gazetecileri hapse atma söz konusu değildir.

    * * *

    elçiliğin önünde, kendini pavyon fedaisi zanneden ankara kaçkınlarının protestoculara saldırması, en apolitik ve en fikirsiz aptal saptal amerikalının gözünde bile, anayasa’daki first amendment’ın ayaklar altına alınması anlamına gelir. konuşma özgürlüğü ve bağırma özgürlüğü, fikir özgürlüğü, ifade özgürlüğü çiğnenmiştir. isteyen istediği bayrağı açar veya yakar, elçiliğin önü türkiye toprağı değildir, elçiliğin önü amerikan toprağıdır, orada bağırıp çağıranı dövemezsin, tartaklayamazsın.

    * * *

    bu magandalar, ekvador’da da o ülkenin milletvekilini dövdü. gerekçe yine tayyip protestosu. her zaman, gittikleri her ülkede vukuat çıkarıyorlar. sadece türkiye’yi değil, o ülkede yaşayan türkleri de rezil rüsva ediyorlar. ben, şu olaydaki rezalette, yurttaşı olduğum t.c.’yi hayatta savunamam. savunmam da.

    sen git, elçilik önünde protestocu döv. ankara mı sandın burayı?! kendi beşinci sınıf demokrasin mi sandın?! nasıl yüzsüz, nasıl pişkin! alayının sınırdışı edilmesi lazım.

    first amendment’a tecavüz edenler, “kavgaya karışan“ korumalar değil. first amendment’a tecavüz edenler, abd toprağında abd anayasasını çiğniyorlar. önce derhal yargılanıp tutuklanmaları, sonra da cezalarını çektikten sonra derdest edilip sınırdışı edilmeleri lazım.

    türk imajı, dünyanın birçok yerinde zaten berbat. şu olaydan sonra, soranlara türk olduğumu ”bile“ söylemek istemiyorum. abd’de protestocuları dövmek, en uyduruk diktatörlerin korumalarının bile yapmayacağı şey. tiksintimi anlatacak kelime bulamıyorum.

    john mccain ”elçi sınırdışı edilsin“; ted cruz, marco rubio ve diğer cumhuriyetçiler de ”türkiye özür dilesin“ demiş. kesinlikle haklılar. protestocular pkk militanı olsa dahi, silahsız ve şiddetsizse, abd topraklarında hiçbir şey yapamazsın. hele dövmeye kalkmak, çağdışı ve gerici. protesto içeriği ne olursa olsun. onlar slogan atıyorsa, senin taraftarların da onların sesini bastırmak için slogan atar. dövemezsin, tartaklayamazsın! kendi topraklarında susturduğun insanlara benzemez burdakiler. aykırı ses duymaya katlanamıyorsun diye, başkasının ülkesindeki özgürlüğü çalamazsın.

    harvard’da abdullah gül’e gezi ile ilgili sorulmaya çalışılan soruyu engelleme çabaları da iğrençti. akp ne yaparsa yapsın, en ılımlı ve en güleryüzlü görünenlerinde bile seviye bu. basın, ifade ve konuşma özgürlüğü bambaşka bir şey, akp’lilerin tahayyülünde böyle şeylere yer yok anlaşılan.

    kavga yok, zorbalık ve rezalet ve şiddet var. yazıklar olsun! utanıyorum hepinizden!
  • kürt devrimci hareketinin zaferi yönünde atılmış şahane bir adım. beğenerek izliyorum.
  • akillica kullanirlarsa cumhuriyetciler ve trump icin iyi bir gundem degistirme manevrasi olabilir. bu aralar gundemdeki diger konular kendileri icin cok hayirli degil.
  • beyler unuttugunuz bir sey var

    gostericilerden biri korumalara tas atip birinin kafasini yardigi icin korumalar saldiriyor.

    bende cok meraklisi degilim bu musvette korumalarin ama kendinizi bu adamlarin yerine bi koyun. zaten bunlar egitimsiz cahil kesimden toplama koruma. pek ince dusunecek zeka da yok. bodoslama daliyorlar gostericilere
  • akplilere ait gozuken youtube hesaplarinda, erdogan'a laf ettiler saldirildi diye yaziyor. ıkincisi, youtube'daki videoda kimin kavgayi baslattigi gorunmuyor. ama korumalar, "servet abi dalin dedi" lafini birisi soyledikten sonra saldiriyorlar.

    dolayisi ile, kesin olmamakla birlikte olayi korumalarin baslatmis olmasi daha muhtemel geliyor. servet abi dalin dedi
  • ekşi sözlük gibi daha kafası çalışan ortamda bile yorumlar böyleyse, bu ülkenin lideri tayyiptir arkadaş.
    bu insanlara nacak tayyip yakışır.

    ülke koca bir çomaristan.

    bokunda boğulup duruyor.
  • akp nin her zerresinden nefret eden biri olarak diyorum ki; aga iyi yapmışlar yok,yeri değilmiş yok orada demokrasi varmış falan,aga boşver iyi yapmışlar..evet bu ülkeyi bu duruma bunlar getırdı ama bana göre o anda orada yapılması gereken oydu ve yapıldı..iyide oldu
  • geri kalmış ülkeden gelen onun bunun çocuklarının, yasalarla kendilerine tanınan protesto hakkını kullanan sivillere adice saldırmasıdır. o protestocular benim düşmanım bile olsa istedikleri gibi protesto etme hakkına sahipler. üç beş kişiyi dövüp ilkel güdülerini doyuracaklar diye türkiye'nin saygınlığını dibe vurdurdular. bir de amerika'da amerikan vatandaşlarına bunu yapıp, adamların türkiye'de kürdüne, rumuna, ermenisine çok insancıl yaklaştığımıza inanmalarını bekliyorlar.
    emeği geçenlerin hepsinin allah belasını versin.
hesabın var mı? giriş yap