• şu satırların yazarı;

    "...bir zamanlar denizdeki bir kayaya aşık bir dalga vardı, mesela capri koyunda. kayanın etrafında köpükler saçarak dansederdi bu dalga, gece gündüz bu kayayla öpüşürdü, onu beyaz kollarıyla sarar, durmadan iç çeker, kayanın da kendisine gelmesini beklerdi. onu çok ama çok sevmişti, o'nun için fırtınaları aşardı. ama bir gün kükredi, tamamen içine aldı onu, ve azar azar batışını izledi. aniden kaybolmuştu kaya. dalganın oynamak isteyeceği, seveceği, durmadan hayalini kuracağı, su üstünde dimdik duran bir kaya değildi artık. denizin dibinde bir taş parçasıydı, dalganın altında boğulmuştu. dalga mı? hayal kırıklığına uğradı, aldatıldığını düşündü, ve başka bir kaya aramaya başladı..."

    ***

    bir diger onermesi icin; (bkz: #8617894)

    *
  • avrupada sevilir ve oldukça da popülerdir kitapları ama kıymetini anlamak için hep bedel ödenmesi gereken yazar oldu türkiye'de. ilk defa ikinci dünya savaşının etkilerinin sürdüğü kore'ye asker gönderdiğimiz yıllarda tanındı türkiye'de. sonra vietnam işgali ve siyasete ilgi duyan 68 gençliğinin beğenisini kazandı. kıbrıs harekatı, körfez savaşı, bosna derken hep savaşın ve kanın aktığı zamanlarda bildik kıymetini. 2000'lere kadar bilinen bir yazardı ülkemizde. kitapları bir çok yayınevi tarafından basılırdı. şimdilerde ise kitaplarını bulmak için sahaf sahaf dolaşmanız gerekiyor.

    ne oldu böyle haberimiz olmadan barış mı geldi dünyaya? artık ırkçılık, rant için savaş, militarist miliyetçilik, ikiyüzlü politikacılar bitti de mi yazdıkları anlamsız oldu remarque'ın? bu adamın kıymetini tekrar anlamamız için fiilen bir savaşa mı girmemiz gerek yani?
  • ilk defa askerdeyken okuduğum ve bu sebeple bende çok daha farklı hisler uyandıran yazar. ilk okuduğum kitabı olan batı cephesinde yeni bir şey yok'u er gazinomuzdaki kütüphanede bulmak da çok ilginçti.
  • asıl adı erich paul kramer olan daha sonrasında annesinin adı olan mariayı alan ve bunun ardından da kramerin tersten okunuşu olan remarkı soyad olarak kullanan bununla da yetinmeyip remarkı fransız kökenine işaret etmek istercesine remarque olarak değiştiren alman yazar.. nazi zulmünden dolayı önce isviçreye oradan da amerikaya gitmiştir.. alman vatandaşlığından atıldığı zaman ise amerikan vatandaşlığına geçmiştir..
  • kitaplarına, diline, ruhuna, zekasına tutkunluğumdan yazdığım hiç bir şeyi beğenmeme sebebim...
  • yaşamak zamanı ölmek zamanı isimli kitabıyla tanıdığım alman yazar.ahmet cemal çevirmiştir.ikinci dünya savası sırasında almanların rusya cephesinin çöküşü sırasında ernst graeber' in izin alarak memleketine dönüsünü analtır. bu kitabı okuduktan sonra heinrich böll'ün babasız evlerini öneririm.
  • tanri'nin gozdesi yok isimli kitabinda olumun gelisini ve belirsizligini irdeleyen yazar. ikinci dunya savasi sirasinda gecen hikaye boyunca verem hastasi bir kadinin, ölumu her an yaninda hissederek hayati son anina kadar ve hic dusunmeden yasayisini izleriz. kitap, olumu yok saymanin nelere mal oldugunu ancak diger yandan olum korkusunun bizleri kistirdigi kapanlari anlatir. muhtesem finalinde, hikayenin basindan beri beklenen misafir olum gelir ancak tum hikayeyi bastan sona degistirir. kitabi yeniden okumak gerekir.
  • alman yazar..1889-1970 yillari arasinda yasamistir..
hesabın var mı? giriş yap