• yunan mitolojisinde bazen bir, bazen de üç kişi olarak gösterilen öç alma tanrıçaları. erinys'lerin doğumunu hesiodos,kronos'un, annesi gaia'dan aldığı tırpanla babası (gelişme bölümünün aynı olduğu bir doğum hikayesi de aphrodite* için mevcuttur) uranos'un hayalarının kesmesi sonucu fışkıran kandan toprağın gebe kalması şeklinde anlatır..kanlardan gebe kalan toprak yıllar sonra bu üç tanrıçayı doğurmuştur. daha sonra erinys'lerin üç kadın olduğu ve adlarının da alekto , megaira ve tisiphone olduğu kabul edilmiştir.erinys'ler suç işleyenin ve özellikle adam öldürenin peşine takılan köpekler şeklinde düşünülür... dişi olan bu köpekler kan kokusunu alıp koşarlar ve peşine takıldıkları adamı durmaksızın kovalayarak çıldırtırlar.
  • tanarri'nin succubus'une denk a$iri guzel bir baatezudur.
  • yunan mitolojisine göre uranos'un kanından doğmuş, yılan saçlı, ağızlarından kan akan üç tanrıça (hiddetler). görevleri doğaya veya insanlara karşı bir suç işleyen kişiyi lanetleyip böylece onu cezalandırmaktı. isimleri alecto, tisiphone ve megaera'dır.
  • athena'nın yargıç olduğu mahkemenin kurulması ve kanun anlayışının gelmesi ile erinyes* olan adlarını eumenides*olarak değiştirmişlerdir....insanlığın vicdanını temsil ederler.

    ayrıca (bkz: furies)
  • öfkesi dinmez barısmak bilmez anlamına gelen öç tanrıçaları erinyslerden biri.
  • öc tanrıçalarıdır. kronos babası uranos'u hadım ettiğinde uranos o kadar kızar ki "hepiniz yenileceksiniz. intikamımı alacağım sizden" die beddua eder.erinysler de böyle doğarlar. ama aile içi öclerle yetkilidirler yalnızca. entrikacı öc olaylarına (bkz: nemesis) bakar.
  • erinye’ler grek ve roma mitolojisinde evrendeki düzenin ve doğa yasalarının bekçileri olarak görülürler. erinye’ler başkalarına zarar verecek şekilde haklarının dışına çıkan herkesi, insan veya ilah olduklarına bakmadan, evrendeki düzenin korunması için, merhametsizce cezalandıran ilaheler olarak tanımlanır. suç işleyenlerin peşine takılırlar, yeryüzünde olduğu gibi, öte-âlemde de durup dinlenmeden, gece gündüz suçluları bulup cezalandırır, işkence ederler. acımasız olmalarına karşın, bu işi o kişinin ve herkesin hayrı için yapmaktadırlar. bu yüzden onlara “eumenide’ler” (hayırlı’lar) de denir. kişi ıstırabını yeterince çektiğinde ve yeterince pişman olduğunda yakasını bırakırlar. erinye’ler kimilerine göre, ilâhî irade yasaları’nın gereklerini, bunların varlıkta yansıması olan vicdanı, vicdan sesini ve vicdan azabını simgeleyen bir semboldür.
  • (bkz: erinyeler)
  • furies olarak da geçmektedir.
hesabın var mı? giriş yap