• bacak derisinle çok sayıda kırmızımtrak nodüllerle karakterize;ağrılı eritem.
    erythema nodosum.
  • bacakların ekstansör yüzlerinde lokalizasyon gösteren,ağrılı,sıklıkla iki bacağıda tutan,mor-kırmızı renkte, nohut kadar nodüllere karakterize bulgudur.etyolojisinde beta-hemolitik streptokok,tüberküloz,sarkoidoz,behçet hastalığı sulfanamid ve oral kontraseptif kullanımı vardır.
  • subkutan yağ dokusunun inflamasyonu. kliniğinde ülsere olmayan, ağrılı, palpe edilince anlaşılan nodüller görülür. tedavi olarak nsaid ya da sistemik steroid kullanılır.
  • coccidioides immitis enfeksiyonları sırasında da eritema nodosum görülebilir. bu bir gecikmiş tip hipersensitivite reaksiyonudur ve iyi progroz işaretidir. bu lezyonlarda organizma görülmez ve disseminasyn nadirdir. ayıca eritema nodosum spesifik bir bulgu değildir ve diğer mantar enfeksiyonlarından sonra da görülebilir.
  • behçet hastalığında da görülebilen bir bulgu
  • ilaçlardan en sık oral kontraseptifler eritema nodosum'a yol açarlar.
  • boss-bt olarak neden olan durumları kısaltabileceğimiz hastalık.beta hemolitik streptokok,oral kontraseptif,sülfanamid,sarkoidoz,behçet,tüberküloz.
  • 12-13 gibi yaşlarda geçirdiğim ateşli hastalık.
    "aşırı derecede yüksek mikrop aldığı için olmuş" gibi bir bilgiyle donatılıp tedavi olup hayatıma devam etmiştim.
    tahminen 1 hafta behçet uz çocuk hastanesinde aspirin yüklemesi ile tedavi olmuştum, 1990lı yılların başındaki tedavi şekli buydu en azından.

    diz kapağımda, baldırımda, dirsek kol ve gövde de şişlikler oluşuyor, şişlikler ateşler içinde yanıyor, siz nispeten daha az yanıyorsunuz falan filan epey sıkıntılı günlerdi.
    her partide 3-4 aspirin günde 3-4 doz yükleme aspirin mideyi patlatmasın diye süt ile vermişlerdi, eh bi takım iğneler(sanıyorum kortizon bileşenli) derken geçti gitti ve hastanede tedaviyi şu sefil hayatın içine anı olarak bıraktı.

    hastaneye belediye otobüsü ile gitmiştik, üzerimde yün bir kazak hatırlıyorum, gece 11 suları aralık günüydü, hafif yağmurlu nispeten ılık bir izmir akşamı, belediye otobüsüne binmeden yağmuru biraz biraz yemiş vücudumdan buharlar yükseliyordu.
    yarı baygın sayılmam ama bu manzara dışında neredeyse hiç bir şey hatırlamayacak kadar da kafayı bulandıracak güçte bir ateş ve hastalık atağı.

    şu yaşımda bunun yarısı kadar bir durumda olsam ortalığı cehenneme çevirebilirim, çocukluk çok güzel şeymiş.
    mevzu dağılmasın.
    hastalık efenim bu ateşli alevli, geçebilen birşey, değişik birde adı güzel, karizma, hedere höt humması, akdeniz ateşli bıdırı bik bik bişeysi gibi.
  • behçet hastalarında da sıklıkla görülmesine rağmen klasik eritema nodozumdan histolojik olarak farkı; histiyositik granülomlar içermemesidir. bu yüzden behçette görülenler eritema nodozum benzeri lezyonlar olarak adlandırılır.
  • bu sıralarda bana musallat olmuş hastalık. öncelikle bacağımda bir acının olduğu fark ettim ve her zamanki gibi bir yere çarptım sandım. ancak bu sefer durum farklıydı hafif bir şişlik ve kızarıklık vardı. tabi çok önemsemedim ama birkaç gün sonra iyice acımaya ve şişmeye başladı, birkaç tane daha çıktı. bu sefer böcek mi ısırdı diye düşünmeye başladım kendiliğinden geçer diye düşündüm. ama 1 hafta sonra geçmek bir yana diğer bacağımda da çıkmaya başladı ve var olanlar iyice ağrımaya başladı.
    doktor eritema nodosum teşhisini koydu. bu hastalık daha çok kadınlarda görülürmüş. sebebi ise daha önce geçirilen grip gibi iltihaplı bir hastalık ya da mevcutta vücutta iltihap olmasıymış. ancak hastaların neredeyse yarısında sebep bulunamıyormuş, kadınlarda hormonlar dahi etkileyebiliyormuş. hatta doktorum kadın olmak yeterli bu hastalığın sebebi için dedi. (bkz: ne çektik be)

    öncelikle tedavi için dinlenmek çok önemli hatta ciddi vakalarda hastaneye yatırılıyormuş hastalar dinlendiğinden emin olmak için. ben de evde 4 gün hiç kalkmadan yattım. bunun yanı sıra hap, ıslak pansuman ve krem verdi doktor onları kullanmaya başladım. ilk 4 günde acısı ve şişkinlikler baya azaldı. şimdi neredeyse 2 hafta olacak tedaviye başlayalı hala biraz yorulunca ya da ilaçları aksatınca tekrar acımaya ve ağrımaya başlıyor.tamamen geçmesi nerdeyse 2 ayı buluyormuş, eğer bu tedavi işe yaramazsa başka ilaçlar denenecekmiş.

    hayat kalitenizi etkileyen bir hastalık çünkü yaşlı teyzeler gibi bacaklarınız hemen yoruluyor ve ağrıyor. neyse ki tedavisi var sadece biraz sabırlı olmak gerek.
hesabın var mı? giriş yap