• subkutan yağ dokusunun otoimmün iltihabıdır. bu çok iyi bir otoimmün hastalık marker'ıdır.

    en sık tibia ön yüzünde olabilirken radius ön yüzünde de görülebilir.

    eritema nodosum + ara ara ishal ise bu crohn hastalığı'dır.

    eritema nodosum + ağızda aft varsa bu behçet hastalığı'dır.

    eritema nodosum+ kuru öksürük varsa da bu sarkoidoz'dur.

    eritema nodosum'a en sık sebep olan ilaçlar sulfonamidlerdir.

    edit: sulfonamid'i ekledim.
  • bacakların ekstansör yüzlerinde lokalizasyon gösteren,ağrılı,sıklıkla iki bacağıda tutan,mor-kırmızı renkte, nohut kadar nodüllere karakterize bulgudur.etyolojisinde beta-hemolitik streptokok,tüberküloz,sarkoidoz,behçet hastalığı sulfanamid ve oral kontraseptif kullanımı vardır.
  • behçet hastalığında da görülebilen bir bulgu
  • subkutan yağ dokusunun inflamasyonu. kliniğinde ülsere olmayan, ağrılı, palpe edilince anlaşılan nodüller görülür. tedavi olarak nsaid ya da sistemik steroid kullanılır.
  • behçet hastalarında da sıklıkla görülmesine rağmen klasik eritema nodozumdan histolojik olarak farkı; histiyositik granülomlar içermemesidir. bu yüzden behçette görülenler eritema nodozum benzeri lezyonlar olarak adlandırılır.
  • 12-13 gibi yaşlarda geçirdiğim ateşli hastalık.
    "aşırı derecede yüksek mikrop aldığı için olmuş" gibi bir bilgiyle donatılıp tedavi olup hayatıma devam etmiştim.
    tahminen 1 hafta behçet uz çocuk hastanesinde aspirin yüklemesi ile tedavi olmuştum, 1990lı yılların başındaki tedavi şekli buydu en azından.

    diz kapağımda, baldırımda, dirsek kol ve gövde de şişlikler oluşuyor, şişlikler ateşler içinde yanıyor, siz nispeten daha az yanıyorsunuz falan filan epey sıkıntılı günlerdi.
    her partide 3-4 aspirin günde 3-4 doz yükleme aspirin mideyi patlatmasın diye süt ile vermişlerdi, eh bi takım iğneler(sanıyorum kortizon bileşenli) derken geçti gitti ve hastanede tedaviyi şu sefil hayatın içine anı olarak bıraktı.

    hastaneye belediye otobüsü ile gitmiştik, üzerimde yün bir kazak hatırlıyorum, gece 11 suları aralık günüydü, hafif yağmurlu nispeten ılık bir izmir akşamı, belediye otobüsüne binmeden yağmuru biraz biraz yemiş vücudumdan buharlar yükseliyordu.
    yarı baygın sayılmam ama bu manzara dışında neredeyse hiç bir şey hatırlamayacak kadar da kafayı bulandıracak güçte bir ateş ve hastalık atağı.

    şu yaşımda bunun yarısı kadar bir durumda olsam ortalığı cehenneme çevirebilirim, çocukluk çok güzel şeymiş.
    mevzu dağılmasın.
    hastalık efenim bu ateşli alevli, geçebilen birşey, değişik birde adı güzel, karizma, hedere höt humması, akdeniz ateşli bıdırı bik bik bişeysi gibi.
  • bacak derisinle çok sayıda kırmızımtrak nodüllerle karakterize;ağrılı eritem.
    erythema nodosum.
  • coccidioides immitis enfeksiyonları sırasında da eritema nodosum görülebilir. bu bir gecikmiş tip hipersensitivite reaksiyonudur ve iyi progroz işaretidir. bu lezyonlarda organizma görülmez ve disseminasyn nadirdir. ayıca eritema nodosum spesifik bir bulgu değildir ve diğer mantar enfeksiyonlarından sonra da görülebilir.
  • ilaçlardan en sık oral kontraseptifler eritema nodosum'a yol açarlar.
  • boss-bt olarak neden olan durumları kısaltabileceğimiz hastalık.beta hemolitik streptokok,oral kontraseptif,sülfanamid,sarkoidoz,behçet,tüberküloz.
hesabın var mı? giriş yap