• savaş mecbur kalınmadıkça katliamdır. ermenistan her açıdan işgalci konumundadır. mecbur bırakanlar, halkları birbirine kırarak menfaat elde edenler utansın...
  • kısaca olayın geçmişine bakalım:

    * sscb zamanında, devlet aklı türkiye ile azerbaycan türklerinin irtibatını kesmek için iki ülke arasındaki bölgelere ermenileri yerleştiriyor.

    * sscb dağıldıktan sonra, 30 sene kadar önce ermeniler, rusların da desteğiyle bu bölgeyi işgal ediyor. uluslarası hukukta resmen dağlık karabağ bölgesi halen azerbaycan toprağıdır.

    * rusya, minsk grubu diye bir şey ortaya atarak "işi tatlılıkla çözelim" diyor. azerbaycan'da halen rusya'nın etkisi büyük. azerbaycan masada oyalanırken, ermenistan bu bölgeyi güya özerk(!) bir yapı ile tamamen kendine bağlıyor. bugün azerbaycan bu işin masada olmayacağını anlamış gibi görünüyor.

    * 2 ay kadar önce ermenistan, karabağ'la alakası olmayan tovuz bölgesinde bir saldırı gerçekleştirdi. burası azerbaycan - gürcistan - türkiye enerji hatlarının bulunduğu yer. azerbaycan ile türkiye arasındaki hat kapandığı için gürcistan üzerinden irtibat kuruluyor. bu olunca türkiye çok sert çıktı ve azerbaycan'a her türlü yanındayız desteği verdi.

    * iki ülke büyük bir tatbikat yaptı. hatta tatbikattan sonra türk askeri, azerbaycan'dan geri çekilmedi.

    * 3-4 gün önce ermenistan, dağlık karabağ bölgeside bir köyü bombalayıp, sivilleri öldürünce savaş başladı. türkiye, anında azerbaycan'ın yanında yer aldığını duyurdu. türkiye'nin moral desteğiyle azerbaycan ordusu hızlı bir şekilde ilerliyor gözüküyor.

    kısa kısa notlar:

    * olay azerbaycan'ın işgal altındaki topraklarını kurtarmasıdır.

    * sahada bayraktar tb-2 siha'ların bir çok hss ve zırhlıyı vurduğu söyleniyor. bilinenin aksine, azerbaycan silahlarının tamamına yakınını rusya ve israil'den alıyor. türkiye'nin son payı %2-3 civarındaydı. artmış olabilir. ancak türk siha'ları büyük bir değişim yapmış gözüküyor.

    * azerbaycan'a suriye'den türkmen savaşçıların gönderildiği söyleniyor. ben buna pek ihtimal vermiyorum. azerbaycan uluslararası haklı durumda zaten. böyle bir asker desteğine ihtiyacı olmadığı gibi, haklı davasına zarar verir.

    * ermenistan, rusya'ya çok güveniyordu. biraz da bu yüzden arsız davranıyordu. ancak şu anki yönetim batı yanlısı ve putin ile araları limoni. rusya ile ermenistan arasında savunma anlaşması var. putin'i aramışlar. putin'in "savaş ermenistan topraklarında değil" diye müdahaleyi reddettiği söyleniyor. rus kaynaklar da "bizi terk edip, batı'ya yöneliyordun. şimdi gelsin batı sizi kurtarsın" tadında paylaşımlar yapıyorlar.
    rusya, muhtemelen burunlarının sürtmesini bekliyor. azerbaycan elini çabuk tutup, rusya araya girmeden dağlık karabağ'ı almalı.

    * ermenistan, azerbaycan'dan çok türkiye'ye saldırıyor. putin'e, hatta macron'a "türkiye'yi durdurun" telefonu açtılar. onlar da türkiye'nin desteği sayesinde bu işin olduğunun farkında.

    * şu ana kadar türkiye yanında, ukrayna ve pakistan; azerbaycan'a desteklerini açıkladı.

    * iran'ın tavrıda enterasan. islam kardeşliği adı altında iran'a sınırsız destek verenler özellikle incelemeli. iran, rus silahlarının ermenintan'a ulaştırılmasında yardımcı oluyor. gürcistan sınırı kapatınca, rusya; iran üzerinden ermenistan'a silah gönderiyor.
    - iran, ülkesindeki 35 milyon türk'ün etkilenmesinden korkarak türkiye ve azerbaycan'a karşı hamlelere destek veriyor. bu iki ülkeden birinin çok güçlenip, buradaki türkler için cazibe merkezi olmasından korkuyor. bu yüzden dağlık karabağ bölgesi ihtilafında ermenistan'ı destekliyorlar. din kardeşimiz diye azerbaycan'ı tutalım demiyorlar.
    - bu son olayda da "savaş dursun, mevcut durum devam etsin" tadında bir açıklama yaptılar. ermeni işgali devam etsin diyorlar yani.

    * son olarak: batının, rusya'nın kuklası olmuş bir ermenistan devleti ile ülkemizde ermeni kökenli türk vatandaşlarımızı ayrı tutmak lazım. bazen olayın sıcaklığıyla, heyecanıyla saçma sapan yorumlar yapılıyor. ikisi çok farklı şeyler. emperyalizm türk'ü de kullansa, ona da karşı olmak lazım.
  • dünyada belli başlı kriz bölgeleri var. iki, genellikle önemsiz, ülke arasında sorunlu küçük toprak parçaları olarak kısaca tanımlanabilir. pakistan ve hindistan arasındaki keşmir sorunu, türkiye ve yunanistan arasındaki kıbrıs meselesi, azerbaycan ve ermenistan arasında da yukarı karabağ sorunu gibi.
    bu toprak parçalarını kontrol etmek için bu ülkeler silahlanmaya mantıksız miktarda para harcarlar. arada bir sıcak çatışma yaşanır. bazıları ise uzun yıllar sürer. mesela afrika'da bu şekilde yıllarca süren savaşlar oldu. iran ırak arasındaki savaşın nedenlerinden biri de basra körfezi üzerindeki anlaşmazlık gibi incir çekirdeğini doldurmayacak şeylerdi.
    dışarıdan ve içeriden belli çevreler bu gerilimler unutulmasın diye ara sıra kaşırlar. askeri mühimmatın üretildikten sonra belli bir depolama süresi var. diğer bir deyişle raf ömrü bellidir. bunlar kullanılacak ki yerlerine yenileri koyulsun.

    savaşın kazananı bu silahları ve mühimmatı üretenler. kaybedeni ise o ülkelerin halklarıdır.

    savaş istemeyenlere direkt vatan haini yaftasi yapıştıran kafasizlar bunları bir düşünsün.
  • ermeni paşinyan hükumetinin rus karşıtı olduğu, rusya yanlisı kocaryan'ı hapse attirdığı, koçaryan'ın 4m dolar tazminatla hapisten kurtarildığı ve muhalefeti paşinyan'a karşı örgütlediği, rusya'nın bu paşinyan'a boyun eğdirmek için azerbaycan'ın üzerine salacağı konuşuluyordu. hatta geçtiğimiz aylarda yapılan tovuz saldırısını, ordudaki koçaryan-sarkisyan ikilisine bağlı güçlerin, paşinyan'dan habersiz yaptıkları da söyleniyordu.

    ardan zentürk haftalar önce söylemişti bunları.
  • azerbaycana deplasman yazmışsınız.

    işin ciddi yanı toprak kana doymadan sulh ortamı sağlanmayacak. yıllar yılı ayda ortalama 10–15 kişi ölür büyük bir savaşla, son savaşla akacak kan dursun. artık yok yere insanlar ölmesin.

    azerilerle yakından muhabbet kurmuş birisi olarak gönlüm azerilerin daha az kayıpla istedikleri sonucu almasıdır.

    her şey daha değişik yapılabilirdi azeriler bürokrasiyi profesyonelce işletebilselerdi. ne yazık ki kronik bir sorun.

    hayırlı bir el çıksa, bir kişiyi bile yaşatabilecek her adım, toprak parçasından servetten önemli.

    yurtta sulh, cihanda sulh 21 yy da bile en doğru yol.
  • normal sartlarda azerbaycan gariban ermenistan'i ezer gecer. ama aliyev hanedanliginda rusvet torpil girla gittiginden her yere akraba komutan atamalari, komsuyu general yapmalari olasi. her dikta rejimde oldugu gibi. ermenistan supriz yapabilir. is tank ve asker sayisina baksa araplarin israil'i 50 kere yenmesi lazim. ama yenemedi. hic de yenemeyecek.liyakat, azim ve caliskanlik. bunlar onemlidir.
  • aslında aynı tutucu kafa yapısında olan, aynı homofobik kaba pisleyen iki ülkenin savaşıdır.

    * * *

    ermenistan’da azeri olmak ve eşcinsel olmak lanetli görülür, azerbaycan’da da ermeni olmak ve eşcinsel olmak lanetli görülür. bu konu azeri bir yazarın ilgisini çekmiş olmalı ki, bu konuyla ilgili güzel bir eser vermiş.

    azeri yazar ali akbar, 2009’da “artuş ve zaur” diye bir kitap yazıyor. azeri sivil toplum aktivisti zaur ile ermeni gazeteci artuş arasında tiflis’te bir eşcinsel aşk başlıyor, bu kitap onu anlatıyor. eserin sonunda artuş ve zaur bakü’deki kuleye tırmanıp birlikte intihar ediyorlar. acı bir hikaye. karakterler kurgu.

    azerbaycan ve ermenistan’ın o kitaba tepkileri bile aynı! panarmenian net sitesindeki ermeni gazeteciler ali akbar’la iletişime geçip hikayeyi hiç gerçekçi bulmadıklarını, ermenistan’da hiç eşcinsel olmadığını (!) söylüyorlar. azerbaycan yayınevleri kitabı basmayı reddediyor. bu kitap moğolistan’da 500 kopya basılıyor, 150’si bakü civarında satılıyor, geri kalanlar polisin emriyle toplatılıp imha ediliyor. toplatma gerekçesi ise, devlet başkanına ve hükümete hakaret. yazar, kitabında “devlet başkanı”nın hiç geçmediğini söylüyor.

    savaşmasaydınız, biraz sevişseydiniz keşke ... ermenistan’ın son derece ‘homofobik bir halk’a sahip olduğunu, “homofobik” bir ülke olduğunu, ordaki lgbt örgütleri de söylüyor. azerbaycan da aynı. güney komşuları iran’a çekmişler.

    lgbt haklarına karşı olan 2 homofobik ülkenin savaşında taraf tutmayı reddediyorum. azeriler soydaş olunca, birdenbire aydınlanıp da “insan hakları savunucusu”na dönüşmüyor; ayrıca bir insan ermeni olunca otomatikman ‘solcu’ falan da olmuyor. bu savaş bizim savaşımız değildir.
  • yeniden alevlenen savaştır. ermenistan 3 milyon bile nüfusu olmayan bir ülke. parası yok silahı yok askeri yok. hiçbir şeyi yok. sadece 100 yıldır bitmeyen bir nefretle kendilerine zarar veriyorlar.

    rusya destek vermese azerbaycan tarafından anında yok edilir. o kadar zor durumdalar ki islamcı, şeriatçı iran'dan medet umar hâle gelmişler. o kadar az nüfusla verimsiz ve önemsiz toprakları kazanmak için verdiği bu çaba oldukça anlamsız.

    üstelik hukuki olarak azerbaycan haklı. açın bakın google'da bile azerbaycan sınırları içerisinde görünüyor bu dağlık karabağ bölgesi.

    ben ermenilerin amacının dağlık karabağ bölgesini ele geçirmek ya da elinde tutmak olduğunu sanmıyorum adamların derdi toprak değil. ermenilerin amacı içlerindeki türk nefretinden dolayı türklerden intikam almak istemeleri.

    bir ermeni'ye bir dilek hakki versen para pul iyi yaşam vs. şeyleri dilemek yerine türklerin yok olmasını falan diler. öyle gözü dönmüş bunların. çok değişik kafalar.
hesabın var mı? giriş yap