• bugün artık ikinciyi aşamaya geçmiştir gördüğüm kadarıyla.

    ilk aşamada kritik noktalar ve yollar ele geçirildi. kritik hedefler vuruldu. ermenistan ordusunun taarruz kabiliyeti ve iradesi kırıldı. savunmasının kritik yapı taşları da epey yara aldı.

    bu haftalarda azerbaycan epey yavaş ilerledi. çok şükür ilk günlerde yaptıkları birkaç hatayı tekrarlamadılar ve neredeyse minimum zaiyatla buraya geldiler.

    bundan sonra çatışmalar hızlanacaktır. ikinci aşamada ermeni ordusu kaçacaktır diye düşünüyorum. laçin koridorunu ve birkaç şehri tutmaya çalışacaklardır. ilk opsiyon olarak.

    ikinci opsiyonları arazide kalmak ve azerbaycan'ı uzun ve yorucu bir savaşa hazır kış yaklaşıyorken zorlamak olabilir. ama kaynak ve lojistik olarak daha üstün olan, moral motivasyonu tam olan, ekipman ve doktrin üstünlüğü de bulunan azeri ordusuna karşı böyle bi aptallığa girişeceklerine ihtimal vermiyorum.

    zira ilk opsiyon ermenistanın stratejisiyle de uyuşacaktır. ermenistan daha çok işi masaya devretmeye, propagandaya başvurmaya yanaşıyor. ilk seçenek biraz da bu yüzden ermenistan'ın hem mecbur olduğu hem de işine gelen tek opsiyon.

    ikinci aşamadan sonra yine yavaşlamış ve cerrah hassasiyetiyle yürütülen bir operasyon göreceğiz. yine kritik hedefler havadan vurulacak. yine topçu hedefleri olacak. belki yavaş bir şehir savaşı da görebiliriz.

    bu aşamada azerbaycan'ın önünde iki seçenek kalır. ya laçin'i kapatıp ermeni ordusunu imha etmeyi denerler ya da laçin'i açık bırakıp kaçmalarına izin verirler. ben ikincisini seçeceklerini düşünüyorum.

    bunlar tepeden bakınca görünenler tabii ki. diplomasi nasıl işliyor bilemem. azeriler belki daha erken durmak isteyebilirler. ama durmazlarsa da maksimum 2 aya tüm toprakları kazanmış olurlar.

    son bir ek. bu dünya bedellerin üzerinde döner. durmak kadar durmamanın da bir bedeli vardır.
  • azerbaycan-ermenistan savaşı | 1993 | 32. gün arşivi (mithat bereket)

    bkz: https://www.youtube.com/…c4&ab_channel=32.günarşivi
  • büyük bir ihtimalle türkiye’nin de somut bir şekilde yer alabileceği savaştır. bu zamana kadar siha desteğini veren türkiye artık bu olayın bir parçası olabilir. resmi olarak değil ama örneğin bakü türk elçiliğine yapılacak olan bir saldırı ile türkiye tüm gücüyle burada var olabilir.
  • azerbaycan (ve türkiye) tarafından son derece ince düşünülmüş, başlangıcı, sürdürülmesi ve hedefleri nakış gibi işlenmiş, sert ve yumuşak gücün dengeli ve yerinde kullanıldığı harekat.

    tr açısından hedeflerin/kazanımların arasında;
    - silah satışı, tr savunma sanayiinin gelirleri ve ürün uygulama/kullanım sahasının artması
    - tsk özel kuvvetleri ve ihtisas kuvvetlerinin gerçek muharebe operasyon yeteneğinin artması
    - azerbaycan ordusu ve tsk’nın ortak/tek operasyon gücü haline gelmesi
    - savaş sonrası imar işlerinde tr inşaat gücünün (makina parkı ve iş gücü) harekete geçirilerek atıl durumdan kurtarılması.
    - petrol/doğalgaz kaynaklarına erişim/koruma/emniyete alma.

    sayılabilir.
  • ermenistan basbakani, nikol paşinyan‘in facebook sayfasinda yayinladigi bir mesajda belirttigi uzere, bugun imzalanan anlasma ile sona ermistir. sartlar henuz belli degil, ancak ermenistan icin agir bir sonuc oldugu pasinyan’in yazdiklarindan anlasilmakta.

    orijinal post

    ilgili azerice haber

    bir baska azerice haber
  • canlı harita üzerinden gün gün bu savaşı izlemek isteyenler için şu youtube linkini tıklayabilirler..
  • nahçıvan karayolu, dağlık karabağ etrafındaki bölgenin işgalinin bitmesi ve mıntıkanın özerk olarak azerbaycan'a bağlanması büyük bir zafer olarak lanse ediliyorsa da doğru değildir. bu, olması gerekendi ve er ya da geç, harp yahut diplomasiyle bir şekilde vuku bulacaktı. türkiye için asıl zafer sayılabilecek husus, göstere göstere, rusya'ya rağmen, bizim desteğimiz ile savaşla olmasıydı. fakat rusya'nın devreye girip savaşı sonlandırması, daha yiyecek kırk fırın ekmeğimiz olduğunu gösteriyor.

    tabii kafkasya hâlâ rusya'nın nüfuzunda ama ilelebet böyle devam edecek değil. biz de bir şekilde bu pastadan pay alabilmek için bu tarz hamleler yapmak zorundayız. kafkasya'daki rus nüfuzu, özellikle gürcistan'da, eskisi kadar etkili değil. soft power ile buralarda var olmak hiç de imkânsız değil. hatta azerilerin ermenistan obsesyonu olmasa sınır kapısını açıp orayı bile yatırım manyağı yapardık.
  • bu bize şunu gösteriyor; rusya'nın ukrayna'da olası bir bozguna uğraması, diğer uydu devletlerde başkaldırı ve çözülme olarak geri dönecek. azerbaycan ise fırsatı değerlendirip karabağ'daki ermeni askeri nüfuzuna saldırı başlatacak gibi duruyor. şuan karabağ üzerinde sihalar uçmaya başlamış bile. umarım, ağır zaiyat veren ve suriye'den bile takviye birlik alan rusya bu duruma daha fazla gıkını çıkaramadan azerbaycan topraklarını kurtarır.

    edit. düzeltme.
  • azerbaycan savunma bakanlığı, kelbecer ve laçın bölgesinde karşı tarafın yaptığı ateş neticesinde şehitlerin olduğunu açıkladı..

    ermenistan saldırısına karşılık veriliyor ama sonu hayırlı değil.

    https://twitter.com/…tatus/1569434834686328832?s=21

    https://haberglobal.com.tr/…arla-ates-acildi-200544
  • rusya ukrayna ile uğraşırken bu savaş hayra alemet değil.
hesabın var mı? giriş yap