• tam adı ernst franz sedgwick hanfstaengl'dir..bir konu$masına tanık olduktan sonra,adolf hitler'e hayran olmu$ ve onun yanında olmak için almanya'ya gitmi$tir.ilk zamanlar hitler'in gözdesi olan bu ki$i,zamanla gözden dü$tügünü hissetmi$ ve sonrasında ingiltere'ye kacmı$tır..abd ba$kanı franklin delano roosevelt'in ingiltere'den özel olarak cagırması üzerine abd'nin yolunu tutmu$ ve hitler ile ilgili bütün detayları ba$kana anlatmı$tır..lakabı putzi'dir.
  • soyadının telaffuzunu deli gibi merak ettiğim adamdır. zira her okumaya çalıştığımda hımps hımps.. şeklinde sanki bir umut sarıkaya tiplemesiymişim gibi sesler çıkartmaktan öteye gidemiyorum.

    (bkz: bi buldurun be)
  • ürkütücü bir tipi olan, hitler'in sırdaşı olarak bilinen adam.

    yıllarca nazi yabancı basın şefi olarak çalıştıktan sonra, 1933'te joseph goebbels ile bir tartışma yaşadı ve hitler'in beyin takımından çıktı. eşi helene ile de 1936 yılında boşandı. hitler'in yakın arkadaşı unity mitford tarafından kınandı. hitler'in yakın çevresinin kendine yönelik 1937'deki suikast girişimi üzerine, isviçre'ye kaçtı ve almanya'daki oğlu egon'un serbest bırakılması ile ilgili güvence aldıktan sonra ingiltere'ye taşındı. ıı. dünya savaşı'nın patlak vermesinden sonra yabancı düşman ülke vatandaşı olarak bu ülkede hapsedildi. daha sonra kanada'da bir esir kampına gönderildi. 1942 yılında abd'ye teslim edildi ve yaklaşık 400 nazi liderlerinin bilgilerinin çalınması kapsamında, başkan roosevelt'in "s-projesi" için çalıştı. hitler'in özel hayatının kişisel bilgileri de dahil olmak üzere, tek başına hitler'in hakkında 68 sayfa bilgi sağladı ve harvard psikoloji kliniği direktörü prof. henry murray ve psikanalist walter c. langer ve diğer uzmanlar, oss için bir rapor hazırlamak için yardım etti. 1943'te raporu "adolf hitler'in kişiliğinin analizi" olarak adlandırdı. 1944 yılında, ingiltere'ye geri teslim edildi ve savaşın sonunda almanya'ya iade edildi. 1940 yılına kadar nazi almanyası'nda ikamet eden ve hanfstaengl ile sık sık temas kuran cbs gazetecisi olan william l. shirer, onu "insanın hoşuna gitmeyen zekası ile biraz karmaşık olan karanlık zekası" olan biri olarak nitelendirdi. yirmi yıl sonra ise roosevelt, büyük ölçüde "putzi" 'nin bilgilerinden faydalanarak nazi karşıtı propagandalarını sürdürdü ve başarılı oldu.

    hanfstaengl, deneyimlerini hakkında unheard witness (1957) (daha sonra hitler: the missing years olarak tekrar yayımlandı) kitabını yazdı. 1974'te 65. harvard reunion'una katıldı ve harvard üniversitesi bandosunu çeşitli harvard yazarları hakkında yazılar yazdı. hitler ile olan ilişkisinden söz edilmedi.

    1946'da almanya’ya sürülen "putzi" tüm savaş suçlarından beraat etti. 1975 yılında münih'te, 88 yaşında öldü.

    kaynak: wikipedia
hesabın var mı? giriş yap