• kristallnacht olaylarının başlamasına neden olan suikastın kurbanıdır. 1909 da frankfurt’ta doğdu. avukatlık eğitimi aldı. 1932 de nazi partisine katıldı ve diplomatlık kariyeri başladı. önce bükreş’e sonra da paris’e atandı.

    kasım 1938’de ailesi polonya’ya sürülen herschel grynszpan alman büyükelçiliği’ne geldi ve büyükelçi ile görüşmek istediğini söyledi. ne istediğini sormaya gelen rath, grynszpan tarafından vuruldu ve 2 gün sonra öldü.

    william shirer, the rise and fall of the third reich adlı kitabında, rath’ın yahudilere dostluk beslediği gerekçesiyle, gestapo’nun takibinde olduğunu yazar ve bu durumu ironik olarak değerlendirir.

    rath’ın yahudi dostu olduğunu destekleyen bir örnek daha var. martin gilbert, the holocaust kitabında, rath’ın babasının; oğlunun ölümünden sonra, gestapo tarafından işe alındığını belirtir. gestapo, bu tür insanları işe alarak, yahudi düşmanlığından faydalanmak istemektedir. ancak tanıkların ifadesine göre baba rath yahudilere bilgi sızdırılmasına göz yumarak, yahudilerin kaçmasına yardımcı olmuştur.

    kaynak :
    william shirer, the rise and fall of the third reich, sayfa:385.
    martin gilbert, the holocaust, sayfa : 117

    ukteyi veren: entrapmen.
hesabın var mı? giriş yap