• şeytan, iblisler, yobaz kasaba halkı içeren bir film ne kadar sıcak olursa o kadar sıcak, iyi gelen film. komik olmaya da çalışmıyor, korkunç olmaya da, başyapıt olmaya da, filmi iyi ve bu kadar sıcak yapan da bu; yani iyi değil, o yüzden iyi. bütün o eksiklikleriyle eksiksiz bir halk masalı.

    --- spoiler ---

    en güzel taraflarından biri de usue kızımızı alastor denen "yüksek rütbeli" iblisle sözleşme yapmaya itenin yobaz rahip olması. yobaz rahip kıza "annen gibi cehhenneme gideceksin" dedikten sonra kız gidip iblisle sözleşmeyi yapıyor. ihsan oktay anar'ın suskunlar'ın 123. sayfasındaki meşhur sözlerinde olduğu gibi: "senin buraya gelmenin sebebi sadece bizim 'gel' dememiz değil, ayrıca onların sana 'git' demeleri." kızın iblisle sözleşme yapmasının nedeni sadece iblisin "gel" demesi değil, yobazların "git" demeleriydi.

    --- spoiler ---
  • fantastik film ve edebiyattan hoslananlar icin oldukca guzel bir film. kullanilan teknolojiye cok takilmamak lazim cunku hikayenin klasik havasina buyuk katki saglamis.

    --- spoiler ---

    alastor tarafindan sartael'e bildirilen kadro duzenlemesindeki detaylar şahaneydi

    -5. kademe sefiller kati kazan 203
    +hayiiir sefiller olmasiin

    --- spoiler ---
  • karakterler ve hikayenin temeli grimm kardeşlerin “the smith and the devil” hikayesinden uyarlama olan film.

    (bkz: the smith and the devil)
  • --- spoiler ---

    kızı ateşe atmaya yeltenen demircinin sonunda onu ateşten kurtarması anlamlı oldu. tabii bu kadar ateşle oynayıp şeytanla boy ölçüşen adamın demirci olması da tevekkeli değildir diye düşünüyorum.

    gülünç duruma düşen, beceriksiz şeytan figürü aslında o coğrafyaya çok yabancı değil. bu figür gonzalo de berceo'nun şiirlerinde de bolca görülür. bana buradaki şeytan berceo'nun komik şeytanıyla goethe'nin "o hep kötülük yapmak isteyip hep iyilik yapan" şeytanının bir birleşimi gibi geldi.

    --- spoiler ---
  • unutulmaz bizimkiler incilerinden "boynuzunu kırarım iblis" tehdidinin gerçekleştiğini görüp anırarak güldüğüm bir sahneye sahip film.
    şeytan pek ezik ayrıca, bir de çirkin gavat yetmezmiş gibi. papaz her daim pilav yemez snegurockha hanım, lucifer gibi british aksanlı şeytan var izler misin. uyanık.
    karizmatik, seksi şeytanlardan gına gelmişti, bu pek hoş olmuş, şeytan gibi şeytan. yalnız işte dediğim gibi, andaval, ebleh ve yaradana yan bakacak kadar çirkin.
    ne bok yiyeceğinizi bilmediğiniz 1 saat 37 dakikanız varsa (benim vardı) izleyebilirsiniz.

    --- spoiler ---

    erkeyin erkeye dudaktan yabışmadığı safe netflix içeriği. (kadın kadına yabışınca güzel bir hareketlenme olduğunu biliyorum, ona itirazınız yok.)
  • pan'ın labirenti filminin bir versiyonu gibi geldi bana. amma velakin pan'ın labirenti başyapıt gibidir. uzun zamandır izlediğim en iyi fantastik, korku veyahut masal filmi denebilir. özgün bir yapısı olduğu aşikar, kesinlikle izlenmeli bu tür yapısal olarak değişik yapımlar. bu arada demirci eric cantona'nın saçı uzun haline aşırı benziyor.

    --- spoiler ---
    şeytan vs nohut şeklindeki sahneler güzeldi.
    şeytanın bile adam gibi adamı var, sartael adamdır.
    alastor'un ise babannesi kaşar.

    --- spoiler ---
  • gerçek şeytanın, iblisin cehaletle yıkanmış insan beyni ve taşlaşmış insan kalbi olduğunu anlatan, kusursuz film... en azından benim için kusursuz... zira filmin sonlarında sartael'in küçük kız için kalpsiz, yobaz, cahil, şerefsiz insanları numaradan korkutması gözleriminin nemlenmesine sebep oldu... hayatımda böylesine absürd bir sahneye gözlerimin dolacağını düşünmezdim...
  • bask dilinde bir hikaye izlemek güzeldi. bir de adamımsın sartael

    --- spoiler ---

    pis köylüler! dinleyin beni!

    bu kız bir azizedir. onu cehennemden attılar. onu yine cehenneme göndermeyin. yoksa gelir uykunuzda başparmaklarınızı yerim

    --- spoiler ---
  • fena film değil, güzel bir masalı filmleştirmişler gibi. ben sevdim açıkçası. nohut sayma muhabbetini merak ettim ama boş zamanımda araştırıcağım. gerçekten böyle bir efsane acaba var mı? varsa nasıl ortaya çıkmış
  • oyunculuğun çok kötü ama kurgunun güzel olduğu, ispanyol bask bölgesine ait masal filmidir. konu ve geçtiği yıllar itibari ile gayet akıcı ve güzel bir filmdir. oyunculukla içler acısı denilebilir. lakin film, oyuncular üzerine kurulu değildir. olay ve gizem üzerine kuruludur. bu yüzden izlenebilecek bir yapımdır. bu tip küçük bölgelerin filmleri, ancak böyle denemelerle kalite kazanır. o yüzden desteklemekteyiz.

    bask bölgesi tanımı : bask bölgesi, ispanya'nın kuzeyinde özerk bölge. yüzölçümü 7,234 km² nüfusu ise 2,125,000 kişidir. özerk bölgenin başkenti vitoria-gasteiz şehridir. bölgeye özerklik 25 temmuz 1979 tarihinde verilmiştir.
hesabın var mı? giriş yap