• 1870 londra doğumlu yazar.

    irlanda'da büyüdü, cambridge'e gitti, 1895 yılından 1910 yılına kadar house of commons ' da çalıştı. tatildeylen hollanda, danimarka ve almanya kıyılarına yelken açmaktan hoşlanırdı. güney amerika savaşı'nda savaştı ve 1903' te tek romanı olan riddle of the sands kitabını yayımladı. aynı yıl mollie osgood ile evlendi. birlikte baltık denizine yelken açtılar.
    irlanda bağımsızlık mücadelesi verirken asgard isimli ufak teknesi ile asilere silah ve cephane tedarik etti. 1. dünya savaşı sürerken ingiliz donanmasına yardım etti, savaş bitince irlanda' ya yerleşti. burada sinn féin üyesi oldu ve irlanda parlamentosu' na seçildi. irlanda iç savaşı sırasında halk ordusuna katıldı. oğlu erskine hamilton childers 1973-1974 yıllarında irlanda başkanı olarak görev yaptı.

    bu arada, birçok edebiyat otoritesinin kabul ettiği üzere riddle of the sands kitabı edebiyatta en iyi casus hikayeleri arasında gösterilir.
  • the riddle of the sands romanını tezim için okuduğum ve hayran olduğum irlandalı yazar.

    the riddle of the sands childers'ın tek romanı olmakla birlikte, anlatımı son derece olgun ve karakterler çok iyi tanımlanmış. ingiltere dışişlerinde kendine sağlam bir yer edinen züppe carruthers karakterinin roman boyunca mütevazı okul arkadaşı davies ile yaşadıkları sonucu geçirdiği dönüşüm ve kazandığı derinlik kitaba mükemmel yansıtılmış.

    kitap boyunca ingiltere'nin o dönemdeki savunma politikasından, denizcilik dahisi ve su katılmamış vatansever olduğu halde donanmaya kabul edilmeyen davies üzerinden hissetirilen "doğru adamların yanlış nedenlerle harcanması, liyakatin sosyal nedenlerle hiçe sayılması" eğilimine kadar pek çok eleştiri yer alıyor.

    ama asıl çığır açıcı olan, childers'ın kitap boyunca deniz, trenler, ulaşım ve coğrafya gibi konularda birinci elden aktardığı müthiş ayrıntılı bilgiler vermesi. bu açıdan roman bilgiye dayanan gerçekçi casus romancılığının ilk örneklerinden sayılıyor. hatta ingiltere savunma bakanlığı romanı kuzey almanya ile ilgili olarak referans kabul edip incelemiş.

    romanın sonunda mantık zincirinin tek zayıfladığı nokta editörünün baskısıyla eklediği clara karakteri ile ilgili kısımlar, ki childers bu romantik bölümü eklediği için "ömür boyu mahçup olduğunu" da belirtmiş.

    roman o kadar gerçekçi ki, iki ingiliz bu romanı okuyup da kuzey almanya'da tekneyle gezerken casus olarak tutuklanmış ve mahkemede kitap kanıt olarak sunulmuş.

    orijinalinden okuyacaklar için bir not, kitaptaki denizcilik terimleri anadili ingilizce olanları dahi zorlayacak nitelikte. bu yüzden kitabın sonunda bir denizcilik terimleri listesi var, ama denizcilikle ilgili yapılan hareketi anlamayınca dilini anlasanız da fark etmiyor.

    kitaptaki denizcilik ve coğrafya bilgileri childers'ın erkek kardeşiyle ve eşiyle kendi defalarca bu sulara yolculuk etmesinden kaynaklanıyor. hatta childers kendi teknesiyle almanya'dan irlandalı direnişçilere de silah taşımış bir dönem.

    childers aslında sadece anne tarafından irlandalı ve londra doğumlu, ama babası veremden ölüp de annesi de sanatoryuma yatırılınca childers ve iki kardeşini irlanda'daki teyzeleri büyütüyor. bundan sonra da childers irlanda bağımsızlığının savunucusu olarak yetişiyor, irlanda parlamentosunda on beş yıl katip olarak çalışıyor ve teknesiyle silah taşıyarak direnişe aktif olarak katılıyor. ne yazık ki bu faaliyetleri ingilizlerin hoşuna gitmiyor ve 1922 yılında ruhsatsız tabanca bulundurmak suçuyla tutuklanıp kurşuna diziliyor.
hesabın var mı? giriş yap