• ersüs silah sanayi. izmir'de üretim yapan bir yivsiz av tüfeği firması. ers-2017 modeli ile piyasadaki 36 numara fişek atan yarı otomatik av tüfeği boşluğunu gidermeyi hedeflediler. henüz birkaç aydır satışta olsa da, inceleme ve atış görüntüleri genelde satıcıları ve iştirakli hesaplar tarafından paylaşılsa da bu kısa sürede edinilen intiba nihayet çalışan bir 36 çap yarı otomatik av tüfeğinin üretildiği yönünde. zaten piyasadaki boşluk bu çapta tüfeklerin olmamasından ötürü değil çalışmamasından ötürü mevcuttu. umarım kalıcı ve başarılı şekilde yer edinirler.

    polimer şarjör de ürettiler ve harika görünüyor.
  • piyasada henüz yeni yeni tanınmaya başlanan ama ileride başarılı olup olmayacağı belli olmayan buna rağmen çok beğendiğim ve bu hafta almayı düşündüğüm tüfek.
  • ızmir’de uretim yapmasi sebebiyle huglu-uzumlu lokasyonlu ureticilerden farklilasan, yola tabanca uretimi icin cikip yivsiz tufek uretimine gecis yapan atesli silah ureticisi.

    aksa arms safir t14 ile hayal kirikligina ugramis kutu sarjorlu ve yivli tufek gorunumlu yivsiz tufek musterisinde olusmus onyargilari ve “o tufek calismaz” algisini kirmak icin ciddi caba sarfediyorlar.

    sorunsuz calismasi adina ar-15’te oldugu gibi (ve dogrudan bu sistemi baz alan safir t14’un cogu probleminin kaynagi olan) “direct impingement” yani dogrudan gaz tahriki ile calisan bir mekanizma yerine pistonlu kisa geri tepmeli bir mekanizma kullanilarak atim yatagina, bolt’a ve tetik grubuna minimum gaz, kursun ve barut artigi girisi hedeflenmis. dolayisiyla ar-15 disiplini ile degil de sig mcx veya hk416 disipliniyle calistigini soyleyebiliriz.

    piyasadaki ar-15 gorunumlu diger yivsizlerden akdal, derya, barak ve benzeri markalar kinetik sistem kullaniyor, husan’in .410 tufegi zaten ersus ile ayni mekanizmaya sahip, utas’i bilmiyorum.

    bahse konu mekanizma piston ve gaz odasi kirlense dahi gayet saglikli calisiyor. 500-600 atimda sadece sarjor ve fisek kaynakli tutukluklar yasadim ki tutukluk yapan sarjorler firmanin kendi sarjoru degil, safir’in sarjorleriydi. fisekler ise zuber gibi tabla patlatan kalitesiz fiseklerdi. bps ve yaf ozellikle cok saglikli calisan fisekler, ikisi arasindaki tercihim ise bps.

    kutukten cnc ile islenmis upper ve lower receiver’in isciligi piyasanin en yuksek kalitesi degil ama kotu de denemez. tufek uzerindeki tum yazilar lazer ile kazindigi icin bembeyaz ortaya cikiyor ve sarjor yuvasindaki buyuk logo bence itici. ortak bir projeyken yollarin ayrildigi husan m71’in isciligini acikcasi daha basarili buldum, picatinny raylari ve genel receiver isciligi daha basarili. yazilar da ersus’un aksine lazer ile kazima degil cnc ile engrave oldugu icin yivli abilerine daha cok benziyor.

    standart ar-15 olculeri, parcalari ve teknik cizimleri baz alindigi icin hemen hemen tum ar-15 aksesuarlari ve parcalari kullanilabiliyor. buffer tube kalinligi commercial spec. tetik bence ruhsuz ve sert ama fabrika cikisli ar-15’ler icin de bu gecerli oldugu icin cok takilmiyorum. sadece biraz daha keskin olmasi iyi olurdu. fabrikada deneme atisi yaptigim tufegin tetigi daha hafif ve keskindi, muhtemelen bir kac bin atislik rodajdan sonra tetik o hale gelecektir.

    yine eksi bir puan olarak emniyet manivelasi tam olarak ar-15’teki hissiyatiyla calismiyor, safe-semi-safe gecisleri keskin degil, hissedilir ve duyulabilir “klik” yetersiz ve bir konumdan digerine gecerken yari yoldan sonra kendi ataletiyle sonraki konuma gecmesi gerekirken gecmiyor. muhtemelen manivelayi tutan yayla alakali ama bu konuda henuz bir cozum uretemedim. husan m71’de emniyet ar-15’e daha yakin bir hisse sahip.

    100 yard mesafeden 30 cm’lik daireye, 3x optikle 20 atistan 20’si de cok rahat atiliyor, isabetlilik anlaminda basarili. nihayetinde .410 kalibre yivsiz tufegin yapabilecekleri de sinirli.

    gerek çap gerekse de mekanizma ve gorunum olarak dogal rakibi olan husan m71’le bazi unsurlarini kiyaslasam ve eksi puan versem de, husan’in yillardir tufek uretimi yaptigi, ersus’un ise yolun basinda oldugunu atlamamak gerek. eger fabrikadaki yetkililerde gordugum azim ve niyeti kaybetmezlerse ileride cok daha kaliteli urunler cikacagindan eminim. kaldi ki hali hazirda platformun (.410) butun handikaplarina ragmen sorunsuz calisan bir tufek uretiyorlar. fiyati makul. yukarida bahsettigim kozmetik detaylar da hallolur diye dusunuyorum.
hesabın var mı? giriş yap