• hitler'in 'aney, aney, fransa'yi aldik, ama libyayi kaybediyoz, ayip olacak elaleme' dusuncesiyle, 'abi propaganda bolumu uygun bir bahane bulana kadar surayi 3-5 ay tutuver' diye 3. sinif ekipmanla donatilmis 1.5 bolukle afrika'ya yolladigi generali.
  • taktiksel deha. savaşın sıcağında, kendi karargahı dahil, kimse nerede olduğunu bilmez. arabası ve haberleşme aracıyla en önlerde dolanır, gerektiği yerde neredeyse büyülü denecek şekilde belirir, komutayı ele alır, gidişatı düzeltir, sonra tekrar kayıplara karışır. kendi karargahı, commando supremo ve hitler bir hafta boyunca adamdan hiçbir haber alamaz, çılgına döner, ama o sırada 15. panzer tümeni ingilizleri dağıtmış ilerlemektedir. aferin diyebilirler ancak.
  • 8.8 cm. uçaksavarı tanka karşi kullanmak ilk rommel'in icraatıdır.
  • acayip şerbetlidir.
    savaş boyunca 4 kere bir metre yanındaki adam vurulur, düşer. ona birşeycik olmaz.
    kendi arabası bozulur çölde. yakından geçen bir başka generalin aracına binerler. araç, ele geçirilmiş bir ingiliz arabasıdır aslında. alman hatlarını ararlar ama bulamazlar. gece olur. savaş alanında iyice kaybolurlar. bir ingiliz kampına girerler kazara. sakince ışıkları kapatır, sabaha kadar arabada uyurlar. sabahın ilk ışıklarıyla çıkıp giderler ingiliz kampından.
  • 1941 sonlarında mısır içlerine doğru ilerlemektedir afrika korps. kullandığı araç ve mühimmatın %85'i ele geçirilmiş ingiliz malıdır. çölde ilerleyen ingiliz ve alman birliklerini uzaktan ayırmak artık imkansız olmuştur.
  • hitler'in kendisini maresallige terfi ettirdigini ve maresallik asasinin yolda oldugunu bildiren telgrafini okur ve soyle der "asa yerine bir tumen gonderseydi cok daha makbule gecerdi..."
  • hitlerin hatali kararlari karsisinda 1944 ilkbaharinda direniscilerle iliskiye girmis ancak bir hava saldirisinda agir yaralaninca hitlere karsi suikast girisiminden uzak kalmistir. bu iliskiyi ögrenen hitler tarafindan intihara zorlanmis ve 14 ekim 1944'te intihar etmistir. halk tarafindan cok sevildiginden durum halktan gizlenmistir.
  • el alamein'de şeytan bahçeleri gibi muazzam bir mayın tarlası organizasyonu kurması ile ağızları açık bırakan muhteşem general, çöl tilkisi. mayınları bulunmaz yapmak için mayınların etrafına onlarca konserve kutusu demir gibi ıvır zıvır gömdürmüştür, sonuçta on tane konserve kutusu bulan ingilizlere bıkkınlık geldiğinde on birinci kontak mayın çıkar, ingilizler çıldırır. yol üstüne ince telden bir ağ serip ağa dokunulduğunda patlayacak şekilde etrafa 500 librelik uçak bombaları yerleştirir. ingilizlerin kayıpları devasadır.
    fakat kendisi saldırıya ve hareketli savaşa önem veren bir general olduğu için rakibini iyi tanıyan montgomery'in savaşı durgun hale getirme tuzağına düşmüş ve el alamein'de siper savaşına dönüşen savaşta monty'in sonsuz ikmal üstünlüğü karşısında ezilmiştir. bunun en büyük nedenlerinden biri de hitler ve kesselring'in malta'yı ele geçirmekteki beceriksizlikleri ve korkaklıklarıdır. malta tarafından ikmali sıfıra indirilen rommel, monty tarafından savaşın durgunlaştırılmasıyla düşmandan ikmal malzemesi çalma olasılığını da kaybetmiş ve napolyon'un "ordular mideleri üstünde yürür" sözünü doğrular şekilde ezilmiştir.
  • iki kere ordusunun basinda bulunamadi ve o ikisinde de komuta ettigi birlikler onlemez bir sekilde ezildiler.
    ilk olay afrika' dayken oldu. karisi hastalandigi icin gizlice almanyaya dondu ama ingilizlerinde saldiracagi tuttu ve col birlikleri darma duman oldu.
    ikincisinde ise normandiya da idi. bu sefer kendisi hastalandigi icin yine bir hafta sonluguna evine donmustu. sonucta tarihin en buyuk cikarmalarindan birini kacirdi...
    acaba her ikisinde de birliklerinin basinda olsa tarihin gidisati nasil degisirdi???
  • col tilkisi lakapli muhtesem general. hitler kendisini intihara zorlamis ve o da yapmistir. ama halkin kendisine olan buyuk sevgisi nedeniyle askeri torenle gomulmustur. ingiliz general montgomery tarafindan afrikada yenilmistir.
hesabın var mı? giriş yap