• muhtemelen, karna yüzeyden bakınca, diğer organlardan çok karın aortunu ( veya belki solar plexusu) kastederek, uzun sürmüş açlıklardan sonra oluştuğuna inanılan, doğrudan su içilecek olursa kötüleşen, sadece yemek yemekle iyileşmeyen, denen şey ya da bölgenin rayından/yerinden çıkması durumudur. birçok eşdeğer adlandırmasından buna en yakın olanı eş çıkığı. annem zamanında bazı doktorların atağan diye bildiğini öğrenmiş. halk hekimliği ile ilgili, eş katmak denen işlemi gerektirir. bunun ustası genellikle sadece karın muayenesi bilen bir hekim gibi davranan kadınlardır. olasılıkla kadın kam/şamanlardan kalmadırlar, usta biri sonradan yatkın veya öğrettiği birine el vermek suretiyle sanatını geleceğe aktarır.

    eş çıkmasında kişi halsiz olur, midesi bulanabilir, çalışacak dermanı yoktur, ishal olabilir, eş çıkması gebeliğe engel olabilir, veya tersinden söyleyecek olursak gebelik zamanı geldiğinde sık sık eş çıkar. eşi çıkık kişi çok su içer; tersinden su içmek eş çıkığına neden olabilirmiş. eş kattırmakla gebelik mümkün hale gelir. suya benzer şekilde aşırı yoğurt yemek de eşe zararlıymış.(annem, ninem ve kız kardeşimde benzer öyküler duydum.)

    eş çıktığında gider başka yere yerleşirmiş. hatta yerine katılmadıkça orada kalıcı durabilirmiş. yeni yerleşimleri kasık bölgesi, sol kaburga altı, karının sağ yan tarafı olabilir.

    hafirganın hafakan ve atağana benzeyen bazı yönleri var, yalnız bir bunaltı sendromu veya bunaltı bedensel eşdeğeri olarak kapsamı bunlarla tam örtüşmüyor gibi. bakmak gerek.

    "sık eş çıkması gebelik öngördürücü olduğu gibi, eş kattırmayla gebe kalma kolaylaşırmış." mehmet ibiş - bakışlar mayalar tarihöncesi

    (bkz: atağan)
    (bkz: göbek düşmesi)
    (bkz: göbek kaçması)
    (bkz: halk hekimliği)
    (bkz: bakışlar mayalar tarihöncesi)
hesabın var mı? giriş yap