• elektrikli araçların şarj istasyonlarını pazarlayan bir firma.

    http://esarj.com/
  • pek çok avm'de istasyonları bulunan şirket. ancak hala istanbul içinde bile rahatça elektrikli araç kullanmak için yeterli değil.
  • güzel düşünülmüş, kötü uygulanmakta olan fikir.

    iş modeli basitçe şu;

    - elektrikli aracınızı şarj etmek istiyorsanız ev ya da iş yeriniz için evse* satıyorlar. aslında müthiş gereksiz bir şey. günümüzde neredeyse bütün elektrikli arabaların içinde kendi chargerı bulunuyor. elektrikçiye trifaz çektirin, 20 amper sigorta bağlatın, 4 haneli eurolu masraflardan kurtulun.
    - halka açık şarj istayonları kuruyorlar. rfid kart verip, üyelik sistemi ile acil durumlar için bu noktalarda şarj edebiliyorsunuz. avm, otel vb. yerlerde. buna geleceğim.
    - iş ortağı olabiliyorsunuz. bu işte gelecek var vs. diye düşünüp para yatırıyorsunuz anladığım kadarıyla. ya da restoran, avm, otel sahibi iseniz bu işe girebiliyorsunuz.

    şimdi bir elektrikli araba kullanıcısı olarak bana izlenimlerini aktarayım, güzel fikrin niye yanlış uygulandığını anlatayım. belki eşarj'dan birisi burayı okur düzeltir.

    ben 36kwh kapasiteli, 2013 model eski dma corolla kullanıcısıyım. aracımın üzerindeki charger'ı* 4kw destekliyor maksimum. yani en kral sanayi elektriğini bile bulsam 4kw ile şarj edebiliyorum. günlük şarjımı dma'nın iş yerime kurduğu evse ile yapıyorum. bu kurdukları kutunun içinde 2 adet 4kw charger daha var, yani toplamda 12 kw ile şarj ediyorum. 2.5 saat gibi bir sürede 0'dan %100 yapabiliyorum. ancak dediğim gibi bu iş yerinde. ama şarjımın %99'unu burada yapıyorum.

    %100 şarj ile 230km civarı yol yapabiliyorum istanbul şartlarında ve cuma akşamı %100 ile aldıktan sonra pazartesi sabahına kadar bazen bu yetmeyebiliyor. aslında normal prize çeviren bir adaptörüm olsa(o adaptör de pahalı maalesef), iphone bağladığımız normal prize bağlasam 10-12 amper ile şarj etsem evde vs. yine kurtarır haftasonu acil durumları. binek arabaların hepsi hayatlarının %90'ını park halinde geçiriyor zaten.

    mesela dün, şarjım %30'a kadar düştü ve gideceğim yerler vardı daha. hazır kanyon'a gelmişken eşarjda şarj edeyim dedim.(1.5 aylık elektrikli araç sahibi oluşumda başka bir yerde ilk şarj edişim) dma araç ile birlikte bir eşarj üyelik kartı vermişti ve ben iphone uygulamasından üyelik oluşturup kartı da sisteme girmiştim. kartı istasyona okuttuğumda başarısız mesajını alıp eşarj'ı aradım. saolsunlar durum acil diye kartımı aktifleştirdiler ve şarj edebildim ancak kartı sitede aktifleştirmem gerektiğini öğrendim. bu sabah itibariyle de sitede kesinlikle kart aktifleştirme kısmını bulamıyorum. ya üye ol kısmı var ya da tarife bilgisi. tarife demişken, şarj inanılmaz pahalı. 4kw şarjda bile dakikasına 0,1tl gibi inanılmaz bir rakam alıyorlar. 22kw şarjda da dakikası 0,3 tl ! 22kw güç 160 saniyede 1kwh enerji sağlar. bunun elektrik maliyeti de 0,3tl. ancak eşarj bunun için sizden 0,8tl gibi bir rakam istiyor. bu fark 2 saat gibi bir ortalama şarj süresine vurulduğunda inanılmaz artıyor tabii.

    normal elektrik tarifesinde 100km maliyeti 4,5tl'ye gelirken sadece eşarj ile şarj etsem 230 liraya filan gelecek. dizel araba ile aynı. bu kazık mantığından uzak durmak lazım öncelikle. ama hadi acil durumlar için ayda yılda bir kullanacağız diyelim, internet sitesinde yapmamız gerekenler hiç açık değil. bu konu ile ilgili yardım için yine aradığımda da şarj problemleri için 1'e, üyelik işlemleri için 2'ye basmam söyleniyor. 2'ye basarsam uzunca bir bekleme sonrası ana menüye dönüyorum. 1'e basarsam bazen hat düşüyor, şanslı isem bağlanıyorum.

    bunlar dışında pozitifler yok mu? tabii ki var. 22kw şarj desteklemesi harika bir şey. misal yeni model dma corolla'larda araç içi charger 22kw desteklediğinden 1 saatte 140 km'lik şarj kazanmak mümkün. bu uzun yol gitmeyi bile elverişli kılabilir. istasyon sayısı artırılsa güzel olur ama tarifelerin gözden geçirilmesi lazım. ayrıca sistem fikri de güzel. uygulamadan ne kadar şarj edebildiğimi, maliyetini görebiliyor olacağım. (kartı aktifleştirebilirsem sitedeki gizli yerde bulup) kablonuz takılı iken kilitliyor başkaları çıkartamasın diye. sistem aslında güzel, ama uygulama zayıf. yine de dediğim gibi, istasyon sayısı artsa güzel bir kafa rahatlığı sağlayabilir her durum için.

    ama asla benzin istasyonu mantığında düşünülmemesi lazım. elektrikli araçlar hiçbir zaman şarjı bittiğinde doldurulan şeyler olmayacak. evde ya da işte her gün, bitse de bitmese de şarj edilen şeyler olacak. uzun yol için ise 135kw gibi saçma bir hız ile 20 dakikada şarj eden tesla motors superchargerları olacak.
  • istanbul avrupa yakasında haramidere (esenyurt) civarında yerleşik firma. http*
    ben bu arkadaşlardan aralık 2014 itibarıyla 1,000 usd bedel karşılığında hizmet + cihaz aldım. ancak, iş bu şarj ünitesi için bir kez daha uğrayıp küçük bir müdahale daha yapmaları gerekiyor; neredeyse, 15 aydır ümraniye tarafına yolu düşmez mi bu ekipten bir teknisyenin. brehhh..
    burayı okuyan bir yetkilisi olur ümidiyle yazıyorum; hadi bakalım, hele şu çaylak aşamasını bi atlayalım da entrylerimiz görünür / okunur hâle dönüşsünler evvela... (-; __ (-:
  • fiyat tarifeleri elektrikli araçların getirdiği tasarrufu neredeyse sıfırlamaktadır. örneğin 22 kw şarjın 1 dakikası 0.28 kuruştur. tesla marka bir araç 1 saatlik şarjla en iyi ihtimalle 100 km yol alabiliyor, bu da 16.8 tl yapar. uzun yolda 4 litre yakan dizel araçlar var, onun da 20 tl yaktığını varsayarsak arada 3 lira gibi bir fark oluşuyor.
  • çoğunluk hissesini enerjisa aldı. zorlu enerjiye (zes) bu alanda rakip oldular.
  • sitesi başarısız işletme, üye oluyorsunuz, login var mı yok mu halen çözemedim.
  • 2022 yılında hala fiziksel kart uygulamasında ısrar eden firma.

    yeni çağda artık insanlar hafiflemek istiyor. cüzdan, pasaport, kart vb. fiziksel unsurlar artık hayatımızdan çıkıyor. bakın en büyük rakibiniz zes e, karekod sistemini örnek alın.
  • genel erişime açık denilen dc hızlı şarj istasyonlarının çoğu avm, market gibi saat 22:00 'da erişime kapanan yerlerin otoparkında bulunuyor. şehirlerarası seyahatlerde yol yorgunluğuyla dikkat etmezseniz bitik pilinizle çaresiz kalabilirsiniz. buradan yazılımcılarına sesleniyorum, mobil uygulamanıza bu durum için özel bir uyarı pop-up'ı koymanız gerekir.
  • kullanmayı bir türlü beceremediğim elektrikli aracınızı şarj etmek için şu anda iki alternatifinizden birisi. zes istasyonları aynı saniyede işlemeye başlarken eşarjı bir türlü sorunsuz başlatamıyorum. hatta oturduğum yerdeki şarj istasyonunu bir türlü çalıştıramadım. kartla da uygulamadan da başlaması çok uzun sürüyor.
hesabın var mı? giriş yap