• tüm bireylerin eşit olduğunu ortaya koyan düşünce.

    bireyler eşit olduğu için kurumlar ve diğer yetkeler, bireyler arasında ayrımcılık yapmamalı ve tüm bireylere eşit koşullarda eşit olanaklar sunmalıdır.

    (bkz: eşit)
    (bkz: eşitlik)
    (bkz: eşitlikçi)
  • ay dostun zılgıt analizinden sonra ben kendim hakkında:
    betimlenişimde*, çözümlememde eşitlikçilik özelliği çok doğru saptama, ona sahip çıkmak öyle olmak isterim. bittabi kibir ve ukalalık ölçülerim var, ama eşit görme bireyi ve deneyimini hep kendine bırakarak, az yargılayarak merak eden yanımı üretiyor. kendime de fırsat tanıyor, özgür veya bağımsız oluyorum.
    benim için doğru betimleyici gibi geliyor, ama aşka aşık olduğum* bile şüpheli. belki hem meraka hem acıya, hem hüzne aşığım. bunların peşinden gelebilecek çözülmeye, sevince de aşığım. yani istekli diyelim. (bkz: ben kendim/@ibisile)
  • tüm insanların ''eşit'' olduğunu iddia eden ideolojidir. eşitlikçilik, tarihte önemli başarılara imza atmış akımdır. köleliğin bitmesinde, gelir adaletsizliğinin azaltılmasında, orta sınıfın ortaya çıkmasında, kadın haklarında, hayvan haklarında vs ciddi ilerlemeler kazanılmasını sağlamıştır.

    sosyalizmin temel ideolojisidir ve hukuk sisteminde en önemli teorik dayanaklardan birisidir.

    eşitlikçilik aslında ahlaki bir yön taşıyan ideolojidir, insanların eşit olduğunu varsayarak farklılıkları bastırmayı hedefleyen despot bir yan da taşır. teoride hak ve hukuk eşitliği olarak ortaya çıksada zamanla toplumun her noktasına tesir etmiştir.

    insanlar eşit değildir, eşit olduklarını teorik olarak ispatlamak bile mümkün değildir. insanlar zekalarına, ilgi alanlarına, yeteneklerine, güzelliklerine vs göre değişirler o yüzden sosyal hayatta dahi bir eşitlik göremeyiz. hayat eşitsizliklerin alanıdır. tabiki insanların sosyal-ekonomik eşitliklerini sağlamak önemlidir. eşitlik arttıkça toplumda huzurunda arttığı tespit edilmiştir. ancak son zamanlarda eşitlikçilik ideolojisi daha üstün olanları baskılamak ve dezavantajlıların güç kazanmasını sağlamak için kullanılmaktadır.

    insanın rekabetçi doğasını, eş seçilim stratejilerini, insanın hazcı ve faydacı noktalarını görmezden geldiği için tamamen eşitlikçi toplum kurulamamıştır.
  • ne kadar mikrokozmosun derinine dalsa ne kadar makrokozmosu seyre dalsa da kainatın kendisi için yaratıldığı narsizminden kurtulmanın yanına yaklaşmayacak bir türün iki yüzlülüğü. tüm bireyler eşitmiş. tüm canlılar eşittir demesi mümkün bile görünmüyor. nasıl desin ki... kendi hariç geri kalan tüm varoluşa zararlı şeylerle yüzleşmesi gerekecek. beton, plastik.

    bir hümanist kelimesini sevmezdim. şimdi bir de egaliteryan var. türlerin eşit olduğunu söyleyebilmemiz için özellikle belirtmemiz gerekiyor. species egalitarianism. preh...
hesabın var mı? giriş yap