• eksi sozluk'un ilk halinde sadece basit bir ara vardi.. cok az sayida ba$lik oldugundan harf kategorileri, sayfalama, taze, yeni yoktu.. sadece o gun update olan entry'ler acik renkte gosteriliyordu.. $ifre kisiti yoktu isteyen herkes istedigi nickle entry girebiliyordu.. sozlugun acildiktan 1 hafta sonraki (23 $ubat 99) tarihine ait resmini http://ssg.sourtimes.org/files/eskisozluk.gif adresinden gorebilirsiniz.
  • 1400'lu yillarda sozlugun ismi "lugat-ul mayho$" idi.. o zamanlar sethi sururi germiyanoglu ve nacizane e$leri madam clair de voyanes tarafindan i$letilen sozluk bugunku gibi populerligin ust seviyelerindeydi.. ak$amlari ortaoyunundan hemen sonra halk meydana toplanip entrylerini girerlerdi.. o zamanlar sozlugun en cok bo$ vakti olanlari $unlardi:

    1. dorduncu murat
    2. karaoglan
    3. zoban efendi
    4. esber i bekir
    5. abdullah tatliseks
    6. mecnun
    7. baci kalfa
    8. bolu beyi
    9. osman
    10. ibni sina

    o zamanlar sozluk entry'leri daha bir adapli ahlak kurallarina uygun girilirdi.. i$te o gunlerden kalan bir sozluk papirusunden ornek bir ba$lik:

    malafat ul husna

    1. bi$adehi bu nacizane uzv-ul hayirdir. arabin uryan olaninda husule gelir. sivazladikca yugadikca art arda esenlikle dolan bu nadide dokunulasi nesne bizatihi lezzetini muhteviyatini bah$eder dileyen agizlara latife ile ke$m-u cenap.
    (zoban efendi 21/12/1415)

    2. efendim benim bu denilen uzerine katabilecegim nice beyhude lakin ho$ anim mevcutsa da zoban efendi takriben lutfedilebilecek en me$ru $emaliyle ifade buyurmu$. (bkz: yegane entry ile tum cevherleri ortaya dokup bize heyhat birakan efendiler)
    (abdullah tatliseks 21/12/1415)

    boyle guzide guzide giderdi o zamanki sozluk entryleri..
  • tarihin ilk buyuk sozluk isyani ise 1515'te ulubatli arzak isyani olmu$tur.. "kesmekes ul sozluk u ssg" diye bir ba$lik acip ba$lattigi isyan tarihe "birinci ulubat isyani" diye gecmi$tir.. o zamanlar isyan cok ilgi gormemi$ kendisi "tekrar gelicem" deyip ortadan kaybolmu$tur..
  • uzun sure misirlilarin yonetiminde kalan sozluk o donemde hiyeroglif ile yaziliyordu.. hatta (bkz: sozlukte turkce harfle entry neden girilemiyor) ba$ligi o zamandan kalma antika degeri olan bir ba$liktir..
  • cilali tas devrinde entry'ler ta$ tabletlere kaziniyordu.. civi alfabesi kullanilan bu zamanda sozluk tahmin edebileceginiz gibi a$iri ilkel bir haldeydi.. mesela istatistiklerde sadece ilk 3 ki$i listelenebiliyordu.. (bu eksikligin biraz da yazar sayisiyla alakali olmasina ragmen).. entry'ler sola dayali degil geli$iguzel siralaniyordu.. entry numaralari yoktu kacinci entry ise o kadar cizik atilirdi.. bir yerde sonra entry girmeyi zorla$tiran bir uygulamaydi.. o zamandan kalma entry'lerden bazilarini yazar kismindan zoban aratarak bulmaniz mumkun..
  • sozlugun taaa en ba$taki renklerini arayanlar icin color schemelere az once eklenen olay.
  • yasasın çığlıkları atmaya sebep olan renk şekli.
  • "eşk-i sözlük" olarak yazıldığında, "sözlüğe olan aşk" olarak yorumlanabilecek kelimeler bütünü...
    azeri türkçesi aşka eşk deme hususunda önder bir lisandır, oradan esinlenilmiştir uydurmasyon esnasında.
hesabın var mı? giriş yap