• otomotivle pek ilgilenmeyen eski bir arkadaşıma bunu anlatırken, şaşkın şaşkın bakması üzerine:

    -olm terörist gibi araba kullanıyorsun, hiç fark etmedin mi virajlarda arabanın kendini topladığını?
    -abi ben melekler falan korudu zannediyordum, yine iyi kurtulduk diyordum.
  • simdi gidip tam rakami bulamadigim icin kusuratli bir rakamla sallayacagim ama sanirim bugune kadar uretilen arabalarin tamaminda esp teknolojisi bulunmus olsaymis, tum zamanlarda gerceklesmis kazalarin 25.3% gibi bir orandakileri aslinda kaza olmadan sonlanabilirmis.

    benim hayatimi kurtardigi zamanlarin sayisini bilmem, onlarca keredir. bunun hayatinizi kurtarmasi icin ucuk kacik hizlarda araba kullanmaniza da gerek yok. karli, buzlu yollarda yavas hizlarda da hayat kurtarir veya gunesli ve 90km hizla araba kullandiginiz bir gun onunuze bir hayvan cikarsa ve su meshur geyik testi olayini gercek hayatta yasarsaniz, sizi kurtaran yine sey esp olur.

    bmw, bentley, audi, ferrari, vw veya ne kullaniyor olursaniz olun, mercedes benz ve bosch'un size bir hediyesidir.

    + az once bir radyodaki arkadas "kasim ayi itibariyle her arabada esp olmasi gerekiyor, maliyeti de yaklasik 1500tl'yi buluyor" dedi. yok oyle bir sey arkadaslar. maliyet kismi yok yani. bir arabada esp vardir ya da yoktur. sonradan takilabilen bir sey degil bu esp. takilabiliyorsa da taktirmayin. bunun motorla, motor kontrol unitesi denen bilgisayarla, frenlerle, abs ile, varsa brake assist system ile entegre calismasi gerekiyor. oyle "iki lastik basinc sensoru taktim 1500 lira alayim" diyen olursa inanmayin.

    cikacak kanunu/duzenlemeyi gormedim, okumadim. olsa olsa kasim ayindan sonra ithalati yapilacak arabalarda olmasi zorunlulugu gelir. yoksa ulkeye halihazirda girmis yuzbinlerce araba nereye gidecek?

    avrupa'da da boyle yaptilar. onlarda ithalatin (japonya'dan, cin'den, amerika'dan) yaninda kendilerinde uretim de oldugu icin dediler ki "x tarihinden sonra uretilecek ve ithal edilecek".

    boyle yani.
  • arada bir virajda kaçamak yaparsınız ve ışığını yakar der ki;

    -hoop hacı abi burda kuralları ben koyarım.

    hayat kurtarır.
  • "electronic stability program", araçlarda savrulmayı önler bu sistem, şöyle de yapar; yolda giderken direksiyonu bi tarafa kırdın (viraj yüzünden veya önüne bişey çıktı noolduysa artık) ama yol kaygan ve arka tekerler kaymaya ve araba savrulmaya başladı, bu arkadaş araba hangi yöne savruluyo o taraftaki tekerleri otomatik frenler ve böylece aracın kendini toplamasını sağlar. traktörlerde bunun manueli var mesela, iki tane fren pedalı olur iki taraftaki tekerler için, ikisine birden değil de birine basarsan o taraf frenlenir ve traktör o tarafa döner doğal olarak. esp bunun arabalar için otomatik yapılmasını sağlayan sistem oluyo.
  • hayat kurtaran, ama buna güvenip virajlara 200'le girilmemesi gereken.

    mesela şöyle bir senaryoda hayat kurtaracaktır, 90-100 ile tem'de ya da herhangi bir yol'da gidiyorsunuz. bir anda önünüze tilki, köpek ne bileyim bir hayvan çıktı. ne yaparsınız? insan olan birisi sağına soluna bakar araba yoksa direksiyonu kırar, araba varsa frene abanır ve allahım inşallah hayvanı ezmem diye içinden dualar eder. çünkü ezmek gerçekten vicdan azabı yaşatır, bu vicdan azabı yolun ilerleyen kısımlarında kaza bile yaptırır adama, aklından çıkmaz çünkü. sonuçta bir canlı eziyorsunuz. allah korusun.

    neyse, sağımız solumuz boş hayvana vurmamak için kaçmaya karar verdik, eğer sert bir manevra yaparsak esp'siz bir araç genelde kıç atar. kıç atar, sonra ön atar, sonra yine kıç atar derken eğer lastikleriniz de çok çok kötü durumda veya yol ıslak ise spin atarsınız bariyerlere uçarsınız. ancak esp'de, direksiyonu aniden sola ya da sağa döndürdüğünüzde, bir güç arabanın frenlerini kademeli olarak çalıştırır ve kıç atmasını önler. araçta genelde gösterge panelinde kayan araba simgesi yanıp söner bu esnada ve aracın amortisörlerinden, esp beyninden sesler gelir. hatta o sırada hem fren hem ani manevra yaparsanız frene basmadığınız halde pedalın titrediğini de hissedersiniz (sanki abs devredeymiş gibi) ve aracı spin attırmadan, sağa sola fazla yalpalatmadan kurtarabilirsiniz. işte bu esp'dir. bosch geliştirmiştir. allah razı olsun'dur.

    ilk kullanan marka ise mercedes'tir. günümüzde pek çok araba'da mevcut şükürler olsun. sadece isimleri farklı olabiliyor ama mantık aynı. mesela mitsubishi'de esp'nin adı ''astc'' dir. toyota'da ''vsc'' dir. honda'da ''vsa'' dır gibi gibi...
  • aracın 4 tekerleğini de birbirinden bağımsız olarak frenlemek suretiyle aracı herhangi bir kayma, savrulma vb. durumlarda denge durumuna getiren sistemin adı.

    örnek vermek gerekirse, yağmurlu bir günde bmw'nizle yol alıyorsunuz. sağa doğru dönen keskin bir viraj var ve siz bu viraja olması gerekenden hızlı girdiniz. aracın gövdesi siz sağa dönmekte olduğunuz için saat ibresi yönünde savrulmaya başlayacaktır. böyle bir durumda esp sistemi devreye girerek aracın sol iki tekerleğine farklı oranlarda fren yaparak aracı dengelemeye çalışacaktır.

    çok kişinin hayatını kurtardığını düşündüğüm sistemdir.
  • yağmurlu bir gün yeni lastik ve mallığımdan (aşırı güven, gti) ötürü viraj alırken beni çok pis kurtarmış sistemdir. araba kaymaya başlayınca sağ arka tarafa birisi tekme atmış gibi oldu ve araç toparladı. geliştirenden allah razı olsun ne diyim.

    sürüş keyfinden kasıt nedir anlayamıyorum. trafikte esp nin devreye gireceği hareket yapıyorsan zaten yanlış ortamdasın, pistte olman gerekiyor.
  • pahali gitar markasi..
  • sanirim sony discmanlerin sarsinti olayindan etkilenmemelerini sagliyan sistemin ismiydi
    electronic shock protection idi yada benzer bisi..
hesabın var mı? giriş yap