• kesinlikle bağımlılık yaptığından emin olduğum kahve çeşidi. eğer evinizde makinesi varsa değmesinler kahve keyfinize ama gün içinde içemediyseniz baş ağrısından öldürüyor lanet. yani eğer ayda yılda bir içeceksen tamam da alışıp her gün içmeye başladıysan yedin naneyi dostum.
  • illa taze kavrulmuş ve çekilmiş çekirdeklerden hazırlanması gereken kahve.
    zira zincir kahve mağazalarında satılan çekirdekler sınıfta kalmıştır.

    http://www.emrahozkan.com/…ks-lavazza-gloria-jeans/
  • hala adam gibi yapılmışını içemediğim içecek. yada iyi olanını içiyorum ama o da boktan.
    az önce double shot söyleyip yarısını zor içebildim.
    la cimbali'nin m39 makinesinden ve değirmeninden çıkan kahveyi de içtim ama yok arkadaş çok sert bu. makine çok önemli diyen varsa söyleyeyim dedim bunu.
    tadı ekşi-acı kıvamında.
    uyku açar demişler o da yalan amk. ne zaman içsem hiçbir sikim olmuyor.
    ekstradan bir şey yapmıyor bünyeye.
    biraz araştırdım, istanbul'da birkaç yer önermişler adam gibi yapan. müsait bir zaman gidip oralarda bakacağım artık.
    latte'ye mocha'ya bayılan bir insanım ama bununla anlaşamadık. :)

    evde tchibo cafissimo classic var ama onunla hep macchiato tarzı içecekler hazırladım. onunla da bir iki kahve deneyip yine editleme yaparım.
  • kahveyle henüz hiçbir alakam yokken kokusuyla beni müptelası haline getirebilmeyi başarmış sıcaklık. kahve içmeyen ve gereksinimini duymayan biri olarak çıktığım italya macerası sonrasında en bir kıymetlim oldu espresso. kahve içme kültürüyle, kahve çeşitleriyle ve italya günlerimde sabah uyandığımda penceremden sızan kahve kokularının etkisiyle hayatıma girdi. illy, danesi ve kimbo favorimlerinden.
  • her defasında evde deneyeceğim bu kahveyi diye bir heves ediyorum, sonra iyi bir tanesi için bir sürü para vermek gerektiğini okuyunca yine türk kahvesi, ikisi bir arada vb. ile yetiniyorum. böyle dönem dönem yokluyor bu.

    filtre kahve diyeceksiniz, ama bu arahiç içemiyorum onu ben. üstelik çeşitli demleme yöntemlerini denememe rağmen. yani bir filtre kahve içmektense türk kahvesi, daha da kötüsü ikisi bir aradayı tercih ediyorum :ı
  • ahmet cakar'a gore pismanliktir. katilmamak elde degil, tadi cok kotu lan.
  • "press" lenerek yani bastirarak, basinc yoluyla elde edilen kahve hazirlama bicimine verilen ad. express, yani hizli, anlamiyla alakasi olmadigi icin, expresso da degildir adi. hatta italyada bazi yerlerde cafe espresso diye gecer uzun uzun.
    dogru hazirlanildiginda kokusu da tadi da cok guzeldir, cay demlemek gibi yani. sekerli degil ama ustune bir kasik sut kopugu ile icmesi de cok keyifli.
  • esse'de bu ara bialetti-moka satılıyor, ben de bir tane aldım. cherry bean'den de kahve aldım, moka'ya uygun. sonuçtan gayet memnunum, güzel süt de ekleyip içiyorum ^~^
  • türkiye'de türk kahvesinin kayıtsız şartsız ve de hakettiği egemenliği dolayısıyla kendisine pek yer edinememiş, bulunduğu mekanlarda da genellikle uygun standartta olmayan kahve şekli.

    kahveyi pek aramayan bünyemde, yurt dışında içtiğim bir örneği dolayısıyla kendisine taht kurmuştur. sonrasında da artık en iyi espressoyu evinde içebilen bir ev baristası haline geldiğimden, bu birikimlerimi suserlerle paylaşayım istedim.*

    bir shot espresso; 7 gram taze çekilmiş arabica kahve granülünün içinden 88°c derece sıcaklıkta 25 ml suyun 10 bar basınçta 25 saniye süreyle geçmesi sonucu elde edilir ve fincanda iken 70°c sıcaklıkta olması gerekir.

    görüldüğü gibi espressonun standardı son derece nettir. manyak mısın kim uğraşacak o kadar detayla diyenler için piyasada çeşitli tam otomatik kapsüllü espresso makinaları var. ancak bu makinalardaki en önemli dezavantaj kapsüle bağımlı olmaları ve kullanıcıya hiç müdahale şansı tanımamaları. ben işin içine ruhumu katmak istiyorum, farklı kahveler denemek istiyorum diyenler manuel veya yarı otomatik makinalara yönelmeli. çünkü espresso yaparken yukarıda saydığımız standartlar dışında tamper'i filtredeki kahveye bastırmanın bile tekniği var. ben şu makinayı kullanıyorum ve çok memnunum. ama dediğim gibi piyasada bir sürü tam otomatik ve manuel makina var.

    şimdi de iyi espressonun sırlarını veriyorum, yanaşın:
    - kahve mutlaka arabica olmalı, robusta ile espresso olmaz.
    - ideal olan kahvenin espresso yapılmadan hemen önce çekilmesi, yani taze olması. bu nedenle mümkünse kahvenizi çekirdek olarak alın ve espresso yapmadan önce kendiniz öğütün. kahve granüllerinin büyüklüğü de espresso tadını etkileyecektir ve siz kendinize uygun büyüklüğü zaman içinde keşfedebilirsiniz.
    - bir sürü yerde çekirdek kahve bulabilirsiniz. mesela migros'ta satılan illy'nin kırmızı kapaklı espresso çekirdek kahvesi fena değildir. arap taşağı gibi kavrulmuş malum boktan amerikan kahvelerinden uzak durun. onlardan iyi espresso olmaz. amerikalı ne anlar espressodan, onlar instant robusta içsin.*
    - kendinize uyan granül büyüklüğü, kahve miktarı, filtrasyon süresini zaman içinde keşfedebilirsiniz. ama unutmayın espresso fincana geldiğinde üzerinde en az 5-6 mm kalınlığında açık renkli krema tabir edilen köpük olmalı. bu espressonun kalitesini gösteren olmazsa olmazıdır. krema ne kadar kalın olursa o kadar iyidir.
    - espresso yaptıktan sonra makinadan çıkan filtrenin içindeki puck denen kahve kalıntısı kupkuru olmalı ve blok halinde filtreden çıkmalı. öyle değilse bir şeyleri yanlış yapıyorsunuz.

    unutmayınız, latte, cappuccino, americano, macchiato gibi tüm diğer kahve çeşitleri espressonun süt ve diğer yan ürünlerle karıştırılması ile yapılır. espresso kahvenin özüdür, ruhudur.

    hadi afiyet olsun.
hesabın var mı? giriş yap