• espresso martini ya da orijinal adi ile expresso martini.
    1990 ve 2000 lerde londra'da meshur olmus kokteyldir. basittir, guzel gorunur ve isi gorur.tadi da guzeldir.
    soyle ki vodka base'dir. bazilari vanillina vodka kullanir , bazilari normal vodka. kahluha ( meksikali kahve likoru) ve taze espresso eklenip adam akilli karistirilir. (hard shake). cok guzel gorunusu vardir. siyah bir govde ve kremamsi bir top. geleneksel olarak da uc kahve tanesi ile cicek seklinde susleme yapilir.
    hafta sonlari sabahlara kadar parti edenlerin kokteylidir.
    her bartenderin ickiye dair hikayesi vardir.
    bunun da efsane soyledir. bir gece naomi campbell abla bara gider ve bartender'a.
    - can you make me something? ... something which is gonna pick me up and fuck me up!!
    barda efsane bartender dick bradsell vardir. (ki gercekten de kokteyli bulan yasan efsane bartender abidir)
    naomi campbell' a onda o kokteyli yapar, icat eder. ablamizin ten rengine de ne guzel uyar.
    (bkz: expresso martini)
  • soğuk espresso, vodka ve likorle yapılan bir kokteylmiş. biyerde denerseniz şurubunu ya az isteyin ya da hiç olmasın; bu dünya harikasını şerbet niyetine içmek istemezsiniz.
  • hem espressonun, hem de martininin en guzel cesididir kanimca, yeni favorim. yalniz alkolu hic hissettirmiyor, dikkatli olmak lazim.

    north shield'da guzel yapiyorlar.
  • kokteyl dünyasının efsanelerinden biridir. ilk ismi vodka espresso iken sonradan bardak tercihinden dolayı espresso martini'ye evrilmiştir.
    80'li yıllarda londra soho brasserie'de çalışan barmen dick bradsell (rip 1959-2016 ) tarafından bulunmuştur.

    hikayesi ise şöyledir;
    bir gün çekici bir kadın soho brasserie'de barmenlik yapan mr. bradsell'a gelip bana öyle bir kokteyl yap ki, önce beni kendime getirsin ardından darmadağın etsin der. kendi sözleri ile “first pick me up, then fuck me up” .sevgili yaratıcı barmen bunun espresso ve votka'nın birleşimi ile olacağını düşünerek bu kokteyli bulur.

    orjinal tarifi ise şu şekildedir.
    5cl votka
    3cl taze espresso
    1cl şeker şurubu

    ancak şimdilerde şeker şurubu yerine 2cl kahve likörü kullanmak de facto haline gelmiştir. hatta bu sıralar bu tarz kokteyller için kahve aromalı votkalar da bulunabiliyor piyasada.

    kokteyl sunumu yapılırken üzerinde 1cm kalınlığında bir köpük tabakası olması beklenir. bu köpük espresso çekirdekleri kavrulurken absorbe ettikleri co2'nin çalkalanmanın şiddeti ile açığa çıkması ile oluşur. bu yüzden hemen hemen tüm kahve içeceklerinde olduğu gibi köpüğün yoğun olmaması negatif bir göstergedir.

    taze espressoyu shakera döktükten sonra önce espressonun serinlemesi için buz ile 3-5 saniye kaşık ile karıştırmazsanız sıcak espresso yaptığı buhar basıncı ile çalkalarken shakerın açılmasına sebep olabilir. sertçe dövercesine çalkalayıp bir süzgeç ile coupe bardakta servis ediniz. üzerine 3 kahve çekirdeği ile garnish yapabilirsiniz.görsel
  • ismi, sunumu ve algılanan imajı ile kadınların tercih ettiği bir içki gibi görülse de azımsanmayacak miktarda (60 ml) votka ve kahve likörü (30 ml) içerir.

    evrensel tarifinden biraz saparak şeker şurubu kullanmıyorum ve kendi damak tadıma daha yakın bir espresso martini elde ediyorum. bence olmazsa olmazı ise espressonun muhakkak taze ve gerçek espresso olması. kahve likörü olarak da kahlua yerine tia maria'yı daha çok yakıştırıyorum.
  • (bkz: ersan martin)
  • (bkz: ersan martini)
  • votka, kahve likörü ve espressoyla hazırlanır. basit reçete, nefis içki. önemsiz bir bilgi olarak da, ilk defa 1980’lerde londra’da yapılmış bu harika şey
  • yaz gecelerinin benim için vazgeçilmezidir. bünyeye göre değişmekle birlikte, bana iki tane kâfi geliyor; arkadaşımın da ellerine sağlık.
  • bugün tanıştığım bir barmenin portakal kabuğu parçası koyarak mükemmel dokunuşla imzasını attığı enfes kokteyl.
hesabın var mı? giriş yap