• hastanede bir kapıda görüp çeşitli tahminler sonucunda açılımını tutturamadığım kısaltma.

    (bkz: extracorporeal shock wave therapy)
  • topuk dikeni tedavisinde almaya başladığım tedavi yöntemi.

    topuğuma sıkıyolar resmen. böyle yuvarlak bi başlık var topuğuna dayıyorlar, sonra içten bi çekiş tak tak çakıyor o dikeni kemiğe sanki.

    işlem anında inanılmaz acı veriyor ama bittikten sonra bir rahatlama hasıl oluyor. pazartesi yaptırdım ilk seansı, ağrı falan kalmamıştı ama dün akşam halı sahaya gittim bişe olmaz diye, nah olmaz diken aynen çıktı geri.

    bundan sonraki seans 3 adet ve pazartesileri, halı saha maçlarım da salıları. poff tek aktivitem de gidecek elden
  • böbrek taşı kırmada kullanılan eswl cihazının daha düşük enerji ve frekansta çalışanıdır. burdaki kullanım amacı diken ya da kalsifiye doku gibi kemikleri kırmak değil bunlara yapışan kas tendonlarının etrafındaki lokal iltihabı gidermek , dolaşımını yeniden düzenlemek ve zararlı metabolitleri uzaklaştırarak rejenerasyon sağlamaktır. aslında bir çok hastalık tedavisinde yeri olmasına rağmen ülkemizde sosyal güvenlik kurumu sadece tenisçi dirseği, topuk dikeni ve omuz kalsifiye tendinitinde ödeme yaptığı için bu endikasyonlar dışında pek kullanılmaz. sigortanız yoksa bir seansı 170 lira civarındadır ve ortalama bir tedavi 3 seans olduğundan kişiye 500 tl civarına malolur.
  • aşil tendiniti olan ayağımın için bugün itibariyle bu tedaviye başladım. tedavi süresince tam ağrılı kısıma yuvarlak bir şeyle vuruş yaptırıyorlar ve inanılmaz ağrıyor o an. o kadar vuruş yapınca zaten ağrılı kısım uyuşuyor. ayağa kalkınca ağrısı bir nebze geçmiş oluyor tabi. bakalım tedavi bitince durumlar ne olacak merak bekliyoruz.
  • fizyoterapistimin tanımı: başka türlü geçmeyen ağrıları vura vura geçiriyoruz.
  • haglund sendromundan muzdarip bendeniz için eziyet-ül kübra olan bir tedavi yöntemi maalesef. sanki topuğumu hilti ile parçalıyorlar. 5 seans sonrasında %80-90 iyileşme görüleceğini söyleyen doktoruma inanmak istiyorum.
  • topuğun diğer kısımları değil de tam olarak dikenin bulunduğu kısma geldiği anda baya ağrıtıyor. şöyle ifade edeyim. normalde hissettiğiniz topuk dikeni acısının (bir ölçüsü var mı bilmiyorum ama) 2 katını falan hissediyorsunuz tam olarak dikenin üzerindeyken. artık o anda nasıl kastıysam kendimi elinde röntgen olmadan, "diken burada değil mi?" diyerek doğru noktayı buldu fizyoterapist.

    seansa başlarken "bağırmak serbest" dedi. ben daha "ne?" demeye kalmadan bastı topuğa çat çat çat diye. sesi ocak manyetosunun biraz daha gürültülüsü gibiydi zaten.

    henüz ilk seansımı aldığım için işe yarıyor ya da yaramıyor diyemiyorum. normalde 3 seans veriyorlarmış ama benim diken biraz büyük olduğundan 5 seans verdi. sonucu unutmazsam yazarım inşallah buraya da.

    edit: 3. seans sonrasında ağrılarım biraz hafifledi gibi ama henüz tam geçmiş değil. önümüzdeki 2 seansın ne kadar işe yarayacağını zaman gösterecek.
    edit: kesinlikle işe yarayan bir tedavi. kilonuz varsa azaltmak gerekiyor. yoksa yeniden eswt yolu görünür.
  • efendim seans yaklasık 5 dakika suruyor ama kabir azabı oldugundan daha uzunmus gibi gelebilir. topugu acıp yuzustu yatıyorsunuz, terapist "biraz acıyabilir lutfen ayagınızı cekmeyin" seklinde bir uyarı yapıyor ve allahtan ayagınızı tutuyor acıdıgı an cekmeniz cok olası. garip sesler cıkaran bir cihazı topugun uzerinde gezdirmek suretiyle gerceklesiyor islem.

    dikenin uzerine geldiginde cok fazla acıyor... korkutmak gibi olmasın ama bagırabilir veya sedyenin ortusunu parcalayabilirsiniz, ben yaptım ki acı esigim yuksektir gerci dikenin boyutu etkiliyormus acı durumunu...

    bittikten sonra kalkınca acıyacak sandım ama oyle devasa bir acı olmadı sonrasında yaklasık 3 saat kadar dizime kadar cıkan bir agrı oldu herkeste oluyor mu bilmiyorum.. suan da bilegimde hafif bir agrı var, genele bakacak olursak henuz iyilesme anlamında bir degisiklik yok 4 kez daha gidecegim bakalım neler olacak...

    edit: seanslar bittikten sonra %70 gibi bir rahatlama oluyor fakat tumden gecmesi gibi bir durum asla soz konusu degil. bıcak gibi saplanan agrının yerini ince bir sızı alıyor, sabah uyanınca veya uzun sure oturup kalkınca eskisi kadar olmasa da ilk adımlar yine cok zor.

    bilgi: ben isimden dolayı ayakta cok vakit gecirdigim icin boyle oluyor olabilir.
  • hastanede topuk dikeni yargıcı diyoruz. en ağır delikanlıyı 2000 atıma yeni doğmuş ceylana çevirebilirsiniz.
  • vücut dışından uygulanan şok dalga tedavisi olarak da bilinir.
    avrupa’da “ossa-therapy” ve amerika’da “orthotripsy” olarak bilinir.
hesabın var mı? giriş yap