• isaac asimov'un the end of eternity'sinde bahsi geçen bişeyler, birileri, bi meslek erbabı. *

    isimlendiremediğimden ve türkçesinde nasıl tarif edildiklerini bilemediğimden şöyle izah etmeye çalışayım: the end of eternity bir kısa roman, romancık mı desek? neyse işte, bu romancıkta asimov bize 27. yy.da bi zamanda, insanoğlunun zamanın dışında, ama sistemi işleten her kimse, onun, istediği zaman, zamanda bi yere bağlanabildiği bi yer/sistem geliştirdiği bir alem anlatır. o şahıs (artık insan mıdır nedir bilemem) uzaktaki bir güneşin gücünden faydalanır bunu yapmak için. sonsuzluktan. burada eternity diye anlatılan şey, normal zamanın dışında olmak. bu zamanın dışındaki mekan, alan, zaman (aman ne diyeceğimi bilemedim işte) 27. yydan 150-200 bin yy daha ilerisine uzanıyor bi de. o uzandığı zamanda hayat yok olmuş oluyor bi anlamda.

    yanlış hatırlamıyorsam eternity kavramını sonsuzluğa uzanan bir gökdelen gibi izah etmişti, (ben yine de kavram olarak kafamda çok da canlandıramamıştım, bende daha ziyade jack ve fasulye ağacındaki gibi bulutlara uzanıp gözden kaybolan bişey canlanıyor) her katı bi yüzyılı ifade ediyor o gökdelenin. kattan kata hareket (yani yüzyıldan yüzyıla hareket) şaftlar üzerinde hareket eden ve kullanıcıya istediği yerde durma imkanı veren bir mekanizmayla sağlanıyor.

    sürreal bi muhabbete girdim biliyorum, lafı uzattım gibi oldu ama eternals işte tam da burada devreye giriyor. ne diyordum? hah, işte bu yüzyıldan yüzyıla harekette, tek istisna 27. yy öncesi. bilinmeyen bi sebepten buralarda dükkan kapalı. buralara gelmek yasak. gizlenen, saklanan zamanlar bunlar.

    evet, eternals'a gelebiliriz artık hadiseyi tarif ettikten sonra. bu eternallar eternity'de ikamet eden ve işleri güçleri, görevleri insanoğlunun mümkün olan en güvenli, en tehlikesiz hayatı yaşamasını sağlamak olan bişeyler. bunlar için ya bi ifade kullanılmamıştı, ya da ben hatırlayamıyorum. "şey" demem bu sebeptendir. küçümsediğimden diil. bilim kurgu falan, ama bi çeşit melek midir, maia mıdır, nedir bilemem artık. estetiklerdendirler belki. ya da cin olabilirler. nasıl yorumlarsanız. belki de insan. (insan değilller demiyordu zaten) neyse işte, bunlar işlerini yapmak için zaman içinde hareket ediyorlar, olaylara, maksimum uygun sonucu alabilmek için, minimum düzeyde ve çok gerekli olan müdahaleleri yapıyorlar, raftaki bi kavanozun yerini değiştirmek gibi falan. mesela uzayda yolculuk sınırlayıcı ve kaynakların gereksiz harcanmasına neden olan bişey diye düşünüp bunun olmasını geciktirecek minimum düzeyde değişikliği sağlıyorlar. ama zaman kendini düzelten, tamir eden bi mekanizma olduğundan, olacak olan eninde sonunda oluyor. o yüzden de bunlar sürekli tüm yüzyılları çalışmak ve en uygun ve maksimum faydayı sağlayacak zamanı bulmak zorundalar. zor bi işleri var yani bunların.

    tam hatırlayamamakla beraber (takdir edersiniz ki soyut kavramlar bunlar zaten), bu eternalların da geçtiği level'lar var. en son uzman oluyorlar, öncesini hatırlayamadım. bi de gözlemci vardı ama ilk seviye mi ikinci mi bilemiyorum şimdi. yüzyıllar içinde geziniyor ve ihtiyaçları olan teknolojileri alıyorlar, zararlı görüyorlarsa insanlığa, elimine ediyorlar. asla icat edilememesini sağlamak için bi ufak değişiklik, ayarlama yapıyorlar. ama kendileri için bi kopyasını almalarını sağlayacak bi edevatları var, böylece daha sonraki bi zamanda gerekli görürlerse onun ortaya çıkmasını da sağlıyorlar. o zamana kadar da kendi mekanlarında muhafaza ediyorlar. herhalde atom bombası falan gözden kaçmış olacak.

    neyse, sapık manyak bişey anlattım gibi oldu ama hikayenin asıl mevzuu, çok üst düzeyde olmayan bi eternal'ın eternalların kodunu bi şekilde kırıp takip ettiği deneklerden birine aşık olmasıyla ilgiliydi aslında. hatuna aşık olunca, aslında hatun zaman akışından silinecekken, onu alıp kullanılmayan yüzyıllardan birisine kaçırıyor adam. (ya da her neyse). sonra da kendi bulunduğu zamana geri dönüp hatunla birlikte kalabilmek için ne yapabileceğini araştırıyor. hatta öyle gözü dönüyor ki, eternity'i yok etmeyi bile göze alıyor.

    eternal denen hadise özetle böyle bişey. türkçesinde ne kullanıldığını bulamadım. "eternity sakini" bunlar ama özetle. zamanın dışında ama zamana girilip müdahale edilebilen bi mekanda yaşayan asimov adamcıkları. budur.

    edit: bürokrat diye çevrilmiş. ne demekse?
  • (bkz: the eternals)
  • cep yayınları versiyonunda sonsuzlar olarak (ki bence oldukca dogru) cevrilmis kavramdır
  • 6 kasım 2020'de vizyona girecek olan film. angelina jolie, richard madden, kumail nanjiani, lauren ridloff, brian tyree henry, salma hayek, lia mchugh, don lee, filmde rol alacak oyuncular.

    https://pbs.twimg.com/media/d_9awpducaaosd1.jpg

    angelina jolie: thena
    richard madden: ikaris
    salma hayek: ajak
    lia mchugh: sprite
    dong-seok ma: gilgamesh
    kumail nanjiani: kingo

    edit: phase 4'daki diğer filmler (bkz: #92877207)
  • 6 kasım 2020 yılında vizyona girecek marvel filmi. kadrosunda; angelina jolie, richard madden,gemma chan,salma hayek vekit harington gibi oldukça iddialı bir kadrosu var. filmin yönetmeni ise chloé zhao. yönettiği filmler için. yönetmen şu ana dek 2 tane uzun metrajlı filmi mevcut. filmin imdb sayfası.
  • marvel sinema evreni'nin ilk lgbtq karakterlerini ve same-sex kiss sahnesini içerek olan film. (brian tyree henry ve haaz sleiman)
  • yeni fragmanının yakın zamanda yayınlanacağı konuşulan film.

    https://mcucosmic.com/…rnals-teaser-trailer-arrive/
  • adı the eternals'tan sadece "eternals"a dönüştürülen 4. fazın en yenilikçi ve mcu'nun temellerini yeniden yazacak film..

    chloe zhao'ya göre mangalardan esinlenerek filme bir şeyler kattığını hatta one punch man'den de ilham aldığını söyledi.. felaket meraklardayım.. umarım daha fazla erteleme olmaz ve ilk fragmanı bu ay görürüz.
  • 12 şubat'tan 5 kasım 2021'e ertelenen marvel filmi.
  • bir fragman çok değil, teaser da olur bir miktar afiş de olur. beni bi hypela marvel hadi canım.
hesabın var mı? giriş yap