• keskin tat ve kokulu, kuvvetli kahve. topraksı ve baharatsı lezzetlerin karışımını bünyesinde barındırır. herkesin damağına hitap etmeyecek kadar nevi şahsına münhasır çekirdektir.
  • türk kahvesinden tek farkı, cafeye oturduğunda menüde 5 lira daha pahalı oluşudur.

    zira etiyopya kahvesi, coffea arabica'dır. türk kahvesi de arabika kahveden imal edilir.
  • tadı baharatlı otsu bir karaktere sahip kahvedir.
    ikibin yıllık etiyopya efsanesine göre bir çoban arazide keçilerini otlatırken keçilerin ağaçtan düşen kırmızı meyveleri yemeleri sonucu keşfedilmiş. aynı efsaneye göre keçiler bu meyveleri yedikten sonra enerji patlaması yaşayıp hoplayıp zıplamaya, birbirleriyle dans etmeye başlamışlar. bunu gören çobanın da o kırmızı meyveleri yedikten sonra keçilerin dansına katıldığı belirtilerek kafeinin etkileri vurgulanır.
    gerçi bu efsaneyi genel tüm kahve hikayelerine uyarlayanlar da olmuştur ama orjinalinin etiyopya efsanesi olduğu belirtilir.
    uzmanlar etiyopya’daki ormanlarda yabanı ağaçların azaldığını, kahve toplamanın hala yıllar önceki gibi eski usul elle yapıldığını, günümüzde o ortamlar için hala yeni teknik geliştirilmediğini belirtmişler.
    elbette dünyada 60- 80 ülkeden fazla belirli bölgelerde kahve toplama işi modern yöntemlerle yapılmasına rağmen etiyopya’nın bazı bölgelerinde hala eski yöntem devam ediyormuş.
    etiyopya kahvesini diğer kahvelerden ayıran aroması ve tadı farklı. hafif dumanlı sigara veya yakılmış bitki tadında olan kahve cinsleri vardır. ( etiyopya'nın volkanik yüksek topraklarında kavrulan kahve çekirdeklerinin bu kahveye bergamut ve baharat tadı verdiği çok severek içtiğim kahve firması zoega'nın kahve paketinde yazar.)
    bu kahvenin kırmızı soğan marmelatı ile iyi gittiği söyleniyor. soğan marmelatı olur mu demeyin ? bu marmelat isveçlilerin noel yemeklerinde yapılır. basit bir tarifle yapılan marmelat ekmek peynir ve diğer tuzlu besinlerle acı bir etkileşime girerek ağızda otsu bir tat bırakır. konumuz etiyopya kahvesi olduğundan konunun dağılmaması için buraya kırmızı soğan marmelat tarifini yazmıyorum. ilgilenen olursa yeşillendirerek tarifin türkçesini gönderirim.sade içiyorum ama genelde tiramisu, crème brulé, sorbet och pannacotta ,çikolata ile birlikte içimi öneriliyor.

    edit: koyun değil keçi olacakmış. düzelttim. uyarısı için yazar zelyot’a teşekkürler.
  • gayet güzeldir
  • sidamo olanı beni benden almakta.yirgacheffe de çok güzel.narenciye çiçeksi tatlar istiyorsanız ve farklılık arıyorsanız deneyin efendim.
  • genelde heirloom türünde olan kahve çekirdekleridir. bu zamana kadar denk geldiklerim genelde ufak elek boylu, narin çekirdeklerdi. natural işlenmiş olanlarında üzümsü meyve tatları ile beraber şeftali ve kayısı tatları hakim olabilir. yıkanmış olanlarında ise güveç şeftali, karamelize olmuş adi şeker gibi tatlar karşıma çıktı.
  • i love kenya
  • kenya kahvesi kadar olmasa da sert ve yoğun. guatemala ve kosta rika gibi yumuşak içimli kahve seven kişiler pek hoşlanmayabilir.
  • "etiyopya kahvesi" bizim damak tadimiza pek uygun degil. yukarida da arkadaslarimizin bahsettigi gibi, arabica tasnifinde olmasina ragmen, kavrulma, pisirilme sureclerindeki farklilik, geleneksel etiyopya kahvesini bizim bildigimiz lezzetten uzaklastiriyor. oldukca sert ve dolgun olmasina ragmen, sonradan hissedilen (after taste dedikleri) hafif baharat ve meyve tadi en buyuk fark. tomoca isimli markayi internetten bulabilirsiniz. tomoca'nin orjinal yeri addis ababa kentindedir. buraya (insanin yolu buraya nasil duser bilemem ama) yolunuz dusecek olursa, 4-5 degisik cesitte kahvenin servis edildigini gorebilirsiniz ki, bunlardan birisi de turk kahvesi olarak adlandirilmistir. servis dedigimde de akliniza masalar, ortuler, super ortam falan gelmesin. ayni ankara sakarya'da plastik fis alip, onunla yok donerdi, ayrandi falan alirdik ya, hah ayni sistem. kahveler de bizim ince belli cay bardagina benzeyen bardaklarla iciliyor. hijyen konusuna girmeyelim lutfen :) tum bunlara ragmen, inanilmaz kalabalik. boyle bir dukkanda bile turist akini olabiliyor yani. hersey reklam demek ki :)

    ılk bir kac gun, bayila bayila sabah ogle aksam ictim bu kahveden. hem de duble duble. (double shot expresso litfeeeen). cunku lezzetli. cunku seviliyor.
    birinci haftanin sonunda midem artik iflas bayragini cekince, sayiyi azaltmaya basladim. eve dondukten sonra da, 10 gun kadar mide ilaci kullanmak zorunda kaldim. abartmamak lazim.

    ozet: kahvesi guzel. olcuyu kacirmamak gerek. etyopya'ya giderseniz mutlaka tomoca'ya ugrayin.
hesabın var mı? giriş yap