• kultur inceleme bilimi . (bkz: etnografya) .
  • bir çok üniversite'de halk bilimi adını almış olan bilim dalı.
    genel olarak sosyal antropoloji'nin alanına giren konuları incelemesi ile bu iki branş birbirine çok yakındır. etnoloji; türk folklorünü irdelerken , sosyal antropoloji; genel olarak dünya halk kültürleriyle ilgilenir.
  • günümüzde yaşayan, geçmişte yaşamış ve etnisite olarak adlandırılan kültürel insan gruplarını inceleyen bir bilim. böylece görülebilen, tecrübe edilebilen ve kültürleri anlaşılıp tartışılabilen bir unsur olarak insan davranışıyla ilgilenir etnologlar. etnologlara yaklaşımlarına temel oluşturan şey betimleyici etnografyadır. araştırma inceleme yaparken büyük ölçüde araştırdıkları insanlar arasında katılımcı gözlem yoluyla veri toplarlar.
  • belirli kalıplarla hareket eden türleri araştıran yöntem.
  • tanımı ülkeden ülkeye değişir. bazı ülkeler* sosyal antropolojiyle eş anlamlı görür. bazıları görmez*. eş anlamlı olarak kabul etmeyenler etnolojiyi iki ya da daha fazla kültürün karşılaştırmalı incelemesiyle ilgilenen antropolojinin bir dalı olarak görür. etnografik araştırmalarda elde edilen sonuçlar alınır ve bunlar karşılaştırmalı kültür analizi yapmak için kullanılır. böylece kültürler arasındaki farklılıklar belirlenir ve açıklamaya çalışılır. din, ebeveynlik, politika, evlilik ve genel olarak kültürle alakalı akla gelecek her konu araştırma alanına girer. ilk tanımı 1783 yılında adam franz kollár* tarafından yapıldı ama claude lévi-strauss, leo frobenius gibi isimler bambaşka yerlere taşıdı.
  • etnoloji, insanların etnik gruplara ayrılışını, bu grupların kökenini, oluşumunu, yeryüzüne yayılışını, aralarındaki bağıntıları ve bunların töre, dil ve kültür niteliklerini, inceler.
  • insan ırklarını, bunların nereden geldiğini, nasıl geliştiğini, yeryüzündeki yayılışını ve aralarındaki bağlantıları inceleyen bilimdir. arkeoloji, tarih, antropoloji bilimlerinden faydalanır. insanoğlu dünyanın değişik bölgelerinde değişik şekillerde yaşayarak sadece karakter bakımından değil, fiziksel yapı bakımından da farklılaşmış, ırk ve soy dediğimiz ayrılıklar ortaya çıkmıştır. etnoloji bu gibi ayrımları da ele alır.
  • ırkiyat :budun bilim :etnoloji
  • insanların ırklara ayrılışını, bunların nereden çıktığını, oluşumunu, yeryüzüne yayılışını, aralarındaki niteliklerini inceleyip karşılaştıran ve sınıflayan bilim, budun bilimi, ırkiyat, ırk bilimi.
hesabın var mı? giriş yap