• akademik finanscilarin standart ekonometrik metodlarindan birisi olan fama-mac beth regresyonuna ismini veren bilim adamlarindan birisidir. yazdigi pek cok kagitla finans akademik dünyasina yön vermis üretken kisilerdendir. lisans derecesini latin dillerinden almis.
  • chicago universitesinde, akademik hayatinin hemen basinda etkin piyasalar kavramini ilk kez formule eden makalesi ile zirveye cikmis, sonraki hayatini da bu hipotezin gecerliligini kanitlamaya adamis amerikali akademisyen. seksenli yillarin patlama donemlerinde tezin gecerliligi pek cok testen basari ile ciksa da sonraki duraklama donemleri ve icinde bulundugumuz ekonomik yavaslama icinde pek cok elestirinin hedefi haline gelmis, bu donemin tum testlerinde defosu saptanmistir. bu defolardaki insan faktorunu devreye sokan davranissal finans son donemlerin en populer alani haline gelmis, sonucta ilk kez gecen yil bir psikoloji profesoru (bkz: daniel kahneman) nobel ekonomi odulu kazanmistir. cevap niteliginde cok onemli makalesinde yeni teorileri olaylari aciklamak icin olusturulmus, genel teori olmaktan uzak olarak nitelemis, uzun donemde ve genel toplamda (in aggregate) piyasalarin etkin oldugunu savunmustur. gerci uzun donemin ne oldugu konusunda bir aciklama getirmemistir o ayri ( lord keynes` in dedigi gibi uzun donemde hepimiz olmus olacagiz).
    bence de gecerli olan butun bu elestirilere ragmen dahi oldugu su goturmez fama` nin finans alanina katkilarindan dolayi yakin bir gelecekte bir nobel odulu almasina kesin gozuyle bakilmaktadir.
  • son yirmi yildir yayimladigi makalelerin hemen hemen hepsini kenneth french ile birlikte yazmis olan finansal iktisatci. paul krugman nobel aldiysa, eugene fama'nin bu odulu hayli hayli almasi gerekir.

    french ile birlikte yazdiklari bir blog da var: http://www.dimensional.com/famafrench/
  • yakin zamandaki (2007-2009) mali ve ekonomik krizler hakkindaki dusuncelerini, chicago stili bakisiyla su roportajda anlatmis:

    http://www.newyorker.com/…iew-with-eugene-fama.html
  • geç de olsa nobel ödülünü kucaklamış olan akademisyen.
  • empirical verileri baz alip basariya ulasan tek model fama french modeldir, kurucusu da bu zattir.
  • kenneth french ile birlikte yaşam döngüsü teorisini literatüre ekleyen bilim insanıdır. 2001 yılında french ile birlikte kaleme aldığı "kaybolan temettüler: değişen firma karakteristikleri ya da düşen temettü ödeme eğilimi? (disappearing dividends: changing firm characteristics or lower propensity to pay? )" adlı çalışmasında 1926 - 1999 yılları arasında nyse, amex ve nasdaq'ta işlem gören amerikan şirketlerinin hisse senetlerini incelemiş ve yaşam döngüsü teorisini french ile birlikte ortaya koymuştur.
  • etkin piyasalar hipotezinin babası olan akademisyen. hipotezi tüm davranışsal finansçılara rağmen hala en dikkat çeken ve araştırılan hipotezdir. çünkü ya bu hipotezin üzerine fikir söylemeye çalışır ya da hipotezi çürütmeye çalışırlar. bu nedenle fama’ya hemen hemen her empirical makalede bir atıf görürsünüz. 2013 nobel ekonomi ödülü sahibi. h indeksi 109. all citations 306756.
  • kutsal piyasanın son yorumcusu. küresel babaların en sevdiği iktisatçı, şimdilik..
hesabın var mı? giriş yap