• şu ana kadar başlığının açılmadığına çok şaşırdığım bu topraklarda doğmuş en büyük krallardan biri.
    bergama krallığı'nın 4. krali ve en büyük krallarindan.
    antalya'yı da kuran attalos hanedanının dördüncü kralı.
    krallığı sırasında bergama krallığı ve bergama şehri (pergamon) antik devrin en büyük şehri olmuş, bergama kütüphanesi iskenderiye kütüphanesi'ni geçerek 200 bin kitapla antik dünyanın en büyük kütüphanesi olmuş, bergama o zamanların bilim, sanat, sağlık, kültür başkenti olmuştur. şu anki bir nevi new york, londra, paris'tir bergama..
    krallığı sırasında bergama krallığı tüm batı anadolu'nun ve ege denizinin mutlak sahibi olmuştur.
    antik dünyanın en büyük hastanesi asklepion'u bergamada kurmuştur.
    rakibi mısır'ın papirüsüne karşılık parşömen kağıdı krallığı sırasında bergama'da keşfedilmiş, bu sayede şu an kullanılan kitap ciltlerinin temeli atılmıştır.
  • bir arkeoloji profesörü tarafından erasmus öğrencilerine ''two eumenes'' olarak anlatıldığına şahit olduğum, hellenistik dönemin büyük kralı.
  • (bkz: ii. eumenes)

    ruhu şad olsun, büyük kraldır. kaprisli roma'nın zorbalıklarına katlanmış sadık bir roma müttefikidir. öyle ki, ülkesini savunmak için yapacağı savaşları bile roma'dan izin almadan yapamaz hale gelmiştir. defalarca kez roma'ya seyahat edip senato ile bizzat görüşmeyi tercih etmiştir. günü geldiğinde bu işi oğluna devrettiği de olmuştur.

    bazen bu seyahatleri sayesinde roma senatosunun takdirini kazanmış olsa da bazen de kendisine karşı kurulan dedikodular sonucunda roma tarafından dışlanmıştır. örneğin bir sefer karaya ayak bastığı birindisium'dan geri döndürülmüştür.

    yeri geldiğinde de roma'nın cevabını beklemeden savunma seferi düzenlemiştir. örneğin yayılmacı bitinya kralına karşı, yağmacı galatlara karşı giriştiği mücadelelerde başarılı olmuştur. sonrasında mutlaka roma'ya elçileriyle hesap verir. eğer ki yaptıklarını izah edemezse "müttefiki" roma cumhuriyeti yoğun nüfuzunu kullanarak pergamon krallığını dolaylı yoldan cezalandıracaktı.
hesabın var mı? giriş yap