• yeni renault laguna, yeni renault megane ,saab 9 3 mercedes e serisi ve mercedes c serisi bunlarin testlerinden 5 yildiz almayi basararak istisna teskil etmislerdir.
  • organizasyonun neredeyse iflasın eşiğine geldiğinin ortaya çıkmasıyla şimdiye kadar başına gelen en büyük kazayla karşı karşıya kalan kuruluş.otomobil kazaları analizi şirketinin uzmanları avrupa komisyonu’nun daha önce yapılmasını istediği testlerin parasını ödemeyince şirketlerinin zor duruma düştüğünü belirtti.
    euro ncap yönetim kurulu başkanı max mosley avrupa komisyonunun şirkete 209 bin euro borcu olduğunu söyledi. mosley komisyona “bu parayı ödemezseniz bu şirketi kapatıyoruz” diyen şirkete sadece 35 bin euro ödendiğini sözlerine ekledi.
  • inanilmaz arabalara 5 yildiz vererek hadi be canim sende dememe yol acmis git gide guvenirliligini yitirmekte olan kurum.
  • güvenilirliğinden şüphe duyulmaması gereken kuruluş. bütün otomobil üreticileri yeni modellerini euro ncap testlerine yollamadan önce kendi testlerinden geçiriyorlar. ayrıca bu işi euro ncap'tan tamamen bağımsız olarak yapan amerika ve asya merkezli alternatif kuruluşlar da var. neticede aynı model, bütün testlerde aynı sonucu veriyor.

    avrupa'daki organizasyonları türkiye'deki araştırma şirketleri misali "kesin parayı basana çalışıyorlardır" mantığıyla değerlendirmemek gerekir. bu konuda en küçük bir şüphe olsaydı euro ncap çoktan silinip gitmişti, hiç bir firma da otomobillerini testlerine yollamazdı.

    unutmayın, mesela bmw yeni model üretip test edilmek üzere euro ncap'a gönderirken ve ardından 4 yıldız aldım, 5 yıldız çektim derken, o arabanın aynısından rakip üreticinin de elinde mutlaka denemek üzere bir kaç tane bulunuyor. isterse yalan söylesin (veya söyletsin), saniyesinde tepesine binerler.

    euro ncap'ın verdiği güvenlik dereceleri*, halkımızın arabalara bu kadar meraklı olmasına rağmen en yanlış anladığı kavramlardan biri. bu testlerin hepsi de 64 kilometre ve altındaki süratlerde, yani şehir içinde akıllı uslu sürüş koşullarında gerçekleştiriliyor. önden çarpma testinde kullanılan hız olan 64 km/s, toplam çarpma hızını kastediyor.

    yani sıfır km/s hızdaki bariyere 64 km/s hızla çarpan bir araba veya 32'şer km/s süratle kafa kafaya çarpışan iki araç.
    isterseniz 30'la giden arabaya arkadan 94 km hızla çarpın, o farkı yaratmak tabii ki tamamen sizin elinizde.

    malesef bu test şoförlerimiz tarafından genellikle 64 + 64 testi şeklinde algılanıyor. türkiye gibi çoğunluğun kötü veya tehlikeli araba kullandığı ülkelerde bu yıldızların daha çok insanı ölüme götürüp götürmediği de tartışılması gereken bir konu, sayısız şoför "altımdaki araba beş yıldızlı, bana bir şey olmaz" mantığını güdüyor.

    euro ncap'ın doğal olarak detaylarına girmeyeceği bir bakış açısı sunuyorum, o yıldızları duyarken yanında bunları da düşünün.

    1- ister mercedes s500'de olun, ister fiat palio'da, 150'yle giderken ağaca çarparsanız ölüyorsunuz, direğe çarparsanız ölüyorsunuz, lastik patlayıp takla atarsanız ölüyorsunuz, paris'te tünelin ayağına çarparsanız ölüyorsunuz ve tabii ki susurluk dolaylarında bir kamyona çarparsanız yine ölüyorsunuz. orası euro ncap'ı ilgilendirmez, rus ruleti oynamak daima kendi bileceğiniz iş. otomobilin fazladan sağlamlığı sadece kazadan sonra arabanın markasının anlaşılırlığını ve cesedinizin teşhis edilebilirliğini artırıyor.

    2- emniyet kemeri takmıyorsanız ancak airbag'li bir arabadaysanız, 50'yle giderken* bir ağaca çarparsanız, arabanız çok az hasar görüyor, camlarınız bile çatlamıyor ama siz yine ölebiliyorsunuz çünkü airbag yetişkinseniz boynunuzu kırıyor, çocuksanız kafanızı koparabiliyor.

    3- airbag'li veya airbag'siz bir arabada hız limitlerinin üzerinde giderken yapacağınız kazalarda emniyet kemeri hayatınızı kurtarsa bile hiç de hoş olmayan, rotten.com'da ayın fotoğrafı seçilebilecek manzaralara sebebiyet veriyor, yavaş sürmek en iyisi.

    4- hızlı bir kaza sırasında (mesela 80 km) arkada oturuyorsanız ve emniyet kemeri takmıyorsanız hem kendinizi öldürüyorsunuz, hem de emniyet kemeri takmış olsa bile önünüzdekini öldürebiliyorsunuz, vücudunuz büyük bir güçle koltuğa arkadan çarpınca koltuk bazı markalarda yerinden çıkıyor. arkaya oturttuklarınıza mutlaka kemer taktırın.

    5- arabada çocuk varsa ve önde oturuyorsa ölüyor, hele kucaktaysa durum çok daha korkunç, ebeveynine hava yastığı olarak veya ön camdan fırlayarak ölüyor. arkada ve korumasız oturuyorsa yine kurtaramıyor. illaki çocuk koltuğu alacak ve doğru şekilde monte edeceksiniz.

    6- arabanın içinde, koltukta, yerde vs. serbest yükler taşıyorsanız, bu bir tencere yemek ya da bir şişe kola vs. olabilir, hatta kedi köpek bile olabilir, sizin gibi kemerle sabitlenmiş olmadığından çarpmanın ardından hareketine devam ediyor ve uçuşunu başınıza çarparak noktalarsa gözünüzü nerede açacağınız belli olmadığı gibi açıp açamayacağınızın da garantisi yok.

    7- her tür emniyetiniz tam, hıza dikkat ediyorsunuz, ve sürat yapan biri kontrolden çıkıp size çarpıyor.

    euroncap testlerinin satır aralarına geliyoruz bu sefer de, aslında ne olacağını açık açık söylüyorlar, hani vücudumuzu ayrı renk kodlarıyla gösterdikleri grafikte.

    kazanın toplam hızı 64 km'yi geçmezse ve aracınız dört ya da üzeri yıldızlıysa hayatta kalma şansınız yüksek. ancak arabanız çok sağlam olsa bile koltuk tasarımında ufak bir hata ya da sizin kemer ve kafalık yüksekliğini iyi ayarlamamış olma ihtimalinize bağlı olarak ölümle felç arasında seçenekleriniz var.

    arabalar çok çok tehlikeli şeyler, çok dikkatli ve yavaş kullanın. telefonla konuşmanız, sigara içmeniz, cd - kaset bulmaya çalışmanız, dikkatinizi dağıtacak ya da tepki verme hızınızı düşürecek her meşguliyetiniz son meşguliyetiniz olabilir.

    neredeyse hepimizin ailesinde veya arkadaş çevresinde en az bir trafik kurbanı var, o yüzden o "beş yıldız"ları bir de bu gerçeklerle değerlendirin.

    artık euro ncap'ta otomobillerin yaya güvenliği de ölçülüyor ama o tamamen farklı bir hikaye.

    edit: aşağıdaki üç videoyu izlemeniz, otomobil güvenliği konusunda yeni ufuklar açacaktır. üç test de her yıl onbinlerce kişinin ölümüne sebep veren kafa kafaya ve yüksek hızlı çarpışmalar üzerine.

    http://www.youtube.com/watch?v=tfiys20dj5o (bmw ve volvo 100 km'de çarpışıyor)
    http://www.youtube.com/watch?v=xqs-7hef-og (renault espace'ın yeni ve eski kasaları çarpışıyor)
    http://www.youtube.com/watch?v=skspxqjpom0 (smart+mercedes 64 km)
    http://www.youtube.com/watch?v=fgtwc4m8z2e (smart+beton duvar 110 km, eski corsa + beton duvar 110 km)

    edit 2: türkiye'den bir audi a6'nın wreckedexotics.com'da yayınlanmış resimleri. kazanın detayları, ne kadar hızla olduğu vs. belli değil ancak yüksek bir hızda olduğu kesin. güvenlikte varolan bütün otomobillerin %90'ından sağlam olan bir arabanın bile yüksek hızda (ki tahminimce 150'dir) sonu diğerlerininkinden farklı değil.

    http://www.wreckedexotics.com/…tos/bad/bad551.shtml
    http://www.wreckedexotics.com/…tos/bad/bad540.shtml

    edit 3: tekerlekli kaleymiş gibi algılanan bir ford explorer'ın traktöre çarptıktan sonra aldığı hal:
    http://www.wreckedexotics.com/…tos/bad/bad525.shtml

    bu da explorer'ın normal halini hatırlatmak için:
    http://en.wikipedia.org/wiki/ford_explorer

    edit 4: ve bunlar da birer hummer h2 ve mercedes cl500:
    http://www.wreckedexotics.com/…r_20040116_001.shtml
    http://www.wreckedexotics.com/…l500_042002_02.shtml
  • kaza yapmayı engellemekten çok kaza anında oluşan zararları en aza indirmeye çalışan test sistemi.
    bu sebepten ötürü orta ve alt sınıfı araçlarda 4-6 airbag standart olmuş, lakin abs bir türlü standart olamamıştır. halbuki abs sistemi kazanın önlenmesinde en önemli faktörlerden biridir.

    euroncap de yıldız almak için uğraşan üreticiler maliyetler dengesinde airbagleri standart sunmak için abs yi hep opsiyon listesine koymaktadır.

    eğer sistem en baştan beri aynı zamanda kaza önleyici olarak da iş görseydi, belki şu an kaza önleyici daha iyi sistemler araçlarda mevcut olacaktı.

    ileride bu hatayı farkedip kaza önleyici testleri de yıldız kapsamına sokmasını beklenmektedir.
  • (bkz: japan ncap)
    (bkz: ancap)
    (bkz: ncap)
  • emniyet kemeri uyari* sistemlerine surucu disindaki yolculari da uyarmasi, farkli seviyelerde uyari vermesi gibi ozelliklerine dayanarak 1*den 3e kadar not veren kurum. uyari sistemlerini degerlendirirken goz onunde bulundurduklari etkenlerden biri farkli surucu davranislaridir cunku uc tip surucu vardir; her zaman herhangi bir uyari gerekmeden emniyet kemerini takanlar, azcik durtuklenirse kemeri takanlar, kendini parcalasan kemeri taktiramayacaklarin. bu durumda uyari, zaten kemerini takan bir insanin farketmeyecegi seviyede ancak kemerini hic bir kosulda takmayacak olani da dellendirip sistemi sokturmeye* iticek kadar rahatsiz edici olmamalidir. deaktivasyon koy, sahane olsun yani.
  • artık kamyonetler için de çarpışma testleri gerçekleştireceğini açıklamış kuruluş, kategorideki ilk test sonuçlarıysa aşağıdaki gibidir:

    isuzu d-max/rodeo
    yolcu: 2 yıldız
    çocuk: 2 yıldız
    yaya: 1 yıldız

    mitsubishi l200
    yolcu: 4 yıldız
    çocuk: 3 yıldız
    yaya: 1 yıldız

    nissan navara
    yolcu: 1 yıldız
    çocuk: 3 yıldız
    yaya: 2 yıldız

    not: yanlışlık yok; nissan navara, yayayı taşıdığı yolcudan daha çok koruyan bir araç.
  • http://www.milliyet.com.tr/…rticleid=1011154&page=1

    bu doğan'ın içinden iki kişinin hafif yaralarla kurtulması karşısında donup kalacak kurumdur. doğan olm bu başka bir şeye benzemez.
  • bundan böyle esc (electronic stability control) sistemiyle donatılmamış otomobillerin asla 5 yıldız alamayacağını açıklayan kuruluş. ne olacak ki yani demeyin, mesela bir renault'nun birkaç modelinin birden bir anda 4 yıldıza düştüğünü hayal edebiliyor musunuz? düşmeyecek. onun yerine bu konuda azıcık iddia sahibi olan bütün firmaların en ucuz modellerinde bile esc eninde sonunda standart olacak. euro ncap'te her otomobilin giriş seviyesi modellerinin test edildiğini unutmamak gerekiyor. mesela yeni honda jazz veya ford fiesta 5 yıldız alacak şekilde mi yapıldı? baz modelleri esc'den yoksun ise model 4 yıldızda kalacak (seçenek olarak sunulmasının etkisi yok). on yıl kadar önce bunun hiçbir anlamı olmazdı ama günümüzde güvenlik en önemli satın alma kriterlerinden biri.

    kazayı en baştan engellemeyi sağlayan bir sistemin en yüksek puan için zorunlu kılınması, gelecek yıllarda aramızdan bu tür kazalar yüzünden canını kaybedecek birçok kişiyi şimdiden kurtarmış durumda.

    kaynak:

    http://www.euroncap.com/…tars-impossible-witho.aspx
hesabın var mı? giriş yap