aynı isimdeki diğer başlıklar:
  • jüpiter'in bilinen 79 uydusundan biri. güneşe olan uzaklığı yaklaşık 800 milyon kilometre olduğu için europa'nın dış yüzeyi donmuş durumdadır. fakat, jüpiter'in kütle çekim etkisiyle, iç tarafının daha sıcak olduğu ve hatta pek çoklarınca sıvı halde olduğu düşünülmektedir. buna neden olan iki temel etken var: yüzey şekilleri (çatlakların fazlalığı) ve tespit edilen gayzerler.

    buz kalınlığı tam olarak bilinmemekle birlikte 100 km'ye kadar çıkabileceği tahmin edilmektedir. europa'nın en büyük özelliği donmuş yüzeyinin altında global bir okyanus barındırma ihtimali; bu öyle bir şey ki, katı yüzeyi yok, kumsalı yok, kıyısı yok, karası yok. dolayısıyla, her taraf sular altında ve her taraf okyanus. (içinden bakabilmek sanırım muhteşem olurdu.)

    europa'nın milyarlarca yıldır sıvı halde su bulundurma ihtimali mevcuttur. bu nedenle, güneş sisteminde yaşama elverişli olduğu tespit edilebilecek ilk yer olma ihtimali kuvvetle muhtemel. ne var ki, jüpter'in radyasyon alanı çok geniş ve güçlüdür. bu durum en basit düzeyde bir canlının ortaya çıkması için dahi çok büyük bir engel çünkü böyle bir radyasyona karşı hücreler anında yıkıma ve yok olmaya maruz kalabilir. hatta, europa'da olduğu düşünülen su molekülleri dahi büyük zarar görmüş ve belki yok olmuş olabiir.

    burada, iyi haber olarak yine europa'nın donmuş haldeki kalın yüzeyi devreye giriyor. bu kalın tabaka europa'nın okyanusunda yaşayabilmesi söz konusu canlıları koruyor olabilir. şahsen ümidim bu yönde ve olumlu haber alabileceğimize inanıyorum.

    son olarak, europa'ya dair gizem, nasa tarafından gönderilecek "europa clipper" adlı uzay aracı ile önümüzdeki 10 yıl içinde önemli oranda çözülebilir. merakla takip ediyorum...
  • jupiter'in bilinen 79 uydusu arasında kendisine en yakın olan 6. uydu.

    bilim insanları yüzeyinin altında sıvı halde devasa su okyanusları olduğu konusunda hemfikir. dünyadan daha fazla su kaynağına sahip. ancak yüzeyindeki radyasyon insanlar için çok fazla. bir insanı muhtelen bir günde öldürebilecek düzeyde radyasyon mevcut.

    ilk defa galileo galilei tarafından gözlemlenmiştir.
  • nasa ve spacex'in gitmek için 178 milyon dolarlık anlaşma yaptığı jüpiter uydusu.yaşam olma ihtimali çok yüksek olduğu düşünülüyor.

    https://www.webtekno.com/…falcon-heavy-h112727.html
  • oomph'un en başarılı albümlerinden biri olarak gördüğüm ritual'dan epik bir parça.

    şuradan dinlenebilir: https://www.youtube.com/watch?v=cmn3bogguhu
  • abdal hakim murad'ın on migrating to lands of melancholy adlı yazısında avrupa göçmen krizini açıklarken şöyle diyor: " (göçler) avrupa'nın darwinci dininin çorak rasyonel perspektifinden, kıtanın biyolojik başarısızlığına doğanın cevabıdır, çünkü darwin için sadece güçlülerin var olma ve üreme hakkı vardır ve (göçmenler üreme açısından) kendini güçlü göstermiştir. belki de avrupa'nın yarı bilinçli ama derin güvensizliklerinin bir belirtisi olarak, léon de pas'ın heykeli europa and bull, avrupa birliği'nin brüksel'deki genel merkezinin dışında gururla duruyor. eski yunanlılar, orijinal europa'nın, bir boğa şeklini alarak ondan çocuk sahibi olan zeus tarafından batıya taşınan lübnanlı bir kız olduğuna inanıyorlardı. modern avrupa için kesinlikle bundan daha mükemmel bir ikon yoktur: hisse senetlerinin ve menkul kıymetlerin canlılığının ve dolayısıyla avrupa'nın savaş sonrası ekonomik mucizesinin başarı öyküsünün sembolü olan boğa, hayatta kalmak için hala bir arap doğurganlığını ithal etmelidir. birçok eurokrat, pencerelerinden heykele bakarken, bu uygunsuz gerçek karşısında travmatize olmuş hissetmektedir. onların yüksek teknolojili ancak alaca karanlık fin du monde'larına, islam'ın artan müslüman varlığına hoc signo vinces'de söyleyen origine du monde'u yeniden canlandırması ile muzaffer bir şekilde karşı çıkıyor."
  • (bkz: antarktika'da yeni yaşam formu keşfedilmesi)

    geçen sene yapılan bu keşiften dolayı buz tabakasının altında büyük ihtimalle yaşam var.

    ayrıca bkz astronomlar üç milyar yıl sonra güneş'in %33 daha aydınlık olacağını tahmin ediyor. güneş'in ısınması ve artan güneş radyasyonu dünya'nın okyanuslarının buharlaşmasına neden olur. yaşanabilir bölge güneş'te daha uzağa taşınır.bu bölge europa'yı kapsıyor.
  • tim parks'ın orijinal dilinde 1997'de; türkçede ise mart 2016'da ilk baskısı yapılan romanı. kitap, roza hakmen çevirisi ile alef yayınevi tarafından yayımlanmıştır.

    1954 manchester doğumlu tim parks için, edebiyat kariyerini dört farklı kanaldan sürdürüyor diyebiliriz. ilk kanal, ingilizce okuyanları ilgilendiren çevirmen yönü. ikinci kanal, çoksatar formunda kaleme aldığı (mimi serisi gibi) romanları, üçüncü kanal, daha nitelikli okurlar için yazdığı kader, europa gibi zorlayıcı romanları, son kanal ise edebiyat teorisi üstüne kaleme aldığı “ben buradan okuyorum: kitapların değişen dünyası” “yaşam ve yapıt: yazarlar, okurlar ve yazar-okur karşılaşmaları” gibi kitaplarla ilerliyor.
    medici ailesi:rönesans çağı’nda bankacılık, siyaset ve sanat” gibi kitaplarından yola çıkarak belki de bu kanala bir beşinciyi ekleyebiliriz.

    tim parks, birçok yerde en sevdiği yazarın thomas bernhard olduğunu belirtir. bu bilgiden hareketle europa’nın biçimsel yapısının bernhard’a saygı duruşu niteliğinde olduğunu söyleyebilirim.

    “avrupa’yı katetmek üzere yola çıkan modern bir tur otobüsünün uzun arka sırasında, ortaya yakın bir koltukta oturan” anlatıcı, bu oluşturucu ifadeyi sık sık yineleyerek 300 sayfayı bulan bir monoloğa imza atar. parks, bernhardyen tercihinde thomas bernhard kadar tavizsiz yazmayı tercih etmez ve romanını bölümlere ve paragraflara ayırarak okurunu kollar.

    europa’da, milano üniversitesinde ingilizce okutmanı olan jerry marlow’un gönülsüzce katıldığı ve özlük haklarıyla ilgili taleplerini sunmak üzere avrupa topluluğunun kalbi strasbourg’a yaptıkları yolculuğu okuruz.

    roman boyunca bir yandan yolculuk sırasında yaşananları diğer yandan da marlow’un geçmişi ve özel hayatı hakkındaki anlatımları bize aktarılır.

    europa’nın anlatıcısı da her “ben” anlatıcı gibi özneldir ve kendini kayırır. bu durum anlatıcının güvenilirliğini sorgulamamızı sağlarken onun açık sözlülüğü bizi ona güvenmeye iter.

    parks, roman boyunca okuru bu tür bir ikilemde bırakır ve europa’nın iç dinamiğini bu unsura yaslar.
    bu ikilemin yanında, anlatıcı üzerinden örgütlenme, avrupa kültürü, modernizm, savaş, iç savaş, dayanışma, bireycilik vb. gibi farklı konularda düşünme fırsatımız olur.

    parks’ın dili, bernhard kadar yorucu olmasa da okuru bir hayli zorlar niteliktedir. bu noktada kitabın çevirmeninin roza hakmen olmasının bizim için büyük bir şans olduğunu da vurgulamak gerekir. alef yayınevi, kitabın kapağında “çevirmen: roza hakmen” kalıbını kullanmak yerine “roza hakmen’in türkçesiyle” ibaresini kullanarak okuduğumuz kitabın çevirmeninin önemini bir kez daha vurgular.
  • umut yıldız'ın flu tv kanalında aktardığına göre nasa'nın 2030 yılında bir lander gönderip tabanındaki 25 km buzun plütonyum vasıtasıyla denilip içindeki suya ulaşacağı uydu.

    milyonlarca km uzaklıkta bir uydudan gelecek sevimli deniz canlıları görüntülerine hazır olalım derim ben.
  • europa, kolonizasyon için insanoğlu açısından iyi hedef, jüpiter'in yörüngesindeki galilei uydularından en küçüğü. (bkz: titan), (bkz: ganymede) ve (bkz: callisto)'ya kıyasla daha küçük en azından. europa iyi bir hedef, çünkü ana sebep; yer altı sıvı su okyanusu. diğer uyduların da sıvı su okyanuslarına sahip olduğuna inanılıyor, fakat yüzeyinden çekilen fotoğraflardan, europa'nın, yaşamın var olması için gerekli önemli maddelere sahip olduğu biliniyor. bu yüzden güneş sistemi'nde dünya'nın ötesinde yaşam için en muhtemel yer olduğuna inanılıyor. ayrıca yüzeyinde su buzu ve tamamen oksijenden oluşan son derece ince bir ekzosfer var. ancak asıl sorun, jüpiter'e yakın olmasından kaynaklanan yoğun radyasyon. yine de yabana atılabilecek bir uydu değil tahminen.

    https://www.quora.com/…ble-moon-in-our-solar-system
hesabın var mı? giriş yap