aynı isimdeki diğer başlıklar:
  • jax jones ve martin solveig ikilisinin birlikte ateş ettiği proje. all day and night parçasıyla anlaşıldı ki, bu yaz adlarından sıkça söz edilecek.
  • jüpiter'in en az kendi kadar ilgi çekici uydusu. dünya dışı yaşam arayışlarında bilim insanlarını en çok heyecanlandıran gök cismi. yıllardır kalın buz kütlesinin altında dünya'nın üç katı su bulundurduğu tezi hakkında konuşuluyordu ama net bir kanıt sunulamıyordu. yüzeyinde birden fazla kez denk gelinen gayzerlerden sonra bünyesinde su ve kendine has çeşitli yaşam formları ihtiva etme olasılığı iyice arttı. hatta bu konuda mars'tan daha öncelikli ve umut verici bir yapıya sahip olduğu söyleniyor. iç yapısını araştırmak için basınca dayanıklı üst düzey bir denizaltı geliştirilecekmiş ama vazgeçilmiş. sebebi maliyeti, zahmetli oluşu ve patlayan gayzerlerin içine dalıp sıvı örneği elde etmenin daha mantıklı olduğunun düşünülmesi. sırf bu amaçla yakın tarihte uzay aracı gönderilecekmiş.

    sanki yaşam bulunsa hemen ertesi hafta bavullarımı toplayıp europa'ya yerleşeceğim. derin kaplıcalarında omuz ağrılarımı tedavi edeceğim. ılık havuzlarının tepesinde "bonesiz girilmez" tabelasını görünce sinir olacağım. bunların hiçbiri olmayacak ama yine de düşününce seviniyorum. kafaca dünya'da yaşamadığım kesindi. neresi olduğunu bilemem. bedenen de başka bir yerlerde olmak, vücudun bu formuyla ortadan kalksa bile evrene dağılan atomik parçacıklarından birinin bir yerlerde kendine has bir hayat bulacağı fikri çok güzel.
  • europa (1991)

    7 / 10

    dogville'i çok beğenen biri olarak, lars von trier filmlerine ne zamandır başlamak istiyordum. içine girmesi ve adapte olması bir hayli zor bir film. filmi sadece teknik üzerinden puanlamak gerekirse en az 9,5 verilecek bir film. siyah beyaz ilerleyen filmin ara ara renklenmesi, sahne geçişleri ve sinematografisi gerçekten muhteşem. özellikle küvetteki intihar sahnesi, izlediğim en yaratıcı sahnelerden biriydi. teknik olarak izlediğim en iyi filmlerden biri olabilir, zerre abartmadan söylüyorum bunu. ama konu ve diyaloglar o kadar ağır ki, bir yerde filmden koptum. yine de elim kötü puanlamaya gitmedi. trendeki sahne geçişleri, karakterlerin gözlerinden raylara geçişler ballad of a soldier filminden esinlenme diye düşünüyorum. bu arada dış ses ve filmin müzikleri de çok güzel kullanılmış. belki verdiğimden daha iyi puanlamayı hakediyor film, ama kurgusu ve diyalogları beni biraz fazla boğdu açıkçası. film, çekim tekniği ve sinematografik olarak gerçekten üst kalite. bu kaliteyi daha akıcı diyaloglar ve kurgu eşliğinde görmeyi isterdim.
  • mars'ın mağaraları, bu çevrede kümelenmiş metan gazı yani jeolojik sebepler dışında biyolojik yaşam ihtimali, titan'daki sıvı metan denizleri ve güneş sisteminde yüzeyinde sıvı halde madde bulunduran 2.gezegen olması ayrıca dünyamızın atmosferinden 4 kat daha yoğun atmosfere sahip olması bir yana europa'nın buzulları ve altındaki sıvı okyanuslar bir yana. şu an güneş sisteminde basit bile olsa canlı barındırma ihtimali olan en olası gezegen-jüpiter'in yumuşak yüzlü uydusu.
  • buzla kaplı, içinde su bulunan jupiter uydusu. 8 ocak 1610 yılında galileo tarafından keşfedildi.
  • donmuş yüzeyinin üstünde su buharı olduğu nasa tarafından onaylanan jüpiter'in uydusu.

    bu durum europa'nın yüzeyinin altında yaşam için önemli bir bileşen olan sıvı suyun varlığı ihtimali artmış oldu.
  • jüpiter'in yörüngesinde bulunan dört galilei uydusunun en küçüğüdür. 1610 yılında galileo galilei tarafından keşfedilmiştir ve adını zeus'un sevgilisi europa'dan almıştır. jüpitere yakınlık açısından ikinci sırada bulunur. yüzeyi buzla kaplıdır ve oksijenden oluşan çok ince bir atmosfere sahiptir. kalın buz tabakasının altında bütün uyduyu kaplayan bir okyanus olması europa'da yaşamın mümkün olabileceğini düşündürmektedir.
  • europa, jüpiter'in yörüngesinde bulunan dört galilei uydusunun en küçüğüdür. 1610 yılında galileo galilei tarafından bulunan dört büyük uydudan gezegene yakınlık açısından ikinci sırada bulunur, bu nedenle jüpiter'in 'ıı' numaralı uydusu olarak adlandırılmıştır.
    yüzeyi buzlarla kaplıdır ve bu yüzden yüzeyin altında okyanuslar olabileceği düşünülmektedir. son yapılan keşiflerde buz katmanlarının altında büyük göllerin izlerine rastlanmıştır.
    3 milyar yıl sonra güneş, günümüzdekinden % 33 daha aydınlık olacak. bu da dünyadaki okyanusların buharlaşması anlamına geliyor. insan olarak soyumuzun devamı başka bir gezegene taşınmakla mümkün olacak. bu yeni dünyamız europa olabilir.
  • europa yüzeyi
hesabın var mı? giriş yap