*

  • şili'de, yapımının 2022'de tamamlanması planlanan 39,3 metre çapında parçalı bir ana ayna ile 4,2 metre çapında yardımcı bir aynaya sahip olacak devasa teleskop.

    büyüklüğünü hayal edebilmeniz için şöyle söyleyeyim bilinen en büyük teleskoplardan biri olan (bkz: southern african large telescope), hawai'de yapımı devam eden ve 2020'lerde tamamlanması planlanan (bkz: thirty meter telescope) ve yine halen yapılmakta olan (bkz: giant magellan telescope) bile bu arkadaşın boyutuna erişemeyecektir. ismi en çok duyulan "hubble uzay teleskobundan" dikkatinizi çekerim hiç bahsetmedim. bu abilerin yanında esamisi okunmaz çünkü.

    (bkz: very large telescope) ile "ay" çıplak gözle 2 metre uzaktan bakılıyormuş gibi göründüğü söylendiğine göre gelecekte bizi çok ilginç görüntü ve makalelerin beklediği şüphesiz.
  • 2022'de bitmesi planlanıyorsa muhtemelen 6-7 yıl sarkarak 2030'dan önce uzaya fırlatılması zor gözüken teleskop.
    (bkz: james webb uzay teleskobu)
    edit: vay arkadaş biz olayı yanlış anlamışız,uzaya göndermiyorlarmış.lan madem uzaya göndermeyeceksin o kadar parayı ve zamanı gözlem evi kurmak için harcama en azından uzayda seyahat eden bi' arac olur.bilmem kaç bin ışık yılı uzaktaki yıldıza gitmek için şimdiden gönder en azından 250.000 bin yıl sonra yıldıza ulaşır.
  • uzayda değil, yeryüzünde konuşlandırılacak teleskoptur. türkçe adı avrupa aşırı büyük teleskobu'dur. şöyle de bir türkçe sitesi vardır. kullanılmaya 2024 yılında başlanması planlanmaktadır.
  • avrupa güney gözlemevi eso’nun şili’nin atacama çölü’nde kurmakta olduğu avrupa aşırı büyük teleskobu (e-elt).

    dünya’dan gökyüzünü izleyen en büyük göz olacak 2.700 ton ağırlığındaki bu teleskobun 74 metre yüksekliğindeki kubbesinin yapımına yeni başlanmış ve önümüzdeki 10 yıl içinde tamamlanması bekleniyor.

    e-elt, 39 metre çapındaki muazzam aynasıyla kızılötesi ölçüm yapması için tasarlandı. bu, tüm mevcut teleskopların aynalarından daha güçlü ve daha büyük. evrenin uzak bölgelerine odaklanarak ilk galaksilerden yayılan ışığı tespit edecek. ama bilimsel hedefleri arasında süper ağır karadeliklerin, karanlık madde ve karanlık enerjinin araştırılması da var.

    e-elt 40 metrelik çapıyla mevcut teleskoplara oranla 15 kat daha fazla ışık toplayabilme ve çok keskin bir görüntü elde etme özelliğine sahip olacak.böylece diğer yıldızların yörüngesindeki gezegenleri detaylarıyla gözlemleyebilir hale gelecek, orada hayat olup olmadığını bileceğiz. mevcut teleskoplar yaşam ihtimali barındıran gezegenleri tespit edebiliyor olsalar da gökbilimcilerin bu gezegenlerin yapısı ve atmosferi gibi bilgileri elde etmeleri pek kolay olmuyor. çünkü görüntü netlikleri istenilen kalitede değil ve bu yüzden onları yıldızlarının çok yakınında görüyoruz. e-elt’nin sunacağı görüntü netliği bu gezegenlerin ayrıntılarıyla incelenebilmesini sağlayacak. yani yapımı tamamlandığında, teleskoptan elde edilen bir gezegen fotoğrafına bakarak mevsimsel yüzey renklerinin değişimini bile görmek mümkün olacakmış. bu gibi bilgiler, bilim insanlarının o gezegende bitki örtüsü olup olmadığını tespit etmesini sağlıyor. ve eğer varsa aradığımız o yaşam dolu gezegeni bulacağız demektir.

    edit: düzeltme.
  • türkçe ismiyle güldüren, karikatürden fırlamış gibi duran teleskop.
  • 'enlarge your telescope' esprisi yapılmış mıydı?
    bir de bu var: (bkz: x lira farkla büyük seçim ister misiniz)

    çalışmaya 2024 yılında başlayacakmış.
    özgürlük heykeli yüksekliğinde neredeyse. gerçekten de çok büyük olduğunu şu haberdeki fotoğraftan görebilirsiniz : space.com haberi
  • hayvan gibi büsbüyük! diğer teleskoplarla görsel karşılaştırması tıklayın
hesabın var mı? giriş yap