• yann tiersen'in eylül 2016'da çıkacak albümü. albüm trailer'ı: https://www.youtube.com/watch?v=gicjrxiegga
    albümden bir parça: https://www.youtube.com/watch?v=kwwwwz6ef3i
  • insanı ciddi manada sabırsızlandıran albüm. hadi artık.
  • dün itibariyle çıkmış güzide albüm. ben en çok penn ar roc'h, lok gweltz ve porz goret parçalarını beğendim.
  • favorimin şimdilik yuzin olduğu albüm.

    ***
  • eusa'nın ne olduğunu bilmek gerekir bu albümün değerini anlamak için.
    https://en.wikipedia.org/wiki/ushant
    eusa (bu isim brötonca bu arada), yann tiersen'in bir süredir yaşadığı, fransa'nın batısındaki bir ada; ve öyle ki tiersen önceki albümü infinity'den itibaren tabiat temalı müzikler yapmaya başlamışsa bu dört taraf okyanus hayatı sayesindedir herhalde.

    sonra, bu adam melez bir bröton. o yüzden eusa'da bu kültürün izlerini görüyorsunuz. şöyle ki, dinlemeye başladığınızda ilk parça olan hent i'de bazı anlamsız kelimeler duyacaksınız. işte o kelimeler tiersen'in eşi emilie quinquis'in ağzından çıkıyor ve bröton şair anjela duval'in bir şiirinden alınmış. şiirin çevirisini bulamadım ama konusu tabii ki yine "doğa-çiçek-böcek".

    -hent i'in sözlerini yazalım:
    "bemdez heñvel ha bemdez disheñvel.
    simfonienn veureel. sonerezh milvedel.
    o tiwan bep mintin notenn goude notenn.
    war glaouier an natur.
    hervez faltazi an arzour diwelus.
    kanenn an deil o sourral er gwez.
    chourig an dour da vili ar wazh.
    hiboud ar stêr ha bourbouilh ar froud.
    safron ar sardon e kalon ar bleuñv.
    garm ar skrilh el lanneg krin.
    beuregan an tad-moualc’h.
    d’e barez war wiriñ."

    (ayrıca eklemek lazım, kapanış parçası hent viii'de de bir anjela duval şiiri okunmakta.)

    hent denilen şey brötonca yol, patika manasına geliyor ve albümün tamamını dinlediğimizde parça geçişlerinin kesintiye uğramadan olduğunu, ana kompoziyon geçişlerinin ise bu "hent"lerle yapıldığını görüyoruz. çok ince düşünülmüş bir güzelliği oluyor bu da eusa'nın. çünkü o anlamsız gelen track isimlerinin hepsi, örneğin porz goret, eusa adasındaki bölgelerin/yerlerin isimleri. bu mekanlar arasında yolculuğa çıkıyorsunuz yani aslında ve o istikamette "hent"ler size eşlik ediyor.

    sonuç olarak yann tiersen bizler için nimet sayılabilecek bir müzisyen.
    onu dinleyelim, dinletelim.
    teşekkürler.
    https://youtu.be/3g1ycqwve6y
  • 10 eser içinde aralara serpiştirilen sekiz parçaya bölünmüş ve bretagne dilinde yol anlamına gelen ''hent'' eserleri yann tiersen'nin kategorik müzikal yolculuğunun ne kadar ihtişamlı olduğunu tekrardan hatırlamamıza neden olan afili albüm.
  • albüm değil yolculuk, nereye ve niçin gittiğinin hiçbir önemi olmayan bir yolculuk bu, kulaklığı takıp gözlerinizi kapatın ve yolculuğun tadını çıkarın.
  • yann tiersen eusa'nın albüm tanıtımı turnesi kapsamında 10 mayıs 2016 tarihinde barbican, londra'da verdiği performansta albümü baştan sona çaldı. bu konser hayatımdaki dönüm noktalarından bir tanesi olarak kişisel tarihimde yerini aldı.

    tiersen'in albümü hakkındaki yorumu "ushant benim için bir evden daha fazlası, benim bir parçam. ana fikir adanın bir haritasını çıkarmak, dolayısıyla beni ben yapan haritayı çıkarmaktı. başlangıç olarak adada bulunan 10 yer seçtim ve bizzat oralara giderek sahada ortam kayıtları yaptım. ardından yazdığım piyano eserlerinin isimleri de bu yerlere ait. her şarkıya ait nota kağıtlarında da ilgili yerin gps koordinatlarını ve emilie quinquis tarafından orada çekilmiş bir fotoğrafı iliştirdim" kaynak: mute

    yann tiersen verdiği bu röportajda gayet mütevazı davranarak albümü kendi hayatının haritası olarak tanımlamış ama dinleyen herhangi birisi için bu albüm kesinlikle aynı şekilde çok derin ve uzun bir yolculuk. bütün yaptıklarınız, kararlarınız, üzdükleriniz, sevindirdikleriniz, hatalarınızı, başarılarınız, o anda hayatta hangi konumdaysanız ve hayatınızda ne varsa hepsi sizin aksiyonlarınızın bir sonucu. hayatınızın bütün sorumlusu sizsiniz. bu iç yolculuğunuzda da eusa fon müziğinden çok daha fazlası, adeta bir yol gösterici haline geliyor. dinlerken başka bir şeyle uğraşmaz ve arkanıza yaslanıp gözünüzü kapatırsanız albüm tam anlamıyla bir zaman makinası.
hesabın var mı? giriş yap