• "yok böyle bişey olmaz" dedirtme gücüne sahip el yapısı içecek çeşidi. kızılcık sevmeyen kişileri bile baştan çıkarması işten olmamakla birlikte, sahip olunan bir arkadaşın annesinin ellerinden çıkan bir versiyonunu şahsen denemiş, parmaklarımı beraberinde yemiş olmama ve kendisine hayranlıklarımı dile getirmeme neden olmuştur.
  • ev yapımı vişne liköründe olduğu gibi yine validemi izleyerek öğrendiğim bir tarifi var bu likörün bende. vişne likörüne göre yapımı daha zahmetli, sabır gerektiriyor. buna karşın içimi hafif ve inceden mutluluk veren bir lezzete sahip.

    2 kilo kızılcığın çekirdeklerini çıkartmak gerekiyor öncelikle. bu öyle bir iş ki bittiğinde sabır taşı kıvamına ulaşmış olacaksınız. çekirdek çıkartmaya yarayan bir alet sahibi değilseniz işiniz daha da zorlaşacaktır. böyle bir durumda çekirdekleri çıakrtmak yerine kızılcıklara bıçak ile derin çizikler atmak işe yarayabilir.

    çekirdeklerinden arınmış kızılcıkları büyük bir kavanoza koymak gerekiyor. sonrasında ise bir küçük limonun kabuğunu rendeleyip bir çubuk tarçın ve bir tutam kişniş tohumu eşliğinde kavanoza eklemek lazım. son aşamada ise 1,5 şişe votka döküp kavanozun ağzını iyice kapayarak likör adayımızı serin, güneş almayan bir yerde beklemeye bırakmalıyız.

    1,5-2 ay sonra aklımıza gelip de kavanozumuzu açtığımızda yoğun bir rayiha gelecek burnunuza. bir kaşıkla tadına baktığınızda büyük olasılıkla bu şekersiz hali bile hoşunuza gidecektir. ama madem likör yapmaya geldik, devamını da getirelim.

    öncelikle içkimizi süzmemiz gerekmekte. tel süzgeç yardımıyla bu işlemi gerçekleştirebiliriz. kavanozdaki içkimizi tel süzgeç üzerinden başka bir kaba boşlattıktan sonra süzgeçte biriken kızılcık posalarını ayırın (dondurucuya atın, vakti gelince kek, pasta tart gibi tatlılarda kullanabilirsiniz). tel süzgeçten geçirme işlemini bir iki kez daha tekrarlayın ki likörümüzün tortusu az olsun.

    sonrasında ise 2 bardak toz şeker, küçük bir tencerede 2 bardak su ile karıştırılır ve kaynatılır. elde ettiğimiz şurup soğuduktan sonra içkimize katılır. şurubu yavaş yavaş katarsanız ve ara ara likörün tadına bakarsanız içkinin "çok tatlı olma" sına engel olabilirsiniz. eğer size göre az tatlı olduysa, ek şurup hazırlayıp koyabilirsiniz. bu işlem de bittiğinde likörü iyicene karıştırdıktan sonra kendinize bu taze mahsulden 1 küçük bardak ayırın ve geri kalanı şişeye/şişelere boşaltarak beklemeye alın. taze likörünüzün tadına varırken bekleyerek güzelleşen bu içkinin sabır ile alakalı olduğunu hatırlayın. yaklaşık 1 yıl bozulmadan saklayabileceğiniz bu likörü küçük şişelerde arkadaşlarınıza da hediye edebilirsiniz.
  • tanenli, tekstürlü, hafif içkilerden hoşlanan insanlar için bulunmaz nimet. valla ben çekirdeklerini çıkartmadan yapıyorum, süzgeçte posasını çıkarırken o iş halloluyor çünkü. lezzette hiçbir fark yaratmıyor, kasmayın boşuna.

    ideali romdan yapılanı, kanyak da olur. votka gibi leş bir şey ile heba etmeyin derim güzelim meyveyi. tarçın, karanfil gibi içeriklere alternatif olarak muskat ve kakule ile tatlandırılabilir. şu sıralar tam zamanı.
hesabın var mı? giriş yap