• makro ekonomik değişkenlerle yakında ilişkilidir.

    http://www.anadolu.edu.tr/…df/2008-1/2008_01_13.pdf
  • babaannemin bir türlü anlayamadığı durum du.
    ne zaman dışarı çıksak yeni yapılan inşaatlara bakıp, " kime yapıyorlar bunları allahaşkına, her yer ev, her yer insaat, hepsi boş, satamayıp bedava dağıtacaklar bir gün göreceksin, her eve karşılık bir ağaç dikin bari, betona boğulduk " diye söylenir di.
  • sebebi halkımızın komşu almak yerine ev almasıdır. eski ekonomi bakanlarımızdan ersin özbükey'in ev fiyatlarını düşürmek için söylediği ev alma komşu al sözüne riayet edilmemiş ve sonucunda komşu fiyatları düşerken ev fiyatları yükselmiştir.
  • iki ay önce 270 bin tl'ye gördüğüm evin fiyatının şuan 315 bin tl olması tam da bu sikko duruma örnektir.*
  • henüz faizleri ciddi anlamda yukarı patlatacak bir kriz ortaya çıkmadığı için fiyatların her sene enflasyon oranında artış olması şimdilik normal.

    ancak; dolar çok tehlikeli yerlerde. doların tek başına çıkmış olması hala ekonomik kriz anlamına gelmiyor ama yüksek dolar borcu olan şirketlerin batmasını tetikliyor. eğer ip bir noktada koparsa şirket iflaslarıyla birlikte faizlerin fırladığı bir döneme girecek olursak o zaman göreceğiz ev fiyatları sürekli artıyor mu yoksa şimdi 1 milyona alıcı bulan evlerin yüzüne fiyatı yarıya düşmesine rağmen kimse bakıyor mu bakmıyor mu. mesela abd ev fiyatlarının 2008 krizinde şöyle bi grafiği olmuş:

    http://newsimg.bbc.co.uk/…us_house_prices_gr466.gif

    2008 krizinde ev fiyatları amerikada ortalama %18 düşmüş. eğer amerika fed aracılığıyla genişleme yapmasaydı ve faizleri sıfıra düşürmeseydi amerikada da 2-3 senede fiyatların yarıya düştüğünü görecektik.

    amerikada bile durum böyleyken sakın unutmayın biz amerika değiliz ne dolar basıp helikopterden dağıtarak ekonomiyi kurtaracak bir merkez bankamız var ne oturmuş bir ekonomi yönetimimiz var. eğer ola ki bir noktada balon patlar faizlerin çıkmasıyla birlikte iflaslar işsizlikler kredi borçları vs ülkeyi esir almaya başlarsa işte o zaman ev fiyatlarının sürekli artmasını değil ev fiyatlarının sürekli düşmesini konuşuyor olacağız.
  • şuan için doğru olmayandır. kaos ortamı türkiye'yi güvenli bölge olmaktan çıkarıyor ve bu da ev fiyatlarının düşmesine, yabancı yatırımcının ülkeden uzaklaşmasına neden oluyor, özellikle kocaeli ve istanbulda fiyatlar son 3 aydır düşüyor, dolar kuru ve faizler yüzünden bir çok inşaatın yarım kalacağını düşünüyorum.
  • enayi gibi aldığı evin fiyatının yarısı kadar faiz ödemeye meraklı 'dindarlarımız' olduğu sürece durmayacak şeydir.

    ne sittiboktan bir piyasa aklım almıyor, ev yapıldıkça fiyatlar artıyor hadi sıfır ev artar da ikinci niye artıyor arkadaş?

    oysa ev yapıldıkça fiyatların azalması, fiyatlar arttıkça da talebin azalması lazım oysa bu emlak işi hiç öyle olmuyor emlakçı manipülasyonu şişirdikçe şişiriyor fiyatları.
  • türkiye'de her şeyin fiyatı artarken artışının şaşırtmaması gereken durum.

    döviz düşüyor, altın düşüyor da bir ev fiyatları yükseliyor öyle mi? patates lan.. patates bir ara neydi öyle? ona yatırım yapıp bozdursak zengindik o ara.

    şaşırmayın buna. normaldir. kedidir kedi.
  • olmayan paralarla alındığı için sadece kredi rakamlarının biraz daha yüksek olmasına neden olacak durum.
  • evet, konutlar pahalı. günümüzde büyük arsalar ya devletin veya arsa spekülatörlerinin elindedir. devlet, sahip olduğu arsaları gecekonduculardan korumaya çalışmaktadır. koruyamadıklarının bedelini ise sahip olduklarının bedeli üzerine ilave ederek değerlendirme yoluna gitmektedir. arsa spekülatörleri ise arsa yatırımlarını hangi bölgede yapacaklarını yaptıkları istişarelerde görmekte ve o bölgelerde yönelmektedirler. bu durum fiyatları haliyle yukarı çekmektedir. birde ev fiyatlarının enflasyon fiyatlarından daha çok yükselmesine sebep olmaktadır.
hesabın var mı? giriş yap