• giriş katında dükkan bulunan evlerden mütemadiyen uzak durun. 7/24 dolap (zıııı tarzında) sesi dinlersiniz isterseniz 3.-4. katta yaşayın, alışveriş için evinizin önüne günde 850 tane araç dur kalk yapar yazları özellikle 2 satır uyuyamazsınız, etrafında boş arsa/arazi olmamasına dikkat edin o arsa/araziler kısa süre içinde inşaata girer yine 1-2 sene hafriyat, beton mikseri vs. sesler dinlersiniz.
  • - tapunun kime ait olduğunu, anlaştığınız kişinin tapu sahibi veya noterden vekaletli olup olmadığını öğrenin.
    - almadan tapu vs kontrol ettirin. tapu doğru dairenin mi bakın.
    - eve dahil olan şeyleri kontrol edin
    - içinde kiracı varsa gidip konuşun. ev sahibi 3 der adam 1.5 veriyordur. hatta ev sahibinden direk banka dekontlarını isteyin.
    - notere hiç gerek olmadı bu güne kadar. bir kaç satışta a4 e şahitli bir anlaşma yazıldı. tam bilmiyorum ama noterde fiyat üzerinden bir mebla ödüyorsunuz. çok fiyat çok mebla. ve tapuda evin değerini ona göre gösterilir.

    banka görüntülerini ve dekontları kanıt olarak sunabilirsiniz. çok fazla elden iş yapmayın.

    - banka kredisi ile alınıyorsa tapu değeri banka kredisinden düşük oldumu sıkıntı çıkabilir. ha fazla çekip içini yaptıracağım falan dersiniz ama bilemem.
    - tapuda belediye rayicini gösterebilir, tapu masrafını düşük tutabilirsiniz. ancak bu durumda kamulaştırma veya dask durumunda o para üzerinden değerleme yapılabilir.
    - en temizi çekmeyecek bile olsan bankaya kredi başvurusu yapmak. üç brş verirsin ama bir falsosu varsa orada çıkar. kaçak mı, iskan var mı vs öğrenirsiniz.
    - civardaki satılık yerlerin fiyat ve özelliklerine bakın. yaklaşık değeri çıkarın.
  • - kredi kullanın. naktiniz yeterliyse bile minimum tutarda konut kredisi kullanın. işin içine banka girmesi dolandırılmanızı engeller. tapuda yapmanız gereken ama konuya çok hakim olmayan bir gözün atlayabileceği kontrolleri banka sizin adınıza yapar. çok yazılmış bu ama bazen tüm birikimin yatırıldığı bu prosedürdeki stresi epey azaltan bir hamle olduğu için yeniden vurgulamak istedim.

    - bitmiş ev alın. 2013 mart ayı teslim nuvo dragos hala tamamlanmadı. oradan ev alanlar hem kira hem taksit ödediler, hala evlerini bekliyorlar. onlar yine şanslı olanlar, çünkü inşaat devam ediyor. müteahhitlerin yarım bıraktığı sitelerden ev alanlar çok daha sıkıntılı süreçlerden geçiyor. bir koyup üç almak peşinde değilseniz, hemen yerleşebileceğiniz evi alın, kira gibi kredi taksidi ödeyin.

    - arsa sahibinin evlerinden alın. müteahhitin arsa karşılığı verdiği daireleri nakte dönüştürmek istediklerinden, hem daha ucuza hem de daha sıkı pazarlık ederek ev alabilirsiniz. müteahhitte 500 bin lira olan evi, arsa sahibinden 450 bine kapatabilirsiniz.

    - tavan yüksekliğine dikkat edin. kendine ekstra bir kat çıkarıp karını katlama peşindeki müteahhit size iki buçuk metre tavanlı arı kovanını çakmasın. bu tür ufak hesaplar peşindeki müteahhitten ev de almayın zaten. alçak tavana razı gelseniz de başka bir yerden daha çakıyordur size (normal boyutta çamaşır makinesi koyarsanız kapısı açılamayacak kadar dar banyo gibi. bu çakal zihniyet sırf adını 2+1 koyabilmek için, hem dolap hem yatak konduğunda dolabın kapısını açamadığınız darlıkta yerler tasarlar, misafiriniz geldiğinde antrede üstüste çıkarsınız.) hem zaten alçak tavanlı ev almayın, havasız kalırsınız. ev sürekli sizi bunaltır, kendinizi dışarı atacak bahane ararsınız. içinde mutlu olacağınız gerçek bir ev olmaz o.

    - içinize tam olarak sinmeyen, oturacaksanız aradığım tam da bu demediğiniz evi almayın. emlakçı sizi ne kadar fişeklese de evler kaçmıyor. o satılsa başka ev bulursunuz. biraz daha dolaşın, acele etmeyin. tüm birikiminizi bağladığınız ve içinde yaşadığınız yeri sevmemek gibi korkunç bir deneyimden kendinizi sakınmış olursunuz.
  • güneş alma durumu, komşular, rutubet seviyesi, merkeze yakınlık.
  • kan emici ev sahiplerinin artık eski dairelerine sıfır daire fiyatı çektikleri bir dönemdeyiz. alırım, kentsel sönüşüme gider kar ederim diye düşünmeyin. çok uygun fiyata evler de bulunuyor tabii ama genel olaraj istanbulda örneğin durum böyle. örnek olarak kadıköy sahrayıceditte yeni ev fiyatları 700 750 bin tl civarı, eski püskü, içi dökük ve 30 yıllık binalarda bulunan daireler de 700 750 bin tl. ha bi sen akıllısın yani sayın ev sahibi
  • başını yapının ruhsat ve imar durumunun çektiği oldukça uzun bir listedir
  • zemin etud raporu, deprem etud raporu. bir golcuk'lu olarak ne olur diyorum size.bırakın kozmetik isleri.
  • dolandırılmayın yeter. önce tapu sonra para veya önce para sonra tapu sıkıntısı olmaması için, alıcının da satıcının da rahat edeceği rehin olayını kullanın. bankalar bu hizmeti veriyor. tüm işlemler düzgünce tamamlanana kadar para bankada rehin tutuluyor 2 taraf da korunmuş oluyor. bunun haricinde rehinci denen bir 3. şahıs da olaya dahil edilebiliyor diye biliyorum ama bu tam olarak nasıl sağlanıyor detayını bilmiyorum. banka işin içine girince vergiyi tam ödemek gerekiyor, ama ülkemizde atıyorum 300.000 tlye satılan bir daire için ev sahibi tarafından 70000 tl fatura kesildiğinden o noktada işler biraz karışık.
  • ev almış ve pek çok sıkıntı çekmiş-halen çeken kardeşinizin bilgi ve tavsiyelerine kulak verin. baştan söyleyeyim sıkıntısız ev almak istiyorsanız bitmiş, önemli bir kısmı dolmuş projelerden ev almanız faydanızadır.

    ev yapım süreci genellikle şu şekilde oluyor, arsa sahibi bir müteahhitle daire karşılığı anlaşıyor, arsa sahipleri de genellikle arsa benim aldığım gibi 70 küsür dairenin bulunabildiği gibi büyük bir arsaysa köylü mehmet ağanın, ya da bilmemne eşrafından adamın değil de siyasi, mafyavari, aşiretimsi uzantıları olabilen tipler ya da tüzel kişilik yani bir şirket olabiliyor. neyse arsa sahibi ile müteahhit bir şekilde anlaştı, müteahhittin bu işi yapması için yüklü miktarda paraya ihtiyacı var - pek çok müteahhitin de cebinde böyle bir parası yok tabiki - adam paraya ihtiyacı oldukça kredi çekiyor, aynı zamanda dairelerini topraktan satmaya başlıyor ve inşaat ilerledikçe de satabiliyor- tabi bu daireleri daha ucuza alabilirsiniz fakat inşaatın bitmeme olasılığı veya arsa sahibi ile müteahhittin mahkemelik olması gibi olasılıklar mevcut, bu mahkemeler de çok uzun zaman çözülmüyor, etrafta çokça yarım kalmış inşaat olmasının sebebi bu gibi durumlar. o yüzden bitmemiş bir yerden ev alırken müteahhiti ince eleyip sık dokumak, kendini ispatlamış adamlardan ev almak daha faydalı. diğer bir inşaa yöntemi de müteahhit daire karşılığı iş yaptırıyor, mesela benim ev aldığım sitede sitenin çelik kapılarını yapan adama verdiği daireyi aldım. müteahhitin bu şekilde yaptığı işlerde işçiliğin kötü olma olasılığı yüksek, sebebi şu; mesela adam sitenin pimapenlerini yapacak ve karşılığında x dairesini müteahhitten alacak, anlaşmalarında pimapen'in marka modeli belli fakat işçilikten çalıp adam dandik iş yapabilir , müteahhit paranı vermiyorum şuraları düzelt diyemez çünkü zaten evi vermiş.

    emlakçıların hakkında pek iyi konuşulmadığından ev alma sürecini inşaatların satış ofislerinden sürdürdüm fakat iyi bir emlakçı bulursanız sizi hem iyi yönlendirebilir hem de büyük bir boka batmanıza engel olabilir. satış ofislerinde dikkat ettiğim en büyük dümenlerden birisi in-cin top oynayan bu ofislere gittiğimde ev bakarken hemen birilerinin ev bakmaya gelmesi oldu, bu durum baktığım pek çok yerde başıma geldi-bu büyük bir tiyatro arkadaşlar, şerefsizler birbirlerinin tanıdıklarını çağırıyor genelde.

    1. topraktan ya da inşaat halindeki ev'e giriyorsanız müteahhit ile sağlam bir sözleşme yapın, oturma ruhsatı, elektrik-su-doğalgaz bağlatılması, kapının, pimapenin, armatürlerin ıvırın zıvırın herşeyin markası yazsın.
    2. bitmiş ev alıyorsanız en önemlisi yapı kullanım izin belgesi ( iskan-oturma ruhsatı v.s. ) olup olmaması,bu belge alınmamış ev almak büyük risk. riskli evin fiyatı da düşük olabilir tabi. ben aldım ama yapı denetim firmasına projede bir dümen olup olmadığını sordum, ayrıca müteahhitin tüm sigorta v.s borçlarını yatırması gerekiyor-yatırmadan batarsa veya kaçarsa taraklara yan basarsınız.
    3. evde ipotek varsa parayı yatırdığınızda ipoteğin kaldırılacağına dair resmi bir yazı alın bankadan. bana ziraat bankası yazı verdi fakat ipoteği kaldırmadı, normal memur imzalamış da şube müdürü imzalaması gerekiyormuş falan süründürdüler, en son aradığımda imzalayan memur kadın ağlıyordu, dedim yaraklara yan bastık. ben kayseriliyim bana güven diyen yalancı satıcı ile çakal banka müdürü arada bir kredi dümeni yaptı muhtemelen,her türlü kefilim diyen satıcı evi sattıktan sonra suratımıza bakmadı. sonunda noterden ziraat bankası genel müdürlük hukuk bölümüne ihtar çektim de bi ton stresten sonra zar zor kalktı ipotek, kadın da en son bölge müdürüne ağladım öyle kalktı diyordu.
    4. apartmana elektrik, su, doğalgaz v.s. bağlatmak zor bir süreç, bizim site için müteahhidin trafo alıp koymasını şart koymuştu tedaş, 1 seneden fazla sürdü adamın trafo getirmesi. doğalgaz desen yüklü ekstra masrafı çıkacak. yani bunlar hazır ise süper.
    5. en kral ev her şeyiyle hazır evdir, satın aldığınızda ertesi gün elektriği,suyu,doğalgazı açtırabileceğiniz evdir. inşaat bitmesine rağmen uzun süredir boş olan ya da çok az oturum olan yerleşimlerde kesin bir bokluk vardır.

    yıllar sonra edit:

    6. kalitesini anlamak için işten anlayan birilerinden yardım alın. mesela yan daireye gidip ortak duvar varsa bağırın. bizim yan komşu hapşırsa çok yaşa diyorum, ses izolasyonu yapılmışsa müteahhiti alnından öpün. bizim müteahhit dört tane kayar pencere koymuş, sağlam rüzgar olunca perdeler oynaşıyor ev ısınmıyordu ikisini kaliteli açılır kapanır pen yaptırdım, kayar pencere kaliteli değilse ev rüzgar alıyor. zeminden nem alıyor mu, bohçalaması iyi yapılmamışsa bir daha zor düzelir, bizde kabaran yerlere fayans yapıp gizlemeye çalışmış ama gizleyemedi iyice kabardı heryer. çakal müteahhit çatı su izolasyonunu bok gibi yapmış, ısı izolasyonu da yapmamıştı, para harcayıp biz yaptırdık da donan en üst kat komşuları allah'a şükür dedi. sıvacısı sıvayı leş gibi yapmış, sıvalar dökülüyordu baştan dış cephe mantolama yaptırdık yeni siteye. bizim sitenin bahçesi geniş ve süper, otopark ufak ama dışarda park edebiliyorsun, başka lüks siteler herkes parketsin diye site alanını otoparka boğmuş, saçma. mutfak ve banyo geniş olursa güzel olur.
    7. apartman veya site yöneticisinden bilgi alın, evin aidat borçları varsa alıcı kapatsın, başka konular varsa bilgi versinler. örneğin diyelim ki sitede bir çalışan vardı ve işten çıkarıldı ama dava açmış, siz evi aldınız bir sene sonra haberiniz olmayan bu dava sonuçlandı ve kol gibi tazminat çıktı, haberiniz olmayan bu davanın payınıza düşen tazminatını ödemeniz gerekir.
    8. kardeşim izmir'in ünlü iki müteahhitinden de ev aldı yani birini aldı sattı diğerini aldı vs. iki firmanın firma sahipleri de 25-30 yıl önce diyarbakır'dan gelmiş 10-11 kardeş adamlar, köşe olmuşlar. çok sağlam arsalarda projeye giriyorlar ve alttaki dükkanı alma şartı koşuyorlar duyduğum kadarı ile. bu tarz büyük firmalar da inşaat kaliteli ama site yönetimi konusunda değişik bir dümen yapıyorlar tam anlamadım, site yönetimi on sene adamlarda kalacakmış falan felan, ne ayaksınız olm aidatları mı cukkalıyosunuz diye kıllanıyor insan.
  • ev alma komşu al demişler.. komşular önemli...
hesabın var mı? giriş yap