• ev yapımı bira yapımı. son zamlardan sonra ev yapımı biraya önem verenler için.
  • yaklaşık 3-4 yıldır evimde bira yapıyorum. bazen iyi bazen idare eder tatlar aldım.
    ben bira seviyorum ciddi anlamda tadı kokusu beni etkiliyor ve hoşuma gidiyor.
    ticari biralar bana artık soda gibi geliyor. evet onlar da alıştığımız lezzetler yeri ayrı. ama evde yaptığım güzel bir kit birası bambaşka. evimde her zaman kasa kasa bira oluyor. en başta kendimi tutamaz hızlıca tüketir sonrasında da ticari biraya mecbur kalırdım. artık öyle degil tadını çıkartıyorum.
    mesela şimdi evde bir elma şarabım bir ale bira bir lager bira var. hatta kovada da olmuş ve boş şişe bekleyen bir buğday birasıvar. keyfime göre içiyorum. önceden hesaplı diye yapardım artık kendimi düzene getirdim. sırf zevk için çeşitli bira ve tatlar icin yapıyorum. yapma kısmı da ayrıca bir terapi benim için. keşke bahçeli ve büyük bir evim olsa da biraz daha ileri taşısam bu hobimi.
    hele bu yaptıklarımı eşim dostum içip çok beğenmiyor mu. mest oluyorum. çok seviyorum bu işi. keşke isim bu oldaydi butik bir pub açıp kendi biralarımı yapıp satabilsem.
    tabi bu ülkede bize her şey gibi bu hayal de haram.
    neyse konudan sapmadan şunu söylemek isterim. yeriniz ve sabrınız varsa sizler de kolayca evinizde bira yapabilirsiniz.
    hiçbir tehlikesi olmayan bu hobide en kötü ihtimalin kötüsünde isal olabilirsiniz. yoksa turşu kurmaktan hiçbir farkı yoktur bu işlerin. tavsiye ediyorum sizlere de.
  • çalışma masamda duran abajurun ışığı önünde biramı bardağa doldururken bir şey fark ettim. eğer şişenin içini arkasından vuran bir ışığa doğru tutarsanız, yani şişenin içini net bir şekilde görebilirseniz eğer, mayanın tam olarak ne zaman biranıza karışmaya başladığını da görebiliyor ve o anda şişeyi kaldırabiliyorsunuz. böylece sıfıra yakın maya tadı emeklerinizin karşılığını daha lezzetli almanızı sağlıyor.

    bir tecrübemi daha paylaşmak isterim. bir defasında yaptığım bira biraz fazla gazlı olmuştu. sanırım mayalanma tamamen bitmeden şişelemişim. neyse bardağa koyarken yarısı köpürüp ziyan oluyor. şişeyi yarıda kaldırınca da geri kalan yarısına maya karışıyor. çareyi biramı soğutulmuş sürahiye doldurup gazını kaçırdıktan sonra bardağa almakta buldum. biraz uğraştırıcı oldu ama yapacak bir şey yok. işe yarıyor en azından.

    tüm bira severlere faydası olmasını dilerim.

    edit: imla
  • iki senedir bir arkadasimla beraber aralıklarla yaptığımız bira. bazıları tekel birasına bin bastı, bazıları ise "eh işte". sadece zahmete katlanmasi var. ev yapımı her üründe olduğu gibi tadı tuhaf gelebiliyo başta. başta kendimize güvenemiyorduk ama sonraları forumlarda "abi mayalanırken kapağını açtım aylarca açık kaldı deprem oldu içine fare düştü inek içti daha kaçtı " tarzı saçma sapan yorumlar görünce kullanım kılavuzunu harfi harfiyen uygulayan bizler, rahat bir nefes aldık. hatta klasik etiket tasarımı yapıp, bastırma işine bile girdik. gerçi sonradan etiketi beğenmeyince o etiketler evin banyosundaki pencereye soğuk gelmesin diye yapıştırıldı.

    dün akşam guiness e yakın bir bira olan"export stout" tadımı yaptık. bu nedenle efenim soluğu sözlükte aldım.

    tecrübeli arkadaşlardan kit önerisi alabilirim.
  • candır.
  • 2014 den beri yapıyorum. yarı tahıl yapıyorum (partial mash). 2 kilo arpa ile 1,5 kg. sıvı malt özünü karıştırıyorum genelde. şişesi 3,00-tl civarına geliyor. her akşam 2-3 tane içiyorum. 8-10 liraya matiz oluyorum. kafası ticari biralardan fazla. üretiminde yarım kilo şekeri geçmezsen (20-23) litre için baş ağrısı vs yapmıyor. zaman almasa 10 numara hobi ama biraz vakit alıyor. nie sme pomatsi.
  • şişe dibine tortu çöktüğü için her zaman bardaktan içilmesi ve şişenin son 1 parmağının dökülmesi gerekir.
  • beş kişi birlikte yapıyoruz, hem çok tatlı , hem eğlenceli. biramıza devleti ortak etmeden sadece kendimiz içiyoruz.
  • evde yapılan bira candır:)ülkedeki yaşam koşulları, herkesi kimyager yaptı.
    ilk pilsner kiti ile başladık ardından yok frambuazlısı yok meksikası yok siyahı derken 13. kitimizi de cumartesi günü şişeledik.çeşit çeşit bira yapıp denemenin en ucuz ve keyifli yolu.bence bir kaç kere evde bira kurulumu yaptıktan sonra pratikleşiyorsunuz ve zor gelmiyor...

    ayrıca bira kiti önerilerimide şuraya bırakayım;
    corona tipinde : https://www.butikbira.com/…exican-cerveza-bira-kiti
    şerbetçi otlu daha aromalı severlere : https://www.butikbira.com/…ucts/bure-gold-bira-kiti
    koyu renkli : https://www.butikbira.com/…d-vlaams-bruin-bira-kiti
    meyveli : https://www.butikbira.com/…ducts/framboos-bira-kiti
    buğday : https://www.butikbira.com/…ducts/bugday-birasi-kiti
  • biyolog arkadaşımı kimyagere, mühendis arkadaşımı da tadım uzmanına çeviren bir tutkudur evde bira yapımı.

    ayrıca tutku'yu da pamuk şekere çevirir.
hesabın var mı? giriş yap